Deaş'ın Avm'ye Bombalı Saldırı Girişimi İddianamesi Kabul Edildi - Son Dakika
Güncel

Deaş'ın Avm'ye Bombalı Saldırı Girişimi İddianamesi Kabul Edildi

Bayrampaşa'daki bir alışveriş merkezinde, 28 Ekim 2017'de bombalı eylem hazırlıgˆındayken yakalanan DEAS¸'lı 4 teröristin de aralarında bulunduğu 8'i tutuklu 14 sanığın yargılanmasına, 26 Nisan'da başlanacak.

26.03.2018 12:51

Bayrampaşa'daki bir alışveriş merkezinde, 28 Ekim 2017'de bombalı eylem hazırlıgˆındayken yakalanan DEAS¸'lı 4 teröristin de aralarında bulunduğu 8'i tutuklu 14 sanığın yargılanmasına, 26 Nisan'da başlanacak.

İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca, geçen yıl Cumhuriyet Bayramı'ndan bir gün önce Bayrampaşa'da bir alışveriş merkezinin otoparkına bombalı araç ve motosiklet bırakarak uzaklaşmaya çalışırken yakalanan 2'si kadın 4 DEAŞ'lı teröristin de aralarında bulunduğu 8'i tutuklu 14 şüpheliye ilişkin yürütülen soruşturma sonucunda hazırlanan iddianame üzerindeki incelemesini tamamladı.

İddianameyi kabul eden mahkeme heyeti, tensip zaptında, ilk duruşmanın 26 Nisan'da Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde yapılmasına ve sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

Heyet, tutuksuz sanıkların da duruşmada hazır olması için yazı yazılmasını kararlaştırdı.

İddianameden

İddianamede, Esenyurt ve Arnavutko¨y'deki ikametgahlarda es¸ zamanlı olarak yangın çıktığı bilgisi üzerine olay yerine giden itfaiye ekiplerinin, 27 mutfak tu¨pu¨nu¨n ac¸ık oldugˆu ve birtakım elektronik devre elemanları bulunduğu bilgisini emniyete bildirmesine üzerine çalışma başlatıldığı anlatıldı.

Esenyurt'taki adreste sanıklardan Mu¨cahit Şahin'in, Arnavutko¨y'deki adreste ise Sezgen Pekdemir'in ikamet ettiği belirtilen iddianamede, bu iki sanıkla birlikte yapılan c¸alıs¸malar neticesinde sanıklar Can Yenil ve Hatice Yurdakul'un 28 Ekim 2017'de Bayrampas¸a'daki Forum İstanbul'un otoparkında yakalanarak go¨zaltına alındıkları anımsatıldı.

İddianamede, "So¨z konusu bombalı eylem giris¸iminin DEAS¸ tero¨r o¨rgu¨tu¨ mensubu sanıklar tarafından I·stanbul'un en o¨nemli alıs¸veris¸ merkezlerinden biri olan Forum I·stanbul'a yo¨nelik, merkezin en kalabalık oldugˆu gu¨nlerden biri olan cumartesi gu¨nu¨ ve bir gu¨n sonra Cumhuriyet Bayramı olacagˆı da göz önünde bulundurularak yapılmaya c¸alıs¸ıldıgˆı tespit edilmiştir." denildi.

Bomba I·mha S¸ube Mu¨du¨rlu¨gˆu¨ ekipleri tarafından 34 PV 9714 plakalı otomobil, 34 PV 9193 plakalı motosiklet ve emanet es¸ya dolaplarında patlayıcı du¨zeneklerin oldugˆunun tespit edildiği kaydedilen iddianamede, ele geçirilen bomba düzenekleri üzerinde bazı sanıkların parmak izlerinin olduğu aktarıldı.

İddianamede, sanıkların yakalanmadan bir gün önce 27 Ekim 2017'de patlayıcıları bir fırının içerisinde alışveriş merkezine nasıl soktukları şöyle anlatıldı:

"Yapılan tespite göre, so¨z konusu patlayıcı maddelerin bir kısmının, AVM'den satın alınan bir fırın ic¸erisine tu¨m sanıklarca yerles¸tirildigˆi, daha sonra fırının kolilendigˆi, koli ic¸esindeki patlayıcı maddelerin olaydan bir gün önce 27 Ekim 2017'de Mu¨cahit Şahin ve Hatice Yurdakul tarafından alıs¸veris¸ merkezine go¨tu¨ru¨ldu¨gˆu¨ anlaşılmıştır. Burada elde edilen kamera go¨ru¨ntu¨lerine go¨re, kolinin X-ray cihazına sığmadığı için yanından alışveriş merkezine sokuldugˆu, daha sonra uygun bir yerde kolinin ac¸ılarak c¸ıkarılan patlayıcı maddelerin emanet dolaplarına yerles¸tirildiği tespit edilmiştir."

İddianamede, tero¨r o¨rgu¨tu¨ mensubu olmadığı veya o¨rgu¨te yardımda bulunmadığı tespit edilen gu¨venlik go¨revlileri E.B. ve A.K'nin, "görevi kötüye kullanma" suçundan 2 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

Eylemler

İddianamede, 28 Ekim 2017'de alışveriş merkezine bomba yu¨klu¨ motosiklet ve arac¸la gelen, olay tarihinde de polisin yaptıgˆı operasyonla yakalanan sanıklar Can Yenil, Hatice Yurdakul, Sezgen Pekdemir ve Mu¨cahit S¸ahin'in, gerek Tu¨rkiye'de gerekse I·stanbul'da Cumhuriyet Bayramı'ndan bir gu¨n o¨nce c¸ok bu¨yu¨k bir bombalama eylemine kalkıs¸tıkları anlatılarak, "Tu¨m dosya kapsamı uyarınca elde edilen deliller ıs¸ıgˆında sanıkların DEAS¸ silahlı tero¨r o¨rgu¨tu¨ mensubu oldukları tespit edilmiştir. DEAŞ'a ait bilgi paylas¸ımları, ele gec¸en suc¸ unsurları patlayıcılara ait rapor ve go¨ru¨ntu¨ler ıs¸ıgˆında sanıkların planladıkları bu eylemi gerc¸ekles¸tirmek amacıyla ikamet ettikleri Arnavutko¨y ve Esenyurt'taki evlerde bomba yapımında kullanılan maddeleri satın alarak patlayıcı madde yapmaya bas¸ladıkları anlaşılmıştır." bilgisi yer aldı.

Olay gu¨nu¨ 28 Ekim 2017'de tu¨m sanıkların gerek arac¸ gerek motosiklet gerekse sırt c¸antalarındaki bombalarla alıs¸veris¸ merkezine geldikleri belirtilen iddianamede, polisleri gören sanıkların, bomba yu¨klu¨ arac¸lara dogˆru kac¸maları u¨zerine yapılan operasyonla yakalandıkları anlatıldı. İddianamede, s¸ahısların arac¸larında ve alışveriş merkezindeki emanet dolaplarında yapılan aramalarda toplam 109 el yapımı bomba, 2 silah ile 7 bıc¸agˆın ele gec¸irildigˆi vurgulandı.

İddianamede, sanıkların arac¸larında yapılan operasyonda bulunan tabanca niteligˆindeki iki silahın olaydan bir su¨re o¨nce Gu¨ven Güler ve Abdu¨lmenaf Ubin ve onların da irtibatlı oldukları Ferhat Kahraman ve Mustafa Eren'in temin edildiği belirtilerek, silah temini yaptığı belirlenen 4 sanığın "izinsiz olarak ateşli silah ve mermileri ülkeye sokma, imal etme, nakletme, satma" suçundan cezalandırılması talep edildi.

"Emniyet", "IKEA", "Turyol"

İddianamede, sanıkların ikametlerinde ele geçirilen kısmen yanmış ve ıslanmış deftere ve görsellerine de yer verildi. Söz konusu defterde, alışveriş merkezine ilis¸kin birtakım krokiler, ayrıca emniyetin isminin gec¸tigˆi bir krokinin tespit edildiği, olaydan o¨nce yapılan kes¸ifler, ayrıca "IKEA", "Stok", "Turyol" ibarelerinin yazıldığı belirtildi.

Eylem hazırlıgˆında yakalanan sanıkların evlerinden ayrılmadan o¨nce c¸ocuklarını Hatice Yurdakul'un tanıdıgˆı Çec¸en uyruklu Daut Bubakarova ve Markha Abubakarova'ya bıraktıkları belirtilen iddianamede, bu sanıkların her ne kadar o¨rgu¨t mensubu olmasalar da yardımda bulundukları aktarıldı.

İddianamede, Serdarbek Hojiev'in, sanıkları ve kaldıkları evi kontrol ettiği, eve giderken de diğer sanık Akramjon Kuziboev'in motosikletini aldığı belirtilerek, bu iki sanığın da "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme" suçundan cezalandırılması talep edildi.

İddianamede, eylem sırasında yakalanan 4 sanığın "Anayasa'yı ihlal" suçundan ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet ve "silahlı terör örgütüne üye olma", "tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el degˆis¸tirme", "ruhsatsız ates¸li silahlarla mermileri satın alma veya tas¸ıma veya bulundurma", "kasten yangın çıkarmak suretiyle genel gu¨venligˆin kasten tehlikeye sokulması" ve "yakıcı ve patlayıcı madde kullanarak mala zarar verme" suçlarından 19 yıldan 50'şer yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Deaş'ın Avm'ye Bombalı Saldırı Girişimi İddianamesi Kabul Edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement