Dağcılar, Uludağ'da "Baran Engereği" Yakaladı - Son Dakika
Güncel

Dağcılar, Uludağ'da "Baran Engereği" Yakaladı

Dağcılar, Uludağ\'da "Baran Engereği" Yakaladı

Uludağ'da kamp yapan İsmet Şentürk, Şamil Ordu ve Korkut Güven adlı dağcılar Alaçam bölgesinde, Baran engereği (Vipera Barani) yakaladı.

24.06.2011 16:10

Uludağ'da kamp yapan İsmet Şentürk, Şamil Ordu ve Korkut Güven adlı dağcılar Alaçam bölgesinde, Baran engereği (Vipera Barani) yakaladı. Türkiye'de en son Zonguldak'ta görülen yılanı yakalayan ve fotoğrafladıktan sonra doğaya bırakan dağcı Şentürk, "Türkiye'ye özgü bir tür ve Uludağ'da bugüne kadar hiç görülmemiş. Bu türü bulup fotoğrafladığımız için çok mutlu olduk" dedi.

Uludağ Dağcılık Kulübü Üyesi İsmet Şentürk, Yıldırım Dağcılık Kulübü Üyesi Şamil Ordu ve Türkiye Dağcılık Federasyonu Üyesi Korkut Güven adlı dağcılar, geçen hafta sonu Uludağ'da kamp kurdu. Dağcılar, dönüş yolunda bin 700 metre yükseklikteki Alaçam bölgesinde Baran engereği yakaladı. Sakarya, İçel, Doğu Karadeniz'in ardından en son Zonguldak'ta görülen Baran engereğinin alt türü olarak nitelendirilen zehirli yılanı ilk gördüklerinde çok heyecanlandığını söyleyen İsmet Şentürk, "Uludağ'ın güneyinden kuzeyine bir gezi düzenledik. Dönüş sırasında Alaçam bölgesinde yılana rastladık. Önde yürüdüğüm sırada yılanı taşın üzerinde gördüm, çok heyecanlandım. Yılanı yakaladım. Yılanlara ilgim var, bu konuda eğitim aldım. Yakalama tekniğini biliyordum. Çekinmeden yakaladım. Zehirli olduğunu tahmin ettik" diye konuştu.

Yılanın Baran engereği olabileceğini düşündüklerini belirten Şentürk, hayvanı fotoğrafladıktan sonra doğaya bıraktıklarını söyledi. Yılanın fotoğraflarını Aydın Menderes Üniversitesi Öğretim Üyesi Biyolog Prof. Dr. Kurtuluş Olgun'a gönderdiğini anlatan İsmet Şentürk, "Baran engereği olduğunu kesinleştirdik. Baran engereği Türkiye'ye özgü bir tür. Uludağ'da bugüne kadar hiç görülmemiş. Türkiye'de de çok nadiren görülen bir tür. Bu türü bulup fotoğrafladığımıza çok mutlu olduk. Türkiye'de zehirli yılan türü olarak sadece engerek türleri var. Engerek yılanlarının en büyüğü 90 santimetreyi geçmiyor. Baran engereğinin boyu da kısa olur. Bizim yakaladığımız yılan 40 santimetre civarındaydı. Üstünde siyah benekleri var. Zehirli bir yılan. Gözleri elips şeklinde ve başı da dahil tüm vücudu pullarla kaplı" dedi.

Avrupa Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarının Korunması Sözleşmesi (BERN) kapsamında korunan yılan, adını Türkiye'nin önde gelen sürüngen bilimcisi Prof. Dr. İbrahim Baran'dan alıyor. - Bursa

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dağcılar, Uludağ'da 'Baran Engereği' Yakaladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement