Cumhurbaşkanı Erdoğan, Konya'da Konuştu: Milletim Başkanlık İstiyor (4) - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Konya'da Konuştu: Milletim Başkanlık İstiyor (4)

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Konya\'da Konuştu: Milletim Başkanlık İstiyor (4)

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: MİLLETİM BAŞKANLIK İSTİYORKonya'da toplu açılış ve temel atma töreninde Kılıçarslan Şehir Meydanı'nı dolduran yaklaşık 150 bin kişiye konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, milletin Başkanlık sistemini istediğini söyledi.

14.10.2016 17:27

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: MİLLETİM BAŞKANLIK İSTİYOR

Konya'da toplu açılış ve temel atma töreninde Kılıçarslan Şehir Meydanı'nı dolduran yaklaşık 150 bin kişiye konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, milletin Başkanlık sistemini istediğini söyledi.

Fiili bir durumla karşı karşıya olduğunu ifade eden Erdoğan, konuşmasında başkanlık tartışmalarıyla ilgili şunları söyledi:

"Fiili bir durumla karşı karşıyayız. Bu durumun zemini 2007 yılında Cumhurbaşkanını doğrudan halkın seçmesini öngören Anayasa değişikliğiyle oluşturulmuştur. Şimdi milletim ne diyor? Yapılan kamuoyu araştırmalarında milletim 'Başkanlık sistemi' diyor. Milletim diyor. Ben diyorum ki, parlamentodaki siyasi partilere; egemenlik kayıtsız şartsız milletin değil mi? Milletin. Gelin millete götürelim. Eğer milletim bu işe evet diyorsa, hayırlı olsun diyelim ve başkanlık sistemine adım atalım. Sorun şahsımdan kaynaklanmıyor. Şahsımın yönetim anlayışından kaynaklanıyor. İstiyorum ki patinaj yapmayalım, hızla yola devam edelim. Çünkü yapacağımız çok iş var. O yüzden ülkenin ve milletin meseleleri konusunda aktif rol oynamaya mecburuz ve zaman kaybına tahammülümüz yok. Onun için hızlı adım atmalıyız."

CUMHURBAŞKANLIĞI UYGULAMA SİSTEMİNİN RESTORASYONU

Erdoğan, siyaset kurumunun millete verilen sözleri yerine getirmesi gerektiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Artık siyaset kurumunun millete verilmiş sözlerden de hareketle bu millete verilen sözleri yerine getirmek görevidir diye düşünüyorum. Onun için bir sonraki seçimde yaptıklarını ve yapamadıklarının hesabını vermek zorundadır. Ben milletime verdiğim sözlerin gereğini yerine getiriyorum. Getirmeye de devam edeceğim. Ama bizim sistemimiz Meclis tarafından seçilen Cumhurbaşkanlığı makamını daha çok vesayet sistemi altına alıyor ve bundan dolayı sıkıntı var. 2007'de hukuken, 2014'den itibaren fiilen bizzat kendisi siyasi konumda olan Cumhurbaşkanlığı uygulaması sistemin restorasyonunu zorunlu hala getiriyor. Esasen biz eskiden beri özellikle 2011 yılından itibaren bu sorunun çözümünü içeren yeni bir Anayasa yapılması gerektiğini savunuyoruz. Türkiye'nin sivil siyasi kurumlarıyla yeni bir anayasa yapabileceğini ve bunu hak ettiğini söylüyoruz. Bu konuda nihai sözü işte millet söyleyecek. Buna hazır mıyız? Eyvallah, millet hazırsa mesele yok. Siyaset kurumun yeni anayasa ve başkanlık sistemi konusunda inisiyatif alması partilerimizi zayıflatmaz, aksine güç kazandırır."

3'ÜNCÜ DARBE GİRİŞİMİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, 15 Temmuz darbe girişimi ve FETÖ/PDY operasyonlarına da geniş yer ayırdı. Üçüncü darbe girişimi iddiasına da değinen Erdoğan, Konya'daki toplu açılış ve temel atma töreninde 2 milyar liralık tesislerin hizmete açıldığını anlattı. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

" Toplam 2 milyar liralık bir eseri hizmet buluşturuyoruz. 15 Temmuz niye oldu? 15 Temmuz işte bu yatırımı hazmedemeyenlerin bir operasyonudur. 15 Temmuz Türkiye'yi muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarmak istemeyenlerin operasyonudur. Kiminle vurdular? Bizim uçaklarımızla, bizim helikopterimizle, bizim tanklarımızla, bizim silahlarımız, toplarımızla. 241 şehitlerimiz var. 2194 gazimiz var. O akşam o bombaları yağdıranlar zannettiler ki, biz güçlüyüz, F-16'lar güçlü, helikopterlerden yağan bombalar güçlü, tanklar güçlü, toplar güçlü, silahlar güçlü, bilmiyorlar ki yeryüzünden güçlü, Allahın halifesi olan insandır. Yeter ki o insanlar şehadet makamına yürüsün. Bu milletin gerçekten aziz millettir. Sizler uçakları da tankları da susturdunuz. Sonunda 15 Temmuzun galibi bu aziz millet, Türk milleti oldu."

BİR TANE UKALA KONUŞUYOR

Erdoğan sık sık şiirlerle süslediği konuşmasında isim vermeden ABD eski Başkanı George Bush'un danışmanlığını da yapan yazar Michael Rubin'e yüklenerek şöyle dedi:

"'Şimdi konuşuyorlar efendim birinci darbe 17-25 Aralık atlatılmış, ikinci darbe 15 Temmuz atlatılmış, şimdi üçüncü darbe gelecekmiş, bir tane ukala kendini bilmez köşesinden bir şeyler yazıyor. Ne diyor şair 'yürüyeceksin, millet yürüyecek arkadan' 15 temmuz bunun en güzel ifadesi oldu. Birileri farklı şeyler söylediler, Almanya'ya, İtalya'ya iltica etti diye. Ama bilmiyorlar ki, biz bu yoldaki terbiyemizi alırken şöyle aldık; eğer lider taşın arkasına saklanırsa, millet dağın arkasında saklanır. Meydanlara dediğimizde, ölümüne dediğimizde, benim aziz milletim meydanlara yürüdü 81 ilde yürüdü."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanı Erdoğan, Konya'da Konuştu: Milletim Başkanlık İstiyor (4) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement