Çizgi Film ve Bilgisayar Oyunlarının Çocuklar Üzerine Etkileri - Son Dakika
Yerel

Çizgi Film ve Bilgisayar Oyunlarının Çocuklar Üzerine Etkileri

Tokat 75. Yıl Zübeyde Hanım Anaokulu Müdürü Nurgül Polat, '4-7 yaş, çocuklar açısından korkunun en çok oluştuğu dönemdir.

17.01.2011 09:47

Tokat 75. Yıl Zübeyde Hanım Anaokulu Müdürü Nurgül Polat, '4-7 yaş, çocuklar açısından korkunun en çok oluştuğu dönemdir. Bu dönemde çocuklar bilgisayar oyunu ve televizyon sayesinde izledikleri ucubelerin gerçek hayatta var olduğunu sanıyor ve korkuları daha çok artıyor' dedi.

Polat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, internet, televizyon ve benzeri teknolojik ürünlerin çocuklar için en büyük tehlike olduğunu, bu tehlikenin hiç kimse tarafından fark edilmediğini ya da fark edilip önemsenmediği söyledi.

Çoğu velinin bu tehlikenin farkında olmadığını belirten Polat, 'Bu konuda araştırma yapan uzmanlar 0-3 yaşa kadar çocukların hiç televizyon izlememesi gerektiğini, 6 yaşına kadar ise bir saat veli denetiminde izlemesi gerektiğini bildiriyor. Çocuklar çizgi film ve bilgisayarın dışında bir de pembe dizilerin müptelası olmuş durumda. Var olan çizgi film kanallarının içeriği gerçek anlamda çocukların zihnini bulandıracak biçimde hazırlanmış. Çocukların kişilik gelişimini bozmak için programlanmış' diye konuştu.

Çizgi filmlerde ve bilgisayar oyunlarında çocukların örnek alabileceği bir mesaj, paylaşım ve kuralların olmadığını ifade eden Polat, şunları kaydetti:

'İnsanların hayal güçlerini zorlayarak oluşturdukları canavarları çocuklarımız 'kahraman' diye nitelendiriyor. Kendi akrabalarının isimlerini tam olarak ezberleyemeyen çocuk, 'kahraman' diye nitelendirdiği canavarların dönüştüğü bütün karakterlerin isimlerini ezberliyor. Ezberlemek şöyle dursun, günlük yaşantısında onlar gibi davranıyor ve uçmaya, zıplamaya çalışıyor. Çocuk tertemiz kalbiyle yaptığı resimlere bile bunu yansıtıyor. Bu durum çocuklarda davranış bozukluklarına neden oluyor. Şu an anaokulunda çocuklarımızın yaptığı resimlere baktığımızda hep bu 'kahraman' denilen canavarların çizimlerini görüyoruz. Bizler çocukluğumuzda güneş, çiçek, ağaç, dağ ve hayvan resimleri çizerdik. Bizim çocukluğumuzdaki çizgi filmlerde bir sosyal mesaj, bir paylaşım ve yardımlaşma gibi insancıl duygular hakimdi. Çocuklarımızın resimlerine ve davranışlarındaki olumsuz değişimlere bakarak içinde bulunduğumuz tehlikenin farkına lütfen varalım.'

Son zamanlarda 4-7 yaş çocukları arasında davranış problemleri ve korkuların daha da arttığının gözlendiğini ifade eden Polat, şöyle tamamladı:

'4-7 yaş, çocuklar açısından korkunun en çok oluştuğu dönemdir. Bu dönemde çocuklar bilgisayar oyunu ve televizyon sayesinde izledikleri ucubelerin gerçek hayatta var olduğunu sanıyor ve korkuları daha çok artıyor. Bu yaş döneminde çocuklarda kavramlar soyut olduğu için çocuk korkularıyla baş edemiyor. Bunun sonucunda kaygılı, korkak, ürkek veya tam tersi hiper aktif veya saldırgan çocuk modelleri ortaya çıkıyor. Çocuklarımızın tertemiz beyinleri yok oluyor. Mutsuz ve sorunlu çocukların sayısında büyük bir artış olduğu gözlemleniyor. Çocuklarımız dört duvar içinde doğadan ve gerçek hayattan uzak, tavuk ve civcivi bile televizyonlardan izleyen çocuklar haline geliyor. Lütfen anne babalar, çocuklarımız daha fazla elden çıkmadan bu duruma müdahale edelim. Çocuklarımızın izlediği çizgi filmleri bizler seçelim, bilgisayar oyunlarına müdahale edelim. Bu konuda kesin kurallarımız olsun ve tutarlı olalım. İş işten geçtikten sonra çocuklarımızı psikiyatr ve psikologların eline bırakmak durumda kalacağız. En önemli şey çocuklarımız ve onların ruh sağlığı. Bunları unutmayalım.'

(EKT-AHM-ÜNS) - TOKAT

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Çizgi Film ve Bilgisayar Oyunlarının Çocuklar Üzerine Etkileri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement