Çin'de Asrın Davası Başladı - Son Dakika
Dünya

Çin'de Asrın Davası Başladı

Çin'in en büyük siyasi skandalının baş aktörü ünlü siyasetçi Bo Xilai'nin davası, Shandong eyaletinin merkezi Jinan'da görülmeye başlandı.

22.08.2013 14:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çin'in en büyük siyasi skandalının baş aktörü ünlü siyasetçi Bo Xilai'nin davası, Shandong eyaletinin merkezi Jinan'da görülmeye başlandı.

Bo Xilai, "rüşvet, yolsuzluk ve görevini kötüye kullanma" suçlamalarıyla hakim karşısına çıktı. 64 yaşındaki Çinli siyasetçi, 27 milyon yuan (4,41 milyon dolar) büyüklüğünde rüşvet skandalına karışmakla suçlanıyor.

Bo'ya yöneltilen suçlamalar, ülkenin kuzeydoğusundaki Dalian kentinde belediye başkanlığı yaptığı döneme dek uzanıyor. Mahkemede, Bo Xilai'nin söz konusu rüşveti karısı Gu Kailai ve oğlu Bo Guagua üzerinden aldığını belirtildi.

SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİ

Aylar süren uzun bir bekleyişin ardından başlayan dava, Jinan'daki Orta Halk Mahkemesi'nde görülüyor. Davanın gidişatına dair bilgiler ile Bo Xilai'nin savunması, mahkeme için açılan resmi mikroblog hesabından medyayla paylaşıldı.

Batı medyasında yer alan, davanın neticesinin henüz başlamadan belli olduğu yönündeki değerlendirmelerin, Bo Xilai'nin 17 ay sonra ilk kez kamuoyunun karşısına çıkarak yaptığı savunması ile farklılaştığı görüldü. Bo Xilai, beklenenin aksine, hakkındaki iddialara "kesin" bir dille yanıt vermeye çalışırken, Batılı basın organlarında davanın gidişatı değişmese de, senaryonun daha önce yazıldığı gibi ilerlemeyeceği yorumları yapıldı.

İNTERNETTE İLGİNÇ DEĞERLENDİRMELER

Mikroblog hesabından ayrıca mahkeme salonundan fotoğraflar da paylaşıldı. Bir karede Bo Xilai, uzun kollu beyaz gömleğiyle sanık sandalyesinde yerini alırken, Çinli siyasetçinin görüntüsü, sosyal medyada ilginç değerlendirmelere neden oldu. Bazı yorumlarda, Bo'nun dinç göründüğüne dikkat çekilirken, kimi internet kullanıcıları ise yıldızı sönen liderin, göz önünde olmadığı süre içinde fiziksel olarak da çöktüğünü yazdı. Bo Xilai'ye her iki yanında refakat eden polislerin boylarının uzunluğu da mikroblog kullanıcılarının gündemindeydi.

Devlet televizyonu CCTV'ye göre, tarihi dava iki gün sürecek ve mahkeme kararının eylül ayı başlarında açıklanması bekleniyor. Bo Xilai'nin davasından "ertelemeli idam kararı" çıkabileceği ifade ediliyor.

ÇİN SİYASETİNİN PARLAYAN YILDIZIYDI

Yakın zamana kadar Çin siyasetinin parlayan isimlerinden olan Bo Xilai, bir dizi skandalın ardından kendini Çin Komünist Partisi'nin dışında bulmuştu.

Çin'deki büyük metropollerden Chongqing'in karizmatik lideri olarak bilinen Bo Xilai, İngiliz işadamı Neil Heywood'un öldürülmesi olayının patlak vermesinin ardından, öncelikle Chongqing Parti Sekreterliği koltuğundan olmuştu. Bo'nun, Heywood'u öldürmek suçlamasıyla yargılanan eşi Gu Kailai ise yapılan duruşmada ertelemeli idam cezasına çarptırılmıştı.

Bo Xilai, Chongqing kentinde görevdeyken, ekonomide büyük bir sıçrama yaratmış, organize suçlara karşı başlattığı savaşla da 30 milyonluk kentte halkın büyük desteğini kazanmıştı. Kültür Devrimi dönemini hatırlatan "nostaljik" uygulamaları ve ayyuka çıkan yolsuzluk iddialarıyla Pekin'in tepkisini çeken Bo'nun sonunu ise İngiliz işadamı Neil Heywood'un öldürülmesi olayı hazırlamıştı. - PEKİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Çin'de Asrın Davası Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement