Çin'in 12. Ulusal Halk Kongresi Sona Erdi - Son Dakika
Güncel

Çin'in 12. Ulusal Halk Kongresi Sona Erdi

Çin'in siyasi dönüşüm sürecinin son parçası olan 12.Ulusal Halk Kongresi sona erdi.

17.03.2013 07:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çin'in siyasi dönüşüm sürecinin son parçası olan 12. Ulusal Halk Kongresi sona erdi.

Tiananmen meydanındaki Büyük Halk Salonunda yapılan kapanış toplantısında delegeler tarafından hükümetin çalışma raporu, Yüksek Halk Mahkemesi ve Yüksek Halk Savcılığı makamlarının çalışma raporları ile milli ekonomik ve sosyal kalkınma planı, merkezi ve yerel bütçeler oylanarak kabul edildi.

Ülkedeki etnik unsurların yanı sıra tüm eyaletleri temsilen 3 bine yakın delegenin katıldığı oylamada özellikle bütçeler ile yüksek halk mahkemesi ve yüksek halk savcılığının raporlarının oylamasında kabul oylarının yanında çok sayıda red oyunun çıkması dikkati çekti.

Çin'in yeni Devlet Başkanı Şi Cinping toplantı sonunda yaptığı konuşmada, seçilmesinin "şanlı misyon" ve "derin sorumluluk" anlamına geldiğini belirterek, delegelere ve Çin halkına şükranlarını iletti.

-Yolsuzlukla mücadele-

Çin halkının ve etnik unsurların beklentilerini karşılayacağını ifade eden Şi, "Sizleri asla yarı yolda bırakmayacağım" dedi.

Konuşmasında sıkça "Çin rüyasını" vurgulayan Şi, "Çin rüyasını gerçekleştirmek için sürekli çaba sarf edeceğini" belirtti.

"Çin rüyası bireylerin olduğu gibi tüm ulusun rüyasıdır" diyen Şi, "Çin rüyasını gerçekleştirmek için Çin kendi yolunu izlemelidir" diye konuştu.

Çin'in yeni başkanı Şi, konuşmasında rüşvetle "tereddütsüz savaşacağını" dile getirerek, Çin Komünist Partisi üyeleri ve üst düzey yöneticilerinden "halkı her şeyin üzerine koymalarını" istedi.

Biçimcilik, bürokrasi, hedonizm ve savurganlıkla kararlı şekilde mücadele edilmesinin önemini vurgulayan Şi, görevi kötüye kullanma ve yolsuzlukla kararlı bir şekilde savaşılması gerekliliğinin de altını çizdi.

Şi, konuşmasında ÇKP'nin misyonuna da işaret ederek, sosyalizmin Çin'i birleştiren ana unsurlardan bir olduğunu kaydetti.

Parti disiplini ve kamu yararına çalışmanın önemine de dikkati çeken Şi, dejenerasyona karşı delegeleri uyardı.

Çin'in yumuşak dönüşüm süreci olarak da adlandırılan bu dönemde; devlet başkanı ve başbakan başta olmak üzere tüm kabine ve yüksek yargı yetkilileri yeniden belirlendi.

Ülkenin 12. Ulusal Halk Kongresi'nin kapanış töreninde eski devlet başkanı Hu Cintao'nun yanı sıra tüm üst düzey yönetim hazır bulunurken, Şi konuşmasında Hu'ya ve eski yönetime teşekkür etti.

Muhabir: Ali İhsan Çam

Yayıncı: Eşref Fahri - PEKİN

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çin'in 12. Ulusal Halk Kongresi Sona Erdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement