Çok Sesli Anayasa İçin Bir Araya Geldiler - Son Dakika
Güncel

Çok Sesli Anayasa İçin Bir Araya Geldiler

Yeni Anayasa düzenlemesi öncesi seslerini duyurmak isteyen hak savunucuları, 'Yeni Anayasa Yolunda' konulu konferans gerçekleştirerek, taleplerini iletti.Haber.

31.03.2012 19:30

Yeni Anayasa düzenlemesi öncesi seslerini duyurmak isteyen hak savunucuları, 'Yeni Anayasa Yolunda' konulu konferans gerçekleştirerek, taleplerini iletti.

Haber : Murat DELİKLİTAŞ - Kamera : Ahmet YILDIRIM/ İSTANBUL DHA

'Yeni Anayasa Yolunda' Konferansları dizisinin ikincisi olan toplantıda feministlerin, gençlerin, çocukların, Ermeniler'in, Romanlar'ın, mültecilerin ve hayvan hakları savunucularının yeni Anayasa'dan beklentileri konuşuldu. İki oturum halinde gerçekleştirilen konferansın ilk oturumunun moderatörlüğünü de yapan Tatyos Bebek ise şunları söyledi:

"ÖNEMLİ SÜREÇ"

"Belli mücadeleler vererek geldik buralara ve bu önemli bir şeydi. Bu anayasaya geçer mi bu maddeler, yani bizim söylediğimiz şeyler geçer mi geçmez mi onu bilmiyorum fakat gerçekten bu süreç çok önemli bir süreç. Dolayısıyla bizim Ermeni toplum içerisinde yaşadığımız süreç de çok önemliydi. Ermeni toplumu gerçekten çok tartışmalı bir süreçten geçti"

Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği aktivisti Mehmet Tarhan, yeni Anayasa yapılması sürecinde köşeye atılmış yurttaşlar olarak sözlerini söylemek ve bunu tartışmak istediklerini belirterek, "Meclis bizi davet etti. ve ilk kez bir LGBTT örgütü resmi davet aldı. Boyumuz bir karış uzamadı ama görünürlük açısından bu önemliydi. Bizim amacımız sosyal politikaların birey temelli olması. Uluslararası güvencelerin alınması gerekiyor" diye konuştu.

"AZ VE ÖZ MADDELERİN OLMASI GEREKİYOR"

Amargi Kadın Akademi üyesi Yasemin Öz, Anayasa'nın yüksek siyasetin güç dengelerinin müzakereleri sonucu oluşacağının sanıldığını iddia ederek "Anayasa'da az ve öz maddelerin olması gerekiyor. Pek çok konunun düzenlenmesinin kanuna bırakılarak kısa ve öz bir Anayasa çalışması istiyoruz. 20 maddelik basit bir Anayasa'nın demokrat çerçeve taşıyacağını düşünüyoruz. Anayasa'nın gerekçesinde ve başlangıç maddesinde, "Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları" diye tanımlama yapılması ve insan ve doğa merkezli olması gerekiyor. İddia ve savunma makamları eşitlenmeli, cumhurbaşkanının yetkileri kısıtlanmalı ve yerel yönetimler güçlendirilmeli" dedi. Konferansa şu isimler katıldı: "Yasemin Öz (Amargi Kadın Akademisi), Mehmet Tarhan (Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği), Ahmet Kemal Şenpolat (HAYTAP Hayvan Hakları Federasyonu), Murat Demirok (Altınokta Körler Derneği), Rober Koptaş (Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni), Abdullah Cıstır (İzmir Romanlar Derneği Başkanı), Emrah Kırımsoy (Gündem Çocuk), Doğuş Şahin (Öğrenci Gençlik Sendikası - Genç-Sen), Ali Rıza Keleş (Alternatif Bilişim Derneği), Hasan Alper Tanyel (Mülteci Derneği)"

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Çok Sesli Anayasa İçin Bir Araya Geldiler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement