Çocuk Gelinin Dramı Bebeği Hastalanınca Ortaya Çıktı - Son Dakika
Güncel

Çocuk Gelinin Dramı Bebeği Hastalanınca Ortaya Çıktı

Çocuk Gelinin Dramı Bebeği Hastalanınca Ortaya Çıktı

Metin İLİKSOYNİZİP (Gaziantep), (DHA) - Gaziantep'in Nizip İlçesi'nde son bir ay içinde 3'üncü 'çocuk gelin' olayı ortaya çıktı.

18.01.2012 17:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Metin İLİKSOYNİZİP (Gaziantep), (DHA) - Gaziantep'in Nizip İlçesi'nde son bir ay içinde 3'üncü 'çocuk gelin' olayı ortaya çıktı. Bir yıl önce 13 yaşındayken resmi nikahsız evlendirilen ve kocası tarafından kovulunca baba evine dönen A.Y.'nin dramı 1,5 aylık bebeği hastalanınca anlaşıldı.

İddiaya göre, Nizip'in Yunus Emre Mahallesi Deribaşı Sokağı'nda oturan A.Y., görücü usulüyle Kilis'te yaşayan 17 yaşındaki M.M. ile evlendirildi. Çiftin 1.5 ay önce Orhan adını verdikleri çocukları dünyaya geldi. Ancak, geçen hafta çift kavga etti ve işsiz olan kocası M.M., iddiaya göre eşi A.Y.'yi evden kovdu. Bunun üzerine A.Y. de Nizip'te hurdacılık yapan babası Orhan Y.'nin evine döndü. Çocuk gelinin yaşadığı dram ise, 45 günlük Orhan bebeğin rahatsızlanarak Nizip Devlet Hastanesi'ne götürülmesiyle ortaya çıktı. Nüfus kaydı olmayan Orhan bebek, 'Bebek Yılmaz' olarak kayıtlara geçirilip, tedavi edilirken, hastane yönetimi de Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu.

2 ÇOCUK GELİN DAHA ORTAYA ÇIKMIŞTI

Çocuk gelin A.Y.'nin aynı kaderi yaşayan bir başka çocuk gelin 13 yaşındaki B.Y. ile aynı sokakta yaşaması ve soyadlarının aynı oluşu dikkat çekti. 18 yaşındaki Yunus Y. ile evlendirilip, 3 aylık Sedef adını verdikleri bebekleri olduğu 9 Ocak'ta ortaya çıkan B.Y.'nin A.Y. ile akrabalıklarının olmadığı öğrenildi.

Nizip'te geçen pazar günü de polis durdurduğu düğün konvoyunun gelini H.K.'nın 13 yaşında olduğunu belirleyince yuvaya teslim etmişti. Son olayla birlikte Nizip'te bir ay içinde ortaya çıkan çocuk gelin sayısı 3'e yükseldi.

Gaziantep Müftüsü Prof. Dr. Ali Bakkal, İslam dininin buluğ çağına gelmemiş, hatta rüşt olmamış insanların evlenmesine izin vermediğini belirterek, Küçük yaştakileri evlendirmek kabile devrinde vardı dedi.

Gaziantep'te küçük yaşta evlenme olaylarının gündeme gelmesi ve bu konuda İslamiyet'te bir hükmün bulunup bulunmadığıyla ilgili soruyu yanıtlayan Bakkal, şunları söyledi

Dini geleneğimizde böyle bir müsaade var. İslamiyet'in ilk yıllarında bu tür evlilikler yapılmış. Ancak, günümüzün sosyolojik şartlarında bu tür evlilikler tasvip edilemez. Dinimizde asıl olan buluğ çağına gelmiş, hatta rüşt olmuş insanların evlenmeleridir. Rüşt dediğimiz zaman; hem bedenen; hem aklen yetkinliği olan kişiler ancak evlenebilirler. Ruhsat kabilinden velilerinin izniyle küçüklerin de evlendirilmesiyle izin verilmiş. Yerleşmiş olan ehli sünnet mezheplerinin görüşünde rüşt olan kişilerin evlenmesi doğrudur. Bu konudaki içtihat akıl-baliğ olma yaşı ise kızlar için 17, erkekler için ise 18'dir. Küçüklerin evlendirilmesine cevaz verenler de ruhsat çerçevesinde bunu kabul etmişler. Bazı mezheplerde küçüklerin evlendirilmesine yönelik bazı cevazlar olsa bile bunun her zaman uygulanabilir olduğunu düşünemeyiz. Çünkü, asli hüküm hem bedenen, hem aklen yetişmiş kişilerin evlenmiş olmasıdır.

(Tür: Yurt)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Çocuk Gelinin Dramı Bebeği Hastalanınca Ortaya Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement