Danimarka'da Türk Adaylar Oylarını Kullandı - Son Dakika
Güncel

Danimarka'da Türk Adaylar Oylarını Kullandı

Danimarka\'da Türk Adaylar Oylarını Kullandı

Danimarka'da 4 milyon 143 bin seçmen sabah saat 09.00'dan itibaren sandık başına gitti.

18.06.2015 15:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Danimarka'da 4 milyon 143 bin seçmen sabah saat 09.00'dan itibaren sandık başına gitti. Bugün yapılan Danimarka genel seçimlerinde Türk adaylar da oylarını kullandılar. Daha önce 10 olarak belirlenen Türk aday sayısının 11 olduğu ortaya çıktı. Türk adaylar yaşadıkları bölgelerde oylarını kullanırken, oy kullanma hakkına sahip Danimarka vatandaşı yaklaşık 35 bin Türk seçmenden sadece yüzde 40'ının sandık başına gitmesi bekleniyor.

Adaylardan Sosyal Demokrat Milletvekili Yıldız Akdoğan oyunu Hillerödgade okulunda kullandı. Akdoğan'ın babası Halil ve annesi Hanım Akdoğan kızlarına destek olmak için Türkiye'deki tatillerini yarıda keserek Kopenhag'a geldiler. Halil ve Hanım Akdoğan, kızlarının tekrar milletvekili seçilmesi için dua ettiklerini belirterek, kızlarının Danimarka meclisine girmeyi başaran ilk göçmen ve Türk asıllı milletvekili olmasından gurur duyduklarını söylediler. Yıldız Akdoğan, anne ve babasının yoğun seçim çalışmaları arasında tatillerini yarıda keserek Danimarka'ya dönmelerinin kendisine büyük yararı olduğunu belirterek "Annem sayesinde her gün yemek yapmak zorunda kalmadım, bütün yürüttüğüm çalışmalarım sırasında hem kızım Aida'ya baktılar hem de yemek ve ev işinde yardımcı oldular. Tabi en önemlisi verdikleri moral oldu" dedi. Oyunu evinin karşısındaki Hillerödgade okulunda kullanan Yıldız Akdoğan, seçimlerin ülkede yaşayan Türkler için hayırlı ve uğurlu olması dileklerinde bulunarak "Oyumu kızımla birlikte kullandım. Akşama daha çok zaman var, oyu kullanmayanların sandık başına giderek oy vermeleri çağrısında bulunuyorum. Bir oy, bir oydur, Tercihli bir oy ile bir aday ya seçilir ya da seçilemez. Kampanya sırasında çok yoruldum umarım tekrar meclisteki yerimi alırım" dedi.

TÜRKLERİN YÜZDE 40'I OY KULLANIYOR

Oyunu Smörum şehri spor salonunda kullanan Liberal Parti adayı Ömer Çiftçi "Demokratik hakkım olan oyumu kullandım. Vatandaşlarımızın da oyunu kullanmaları gerekir. Vatandaşlarımız arasında oy kullanma oranı yüzde 40'ı geçmiyor, hatta ikinci üçüncü nesil arasında yüzde 30'larda kalıyor. Seçilme şansımız tercihli oylara bağlı. Akşama kadar vatandaşlarımızın mutlaka oylarını kullanmaları çağrısında bulunuyorum. Bana oy vermelerini rica ediyorum. Bana vermeseler bile boş oy kullansınlar ama demokratik haklarından yararlansınlar" dedi.

Çeşitli partilerden aday oldukları tespit edilen 10 Türk asıllı haricinde bir de Sosyalist halk Partiden Halime Oğuz adında bir kadın aday daha olduğu öğrenildi. Diğer adaylar ise şöyle Halen Milletvekili olan Sosyal Demokrat Partili Yıldız Akdoğan Kopenhag-Bronshoj, Sosyalist Halk Partili Özlem Sara Çekiç Kopenhag merkez, Liberal Partili Fatma Yeliz Öktem Horsens bölgesinden aday gösterilirlerken, Sosyal Demokrat Özkan Koçak Kopenhag ve Sunbyöster, Liberal Partili Ömer Çiftçi Kopenhag, Radikal Partili Emrah Tuncer Holbaek büyük bölge, Radikal Partili Özkan Ekiz, Kopenhag Vestegenen, Sosyalist Halk Partili Bilal İnekçi Brondby-İshoj, Sosyalist Halk Partili Serdal Benli Kopenhag-Gladsaxe ve babası Türk asıllı olan Sosyal Demokrat Lars Aslan Rasmussen Kopenhag- Norrebro bölgelerinden aday gösterildiler.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Danimarka'da Türk Adaylar Oylarını Kullandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement