Cumhuriyet Bayramı'nın 83. yıl dönümü dolayısıyla Taksim'deki Cumhuriyet Anıtı'nda resmi tören düzenlendi.
Tören, İstanbul Valisi Muammer Güler, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Fethi Tuncel ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın anıta çelenk koymasıyla başladı. Diğer çelenklerin de anıtına bırakılmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
Vali Güler, daha sonra Anıt Şeref Defteri'ni imzaladı.
Güler, deftere şunları yazdı:
''Bugün milletçe cumhuriyetimizin 83. yıl dönümünü kutlamanın gururu, coşkusu ve mutluluğu içerisindeyiz. Türk milleti 83 yıl önce varlığını kast edenlere karşı vermiş olduğu kurtuluş mücadelesinden zaferle çıkarak tarih sahnesindeki yerini hür ve bağımsız bir devlet olarak çok daha güçlü bir şekilde almıştır. 83 yıl önce Türk milletini bayrağımız ve cumhuriyet etrafında toplayan ilke ve devrimler 2000'li yıllarda medeniyetler arası barışın kaynağını ve temelini teşkil etmiş ve böylece 'yurtta barış ve dünyada barış' ilkesi daha büyük bir anlam kazanmıştır. Bizler sahip olduğumuz zenginliklerin değerini bilerek, gücümüze inanarak, kendimize güvenerek, sorunlar karşısında yılmayarak, demokrasimize sahip çıkarak, bölünmez bütünlüğümüzü koruyarak, toplumsal barışı sürekli kılarak, aydınlık yarınlara emin adımlarla durmadan ilerleyeceğiz. Yüce Atatürk, 2010 yılında Avrupa Kültür Başkentliğine hazırlanan İstanbul'u bir dünya şehri yapmak, kent standartlarını geliştirmek bize düşen en büyük görevdir. İstanbul'un geleceğinin ülke için önemli olduğunu biliyoruz. Bu anlamlı günde cumhuriyetin kurucusu ulu önder Atatürk ve silah arkadaşlarını, bu toprağı vatan yapan şehitleri ve gazileri sonsuz minnet şükran ve rahmetle anıyoruz. Ruhun şad olsun aziz Atam.''
-DEPREM TATBİKATI VE CUMHURİYET BAYRAMI KUTLAMASI-
Törenin ardından gazetecilerin 7, 8 ve 9 Kasımda İstanbul'a yapılacak deprem tatbikatına ilişkin sorularını yanıtlayan Güler, İstanbul'un alt yapısının büyük ölçüde depreme dayanıklı olduğunu ifade ederek, İstanbul'da depreme ilişkin hiçbir şey yapılmadığını söylemenin mümkün olmadığını kaydetti.
İstanbul'daki Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına ilişkin yöneltilen bir soru üzerine de, şehrin her yanının bayraklarla donatıldığını belirten Vali Güler, şöyle konuştu:
''İstanbulluları yarın evlerini ve iş yerlerini bayraklarla donatmaya davet ediyorum. Milli birliğimizin çok önemli bir göstergesi olan bağımsızlığımızın timsali cumhuriyeti hep birlikte coşkuyla kutlayalım. Cumhuriyete sahip çıkmak, cumhuriyetin değerlerini yaşatmakla olur. Türkiye'yi güçlendirmekle olur.''
İstanbulluları yarın saat 10.30'da Vatan Caddesi'nde yapılacak törenleri izlemeye davet eden Güler, ''Koskoca İstanbul'a çok az kalabalıklarla bayram kutlaması yapmak yakışmıyor. Yarın hava müsait olacak. Herkes, çoluğunu çocuğunu alsın kutlamalara gelsin'' dedi.
Bir gazetecinin ''Çelenk bıraktığınız anıtın hali içler acısı. Bunun için bir şey yapılacak mı?'' şeklindeki sorusu üzerine de Vali Güler, anıtın bakımsızlığının gündemde olduğunu ve Mimar Sinan Üniversitesince bu konuda proje hazırlandığını, projenin bitmek üzere olduğunu söyledi.
Güler, projeyi İstanbul Büyükşehir Belediyesinin programına aldığını ve önünüzdeki günlerde de anıtın aslına uygun şekilde restore edileceğini, çevre düzenlemesinin de yapılacağını kaydederek, ancak İstanbul'un bu tür törenler için daha büyük meydanlara ihtiyaç duyduğunu kaydetti.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da, bu akşam 21.15-21.30 saatleri arasında İstanbul Boğazı'nda yapılacak ses, ışık ve lazer gösterisini anımsatarak, İstanbulluları bu şöleni izlemeye davet etti.
Son Dakika › Güncel › Cumhuriyetimiz 83. Yaşında... -Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda Resmi Tören Düzenlendi -İstanbul Valisi Güler : -'cumhuriyete Sahip Çıkmak Cumhuriyetin Değerlerini Yaşatmakla Olur' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.