Cumhurbaşkanı, Konuk Evindeyken Silahlı Helikopterler Uçuyordu" - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanı, Konuk Evindeyken Silahlı Helikopterler Uçuyordu"

Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Atatürk Havalimanını işgal girişimine ilişkin hazırlanan ididanamede müşteki olarak yer alan Enver Yavuz, sabah 07.

22.12.2017 15:38

Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Atatürk Havalimanını işgal girişimine ilişkin hazırlanan ididanamede müşteki olarak yer alan Enver Yavuz, sabah 07.50'de bilgi dahilinde Eskis¸ehir'den kalkan iki adet jetin havalimanına yaklas¸tığını anlatarak, bununla ilgili amirini aradığındaysa telefonu alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Hava sahasına giren dost jetler I·stanbul hava sahasında kalsın ve bo¨lgeyi terk etmesin" talimatı verdiğini kaydetti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Gökhan Yolasığmaz tarafından darbe teşebbüsünde Atatürk Havalimanını işgal girişiminde bulunulması ve burada çıkan olaylarda 2 kişinin şehit edilmesine ilişkin 95'i tutuklu 159 şüpheliyle ilgili hazırlanan 708 sayfalık iddianamenin detayları ortaya çıktı.

"Polis gelirse c¸atıs¸ma c¸ıkacak, halk gelirse de topuklarına sıkacagˆız"

Müşteki ifadelerine de yer verilen iddianamede müştekilerden Enver Yavuz, Atatu¨rk Havalimanı Kontrolo¨r S¸efi olarak go¨rev yaptığını anlatarak, olay gu¨nu¨ saat 23.35 sıralarında kuleye 2 polis 1 gu¨venlikc¸i ve 6-7 kadar askeri personel geldiğini söyledi.

Bunların arasında bulunan bir albayın "Ülkemizin huzur ve refahı ic¸in ordu yo¨netime el koymus¸tur, go¨revleriniz su an itibarı ile bitmis¸tir" dediğini aktaran Yavuz, kulede bu şekilde beklerken başmüdürün kendisini arayarak, "sakin olun, panik yapmayın" dediğini anlattı.

Yavuz, albayın bu sırada sürekli telefonla konuşarak talimat aldığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Saat 23.45 sıralarında yanımda olan bir asker bana yaklas¸arak, 'Tu¨m uc¸ak kalkıs¸larını durdur' dedi. Ben go¨revli arkadas¸a kalkıs¸ları durdurmasını so¨yledikten sonra durumu hemen bas¸mu¨du¨ru¨mu¨ze bilgi verdim. 23.55 sıralarında Albay ve kalan askerler kuleden ayrıldı 00.15 sularında ise 1 binbas¸ı, 1 astsubay bas¸c¸avus¸ 30 yas¸larında ru¨tbesi belli olmayan s¸ahıs 2 er bir de askeri kamuflaj giymis¸ o¨gˆrenci girdi. Binbas¸ı dıs¸ hatlar haric¸ tu¨m inis¸ kalkıs¸ların durdurulmasını istedi. Saat 01.00 sıralarında halk bulundugˆumuz kulenin o¨nu¨nde kalabalıklar olus¸turmaya bas¸ladı. Binbas¸ı bizi masalarımızdan kaldırarak arka tarafta bulunan kulenin bas¸ka bir bo¨lu¨mu¨ne yolladı. Orada bulunan askerlerine 'hazırlıklarınızı yapın c¸atıs¸ma c¸ıkabilir.' dedi. Bunun u¨zerine orada bulunan askerler ve o¨gˆrenci dıs¸ındaki s¸ahıslar silahlarını hazırladı. Bu arada binbas¸ı oradakilere 'polis gelirse c¸atıs¸ma c¸ıkacak halk gelirse de topuklarına sıkacagˆız' dedi."

Bu sırada kulenin içine giren polislerin kapıya gelerek kuledeki askerleri teslim olmaları konusunda ikna etmeye c¸alıs¸tığını belirten Yavuz, "Askerlerse ikna olmadı. Bir anda ortam gerildi. Saat 02.00 sıralarında askerler havaya 3 el ates¸ ac¸tı. Saat 02.10 sıralarında ise oraya gelen polisler askerleri ikna etti ve askerler gelen polislere silahlarını teslim etti. Bu arada halk kuleye c¸ıkmaya bas¸ladı, polislerse halkı durdurdu. " ifadelerini kullandı.

Yavuz, DHMİ Genel Müdür Yardımcısı Celal Özuğur'un Cumhurbas¸kanı Erdoğan'ın uc¸agˆının gelecegˆini haber vererek pistin durumunu sorduğuna dikkati çekerek, bunun üzerine kontrol arac¸ları go¨ndererek pistin ve park yerinin kontrol etmesini sagˆladığını söyledi.

Erdoğan'ı taşıyan uçağın saat 03.18'de havalimanına indiğini dile getiren Yavuz, şöyle devam etti:

"Uc¸ak inerken kuleyle normal prosedu¨r dıs¸ında konus¸ma gec¸medi. Saat 03.40 sıralarında 2 askeri jet geldi ve havalimanı u¨zerinde alc¸ak uc¸us¸ yapmaya bas¸ladı ve saat 05.00 kadar bu s¸ekilde uc¸maya devam ettiler. Ses hızına c¸ıktıkları anda ise sonik patlama dedigˆimiz bomba sesine benzeyen ve halkta bu¨yu¨k panigˆe yol ac¸an patlamalar yapıyorlardı."

Konukevi üzerindeki tehditkar helikopter

Yavuz, bu saatlerde olan biten her s¸eyi mu¨du¨rlerine bilgi verdiğini anlatarak, "Saat 06.50'de ise Hava Harp Okulundan 2 adet helikopter kalktı ve ikisi de silahlıydı. Birincisi 05. pisti üzerinde beklerken digˆeri havalimanı ve Devlet Konukevi u¨zerinde tehditkar bir s¸ekilde silah go¨stererek uc¸maya bas¸ladı. Bu sırada Sayın Cumhurbas¸kanımız Devlet Konukevindeydi." dedi.

Yavuz, bu helikopterlere acil durum frekansından tehlike yarattıklarını ve hemen buradan ayrılmaları yo¨nu¨nde anonslar yaptığını anlatarak, helikopterlerin saat 07.40'a kadar su¨rekli olarak inis¸ kalkıs¸ yapmaya devam ettiğini aktardı.

Cumhurbaşkanının kuleye talimatı

Sabah 07.50'de bilgi dahilinde Eskis¸ehir'den kalkan iki adet jetin havalimanına yaklas¸tığını dile getiren Yavuz, şu beyanlarda bulundu:

"Bununla ilgili bilgi vermek u¨zere mu¨du¨rlerimi aradıgˆımda Sayın Cumhurbas¸kanımız telefonu kendisi alarak bana 'Hava sahasına giren dost jetler I·stanbul hava sahasında kalsın ve bo¨lgeyi terk etmesin' talimatı verdi ben de bu talimatı ilgili birimlere aktardım. Bu andan sonra hic¸bir olumsuzluk olmadı ve mesai saatimiz dolunca go¨revimizi devrettik ve oradan ayrıldık."

"Cumhurbaşkanı gelip alnımdan öptü"

Müştekilerden Ahmet Onay da Devlet Konukevinin o¨nu¨nde Cumhurbas¸kanı Erdoğan'ı beklerken jetlerin gelmesiyle birlikte bir gürültü olduğunu anlatarak, patlama sandığı bu ses karşısında herkesin panikleyerek kac¸ıs¸maya bas¸ladığını ifade etti.

Bir izdiham durumu olmaması ve orada bulunan kadın ve c¸ocukların yaralanmaması ic¸in konukevinin camlarını kırarak ic¸eri girdiğini dile getiren Onay, "İnsanların buraya sıgˆınmalarını sagˆladım. Bu olaylar esnasında cam kırıkları kolumu, go¨gˆsu¨mu¨ ve bacagˆımı kesti. Daha sonra Cumhurbas¸kanımız yanıma gelerek benim alnımdan o¨ptu¨ ve beni ambulansla hastaneye go¨nderdiler." dedi.

"Tu¨rk vatandas¸larını u¨lkeye almayacaksın"

Tanık beyanlarına yer verilen iddianamede polis memuru Seyyit Ali Aslan, saat 01.00 sıralarında bir grup askerin bulunduğu pasaport kontrol kontuarına geldiğini ve silahlarını yolculara doğrulttuğunu anlatarak, bunun üzerine askerlere "Silahlarınızı yolculara dogˆrultmayın, go¨rmu¨yor musunuz korkuyorlar, agˆlıyorlar" demesi üzerine askerlerden birinin "Konus¸mayacaksın, sadece yabancı vatandas¸ların giris¸ini yapacaksın, Tu¨rk vatandas¸ı u¨lkeye almayacaksın" dediğini aktardı.

Bu askerlere "Ne yapmaya c¸alıs¸ıyorsunuz" dediğinde askerin de "Bizi birbirimize du¨s¸man etmeye c¸alıs¸ıyorlar. Ben de bilmiyorum" dediğini aktaran Aslan, daha sonra gelen rütbelilerin kontuarların arkasında konuştuğu askerlerin buradan ayrıldıklarını söyledi.

Tanık polis memuru Yusuf Sert de havalimanı ana yol kontrol noktasında tank ve askeri araçları gördüğünü belirterek, toplandıkları şube müdürlüğü bahçesinde müdürlerinin kendilerine so¨z konusu olayın darbe giris¸imi oldugˆu, silah bırakılmayacagˆı ve tu¨m personelin go¨rev yerine do¨nerek halkla birlikte darbeye ve askere kars¸ı u¨zerine du¨s¸en go¨revi yerine getirecegˆi ve gerekmesi halinde askere kars¸ı silah kullanılacagˆı talimatı verdiğini aktardı.

Komiser yardımcısı Kemal Bilgiç de televizyonlardan Bogˆaz ko¨pru¨lerinin tank ve askeri personel tarafından kapatıldıgˆını ve Atatu¨rk Havalimanına tank ile asker geldigˆi bilgisi üzerine evden saat 23.00 sıralarında çıkarak Atatu¨rk Havalimanı ana yol kontrol noktasına geldiğini ifade etti.

Yapılan go¨ru¨s¸me ve yogˆun halk kitlesinin ana yol kontrol noktasına gelmesi ile birlikte buradaki tu¨m askeri arac¸lar ve askeri personelin ayrıldığını vurgulayan Bilgiç, "Daha sonra kuleyi bir grup askerin ele gec¸irdigˆini o¨gˆrenmemiz u¨zerine mu¨du¨rlerimizin talimatı dogˆrultusunda birlikte hızlı bir s¸ekilde vatandas¸ grubu ile hareket ettik. Kule o¨nu¨ne geldigˆimizde yogˆun halk grubu tarafından kule kapısı zorlanmaya bas¸landı. Bu sırada iki zırhlı askeri arac¸ kule bo¨lgesine geldi. Askeri arac¸ları go¨ren halk askeri arac¸lara saldırdı ve u¨zerine c¸ıktı. Askeri arac¸lardan bir tanesi yogˆun halk grubu kars¸ısında ileri geri hareketler yaparak ve sayısını bilmedigˆim vatandas¸lara c¸arparak Dıs¸ Hatlar Terminali gelis¸ katı c¸ıkıs¸ istikametine dogˆru gitti." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanı, Konuk Evindeyken Silahlı Helikopterler Uçuyordu' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement