Danimarka Meclis Başkanını Seçti - Son Dakika
Politika

Danimarka Meclis Başkanını Seçti

Danimarka'da sağ blok partisi Liberal Venstre'nin 28 Haziran'da tek başına azınlık hükümeti kurmasından sonra bugün de meclis başkanlığı seçimi yapıldı.

03.07.2015 16:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Danimarka'da sağ blok partisi Liberal Venstre'nin 28 Haziran'da tek başına azınlık hükümeti kurmasından sonra bugün de meclis başkanlığı seçimi yapıldı. Oylamada, seçimlerde oyların yüzde 21,1'ini alarak en büyük sağ blok partisi konumuna gelen aşırı sağcı Danimarka Halk Partisi'nin milletvekili Pia Kjaersgaard meclis başkanlığına seçildi.

Sağ bloktaki 4 partisi de desteğini alan Kjaersgaard, Danimarka meclisi Folketing'in ilk kadın başkanı oldu.

Danimarka Başbakanı Lars Lökke Rasmussen, Pia Kjaersgaard'ı yeni meclis başkanı olarak işaret etmiş, ancak aşırı sağcı kimliğiyle bilinen Kjaersgaard'ın ismi çok tartışılmıştı.

Sol partiler Enhedslisten (Birlik Listesi) ve Sosyalist Halk Partisi oylamaya Kjaersgaard'ın tarafsızlığına inanmadıkları gerekçesiyle katılmazken, Kjaersgaard 179 sandalyesi bulunan Danimarka meclisinde 87 oy alarak seçilmeyi başardı. 16 milletvekili Kjaersgaard'a karşı "hayır" oyu kullanırken 8 vekil çekimser kaldı.

Pia Kjaersgaard kimdir?

1947'de Kopenhag'da doğan Pia Kjaersgaard, ilk olarak 1984'te dönemin aşırı sağcı  Fremskridtspartiet'den (İleri Adım Partisi) seçilerek meclise girerken, daha sonra bu partide başkanlığa kadar yükseldi.

1995 yılında Fremskridtspartiet'den ayrılan ve Danimarka Halk Partisi'ni kuran siyasetçi, 2012 yılına kadar parti başkanlığını yaparken o yıl yerini kendisinin işaret ettiği partinin şimdiki başkanı Kristian Thulesen Dahl'a bıraktı. Danimarka Halk Partisi 18 Haziran'da yapılan seçimlerde hükümetteki Liberal Venstre'den daha fazla oy alarak, yüzde 21,1 ile Danimarka'nın en büyük ikinci partisi konumuna gelmişti.

İsveç dergisi Kjaersgaard'ı "Avrupa'nın en büyük ırkçısı" ilan etmişti

İsveç'te yayın yapan haftalık Gringo dergisi, Pia Kjaersgaard'ı aşırı sağcı ve Müslüman karşıtı politikaları ve söylemleri nedeniyle, 2009'da Avrupa'nın en büyük ırkçısı olarak seçmişti. Derginin genel yayın yönetmeni Federico Rodriguez Moreno, Kjaersgaard hakkında 'Pia Kjaersgaard'a göre Danimarka'nın bütün sorunları İslam ve Müslümanlardan kaynaklanıyor. Onun fikirlerini ve yeni hükümet üzerindeki etkisini karıştırırsak ortaya çok zehirli bir kokteyl çıkmış oluyor' demişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Danimarka Meclis Başkanını Seçti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement