Çin'in Ay'a Gönderdiği Pamuk Tohumları Yeşerdikten Sonra Soldu - Son Dakika
Güncel

Çin'in Ay'a Gönderdiği Pamuk Tohumları Yeşerdikten Sonra Soldu

Çin'in Chang'e 4 adlı insansız uzay aracıyla Ay'ın karanlık yüzüne özel bir kutu içinde gönderdiği pamuk tohumları, 1 gün yeşerdikten sonra soldu. Aynı kutuda bulunan meyve sineği yumurtalarının durumu ise izleniyor.

17.01.2019 23:12  Güncelleme: 23:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çin'in Ay'ın karanlık yüzüne inen keşif aracı Çang'e-4'le birlikte götürülen ve filizlendiği gözlemlenen tohumların, sıcaklığın azalmasının ardından öldüğü bildirildi. Ay'a gönderilen pamuk tohumları, Dünya'daki kontrol merkezinden verilen komutun ardından sulanarak filizlenmişti.

Çin'in Ay'a Gönderdiği Pamuk Tohumları Yeşerdikten Sonra Soldu

Filizlenen tohumlar, yüzey Güneş ışığına dayansa da geceyle birlikte —170 dereceye düşen sıcaklık, tohumların solmasına neden oldu.

BEKLENEN BİR DURUM OLDU

Deneyi yöneten heyetin başındaki bilim insanı Chongqing Üniversitesi'nden Prof. Xie Gengxin, konuyla ilgili tohumların ölmesinin beklendiğini söyledi ve "Kutudaki yaşam Ay gecesine dayanmazdı." dedi.

Çin'in Ay'a Gönderdiği Pamuk Tohumları Yeşerdikten Sonra Soldu
Prof. Xie Gengxin

Çang'ı-4, iniş yaptığı bölgenin gece dönemine girmesiyle birlikte geçtiğimiz Pazar uyku moduna alınmıştı. Uydu, yaklaşık iki hafta süreceği bilinen Ay gecesi sona erdiğinde yeniden uyandırılacak.

Uyduya bağlı gengin araç Yutu-2'nin de, Güneş'ten gelen ve 120 dereceye kadar ulaşabilen sıcaklıklarla başa çıkmak için 'gündüz uykusuna' yatması gerekmişti.

Çin'in Ay'a Gönderdiği Pamuk Tohumları Yeşerdikten Sonra Soldu
Çang'e-4

AY ÜZERİNDE TARİHİ DENEME

Uzayda tohum filizlendirilmesi daha önce Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki astronotlarca gerçekleştirilse de, Çang'ı-4 tarafından yapılan bu deney, Ay üzerinde gerçekleştirilmesi nedeniyle bir ilk.

Konuyla ilgili yaptığı açıklamada Xie, "Daha önce böyle bir deneyimimiz olmamıştı, Dünya üzerinde mikro yerçekimi ve kozmik radyasyon gibi ay ortamını simüle edemedik" dedi.

Ay'apamuğun yanı sıra patates tohumu, maya ve meyve sineği yumurtaları içeren toprak da götürülmüştü, patates tohumu ve maya ile ilgili herhangi bir filizlenme işareti gözlemlenmedi.

Çin'in Ay'a Gönderdiği Pamuk Tohumları Yeşerdikten Sonra Soldu

MEYVE SİNEKLERİNDE EKOSİSTEM OLUŞTURABİLİR

Meyve sineği yumurtalarının durumuyla ilgili ise henüz bir açıklama yapılmadı. Bilim insanlarının umudu ise, yumurtalarla birlikte bir ekosistem modeli canlandırmak.

Xie ayrıca, Çinli haber sitesi Inkstone'a yaptığı açıklamada "Meyve sinekleri genel olarak tembeldir, gelmeyebilirler" ifadelerini kullandı ve Eğer yumurtadan çıkmazlarsa, bunu yapmak için başka fırsatları olmayacağını belirtti.

Çin\'in Ay\'a Gönderdiği Pamuk Tohumları Yeşerdikten Sonra Soldu

Son Dakika Güncel Çin'in Ay'a Gönderdiği Pamuk Tohumları Yeşerdikten Sonra Soldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement