"Demiryollarına Olağanüstü Yatırım Yapıldı" - Son Dakika
Yerel

"Demiryollarına Olağanüstü Yatırım Yapıldı"

Ergün Atalay, Demiryollarına Olağanüstü Yatırım Yapıldığını Belirterek, Yatırımların İşçiye Yansımadığını Savundu.

15.01.2011 15:02

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Genel Başkan Yardımcısı ve Demiryol-İş Sendikası Genel Başkanı Ergün Atalay, demiryollarına olağanüstü yatırım yapıldığını belirterek, yatırımların işçiye yansımadığını savundu.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen Demiryol İş Adapazarı Şube Kongresi'nde konuşan Atalay, 9 yıldan beri Türkiye'de işçi hareketini yöneten 3 isimden biri olduğunu anlattı.

Türkiye'deki işsizlik, fakirlik ve yoksulluğun çözüm yerinin Meclis olduğunu belirten Atalay, ülkedeki demiryollarının Osmanlı İmparatorluğu ve Atatürk döneminde yapıldığını hatırlattı.

Uzun yıllar boyunca demiryolları alanında yatırım yapılmadığını savunan Atalay, şöyle konuştu:

'Öyle bir noktaya geldik ki, geldiğimiz nokta yatırım açısından hızlı treninden, Marmaray'ına kadar... İyi işler yapılmaya devam ediliyor. 2 bine yakın işçimiz maalesef taşeron işçisi. Demiryollarına yapılan yatırım maalesef işçiye yansımıyor. Demiryollarına olağanüstü yatırım yapılıyor. Şu anda demiryollarında çalışan işçi sayımız 17 bin 700 civarında. Bunun dışında, bu hizmetler taşeron eliyle devam ediyor. Bu taşeron nereden çıktı? Bu taşeron 10 yıldır bu ülkeye kara kabus gibi çöktü. Taşeron işçi ucuz, sosyal güvencesi yok. Taşeron işçi, asgari ücretle çalıştırılmaya devam ediliyor. Öyle bir noktaya geldik ki, bu ülkenin başına taşeron bela oldu. Komşusu açken tok yatan bizden değildir. Aynı çatı altında taşeron işçinin aldığı ücreti herkes biliyor. Bu, hem sendikacılar için, hem de siyasetçiler için ülkenin ayıbıdır. '

Türkiye'de sendikalı işçi sayısının her geçen gün azaldığına dikkati çeken Atalay, 'Yıl 1980, ülke nüfusu 44 milyon, örgütlü sendikalı 2,5 milyon... Yıl 2011, ülke nüfusu 74 milyon milyon, sendikalı 682 bin civarında... AB'ye girmeye aday ülke olduk, dünyanın sayılı ülkelerinden bir tanesiyiz ama bu verdiğim rakamlar hiç de iç açıcı değil' dedi.

Türkiye'nin örgütlenme açısından, OECD ülkeleri arasında en kötü sırada yer aldığını ifade eden Atalay, sendikalı işçilerin işverenler tarafından işten çıkarıldığını öne sürdü.

İşverenlerin, sendikaları iş yerine sokmamak için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini iddia eden Atalay, uluslararası bazı firmaların diğer ülkelerdeki fabrikalarında sendikalı işçiler çalışmasına rağmen, Türkiye'deki fabrikalarına sendikayı sokmadıklarını iddia etti. Kongreye, Yurt Partisi Genel Başkanı Sadettin Tantan, MHP Genel Başkan Yardımcısı Münir Kutluata, AK Parti Sakarya Milletvekilleri Hasan Ali Çelik, Erol Aslan Cebeci, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, sivil toplum örgütü temsilcileri ve şube başkanları katıldı.

(KMK-NC-Zİ) - SAKARYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Demiryollarına Olağanüstü Yatırım Yapıldı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement