Doğu ve Batı Kültürleri İstanbul'da Buluşacak - Son Dakika
Güncel

Doğu ve Batı Kültürleri İstanbul'da Buluşacak

Doğu ve Batı Kültürleri İstanbul\'da Buluşacak

İstanbul Gyeongju - Dünya Kültür Expo 2013 için geri sayım başladı.

30.08.2013 16:18

İstanbul, 50 ülkeden binlerce kişinin katılımıyla 23 gün sürecek ve doğu ile batı kültürlerini buluşturacak İstanbul Gyeongju - Dünya Kültür Expo 2013'ün heyecanını yaşamaya hazırlanıyor. İstanbul Büyükşehir Belediye'sinin evsahipliğinde organize edilen expoda 35 farklı mekânda 28 farklı etkinlik yapılacak

İstanbul Büyükşehir Belediye'sinin evsahipliğine organize edilen İstanbul Gyeongju - Dünya Kültür Expo 2013' ün açılışı, 31 Ağustos Cumartesi akşamı Ayasofya önünde gerçekleştirilecek muhteşem törenle yapılacak. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da katılımı beklenen törene dünyanın çeşitli ülkelerinden misafirlerin yanısıra İpekyolu güzergâhındaki belediye başkanlarıyla birlikte bin 500 konuk katılacak.

Türkiye'de ilk defa gerçekleştirecek EXPO'da 35 farklı mekânda 28 farklı etkinlikle doğu ile batı kültürlerinin buluşturması hedefleniyor. Etkinliklerle ayrıca asırlardan beri gerçek anlamda bir barış kenti olan İstanbul'da bütün dünya kültürlerinin buluşması ve binlerce Güney Koreli ziyaretçilerinin de katılımıyla 60 yıllık dostluğun pekişmesi amaçlanıyor.

'Buluşma, Hepimiz Biriz' sloganı ile gerçekleşecek

31 Ağustos - 22 Eylül tarihleri arasında 'Yol, Buluşma ve Birlikte İlerleme' ana başlığında, 'Buluşma, Hepimiz Biriz' sloganı ile gerçekleşecek İstanbul Gyeongju - Dünya Kültür Expo 2013'ün ev sahipleri Kore'nin Gyeongsangbuk-do Eyaleti ve Gyeongju Belediyesi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi olacak. İki ülkenin Kültür ve Turizm Bakanlıkları, Kore Dışişleri Bakanlığı ve iki ülkenin UNESCO'su da EXPO'yu destekliyor.

Kore'den İstanbul'a İpek Yolu Yolculuğu

İpek Yolu yolculuğu 21 Mart 2013 tarihinde Kore Gyeongju şehrinde düzenlenen görkemli törenle başladı. Xian (Çin), Dunhuang (Çin), Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan ve İran güzergâhını takip eden konvoy 23 Ağustos tarihinde Ağrı- Doğubeyazıt - Gürbulak sınır kapısında düzenlenecek karşılama töreni eşliğinde Türkiye'ye giriş yaptı. İpek Yolu Karavanı, Erzurum, Ürgüp, Ankara, İzmir, Bursa'da düzenlenecek törenler sonrası 31 Ağustos 2013 İstanbul'a geliyor olacak.

Yol boyunca karavanlara eşlik eden Kore Devlet Televizyonu ise, İpek Yolunun tamamlanmasından sonra bu seyahati belgeselleştirecek ve yolculuk anısına 1 Eylül Pazar günü Galata Kulesi Meydanı'nda Dostluk Anıtı Açılışı gerçekleştirilecek. 31 Ağustos itibariyle Sultanahmet Meydanında olacak İpekyolu Karavanı, tüm İstanbulluların ziyaretine açık olacak.

Açılış seremonisi Ayasofya Meydanında

Açılış seremonisi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Kore Gyeongsangbukdo Valisi Kim Kwanyong'un ev sahipliğinde yaklaşık bin 500 davetlinin katılımı ile gerçekleşecek. Açılışta iki ülke kültürünü yansıtacak özel gösteriler Ayasofya Meydanı'na kurulacak dev perdelerden canlı olarak yayınlanacak. Ayasofya önünde 21.00'de "Masal İstanbul" gösterisiyle başlayacak açılış programı; Türkiye - Kore arasındaki dostluğun vurgulandığı "Uzun Geçmişin Çiçekleri Açıyor!" gösterisiyle devam edecek. Açılış programı Kore Gazilerinin sahneye davet edilmeleriyle sona erecek.

İpek Yolu Pazarı ünlü zanaatkârlarla dolacak

Kore ve Türkiye'nin yan sıra dünyanın çeşitli ülkelerinden gelecek olan birbirinden önemli zanaatkârların el sanatları eserlerinin yer alacağı İpek Yolu Pazarı'nda canlı performans gösterileri yer alacak. Sultanahmet Meydanı'nda, ebrudan telkâriye, sedef kakmadan el yapımı bebeğe, bıçakçılığa kadar birçok özel el sanatını tüm ziyaretçiler deneyebilecek. Geleneksel El Sanatları Atölyesi, 22 Eylül'e kadar her gün 10:00-22:00 saatleri arasında açık olacak.

İstiklal Caddesi'nde düzenlenecek geçit töreninde Türkiye'nin ve Kore'nin tarihi ve kültürel figürleri hayat bulacak. 1 Eylül-22 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek sokak etkinlikleri; 1 Eylül'de düzenlenecek büyük gösterinin ardından salı ve cumartesi günleri saat: 16.00 'da Tünel- Taksim Meydanı arasında İstanbullularla buluşacak.

Breakdance sevenlere

Dünyada ve Kore'de gençlerin takipçisi olduğu, ülkemizde de uzun yıllardır bilinen "breakdance"ın geleneksel müziklerle harmanlanarak sunulduğu B-boy gösterisi; Tepebaşı TRT önündeki İspark Alanı'nda gerçekleştirilecek. B-boy gösterilerinin yanı sıra Koreli Fusion ekibinin davul ve dans şovu da gösterilere eşlik edecek. Woodo West Crew ekibinin Türkiye'yi temsil ettiği bu gösteriler, 1-22 Eylül tarihleri arasında her gün 17:30-21:00 saatleri arasında ücretsiz olarak izlenebilecek.

Türkiye ve Kore'nin en iyi tekvandocuları gelecek

1 Eylül- 22 Eylül 2013 tarihleri arasında, Tepebaşı TRT Binası önü İspark Alanı özel sahnede düzenlenecek etkinlikte Türkiye ve Kore'nin en iyi tekvandocuları İstanbul-Gyeongju Dünya Kültür Expo 2013'e özel çeşitli gösteri ve şovlar sergileyecek. Ayrıca 14 Eylül Dünya Tekvando Günü de Tim Maslak Show'da özel bir gösteri sunulacak.

Kore'nin en ünlü K-Pop sanatçılarının yer aldığı Music Bank konseri, Türkiye' de ilk kez İstanbul – Gyeongju Dünya Kültür Expo 2013 kapsamında 7 Eylül tarihinde Ülker Arena'da gerçekleşecek.

Türk-Kore Film Haftası

13-19 Eylül tarihleri arasında Beyoğlu Sinemajestik ve Mimar Sinan Üniversitesi'ne ait Yeşilçam Sinema Salonu'nda izleyicilerle ücretsiz olarak buluşacak Türk-Kore Film Haftası'nda tüm gösterimler ücretsiz yapılacak. Türk-Kore Film Haftası'nın ilk gününde Kim Ki Duk sinemaseverlerle Mimar Sinan Üniversitesi Yeşilçam Sinema Salonu'nda buluşacak. "Türk-Kore Film Afişleri" ise yine Mimar Sinan Üniversitesi Yeşilçam Sinema Salonu'nda sergileniyor olacak.

Surname oyunu Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde

İBB Şehir Tiyatroları'nın sahneye koyduğu, Yiğit Sertdemir'in yazıp yönettiği Surname, İstanbul-Gyeongju Dünya Kültür Expo 2013 kapsamında yeniden seyirciyle buluşuyor.

21-22 Eylül tarihlerinde Harbiye Muhsin Ertuğrul'da sahnelenecek oyun, 100 dakika boyunca seyircisine keyifli anlar yaşatacak. Ücretsiz olarak sahnelenecek olan bu oyun, 20:00'da Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde izlenebilecek.

Ortak konser ve edebiyat buluşması

7-8 Eylül tarihlerinde Lütfi Kırdar Kongre Merkezi Anadolu Oditoryumu'nda, CRR İstanbul Senfoni Orkestrası ile Gyeongsangbok-du Senfoni Orkestrası ortak bir konser verecek.

3-5 Eylül tarihleri arasında Mimar Sinan Üniversitesi Sedat Hakkı Eldem Oditoryumu'nda gerçekleşecek olan Edebiyat Buluşması'nda iki ülkenin edebiyatçıları bir araya gelerek çeşitli paylaşımlarda bulunacak.

Türk ve Kore halk oyunu gösterileri

Program, Türkiye ve Kore'den toplam 20 gösteri grubu halk danslarından oda müziğine kadar farklı alanlarda çeşitli performansları içeriyor. 31 Ağustos'tan 22 Eylül'e kadar, Sultanahmet Meydanı, Beyazıt Meydanı ve TRT Tepebaşı önündeki İspark Alanı'nda gösteri yapacak olan gruplar, 10:00-22:00 saatleri arasında sahne alacak.

Kapanış yine Ayasofya Meydanı'nda

22 Eylül 2013 tarihinde düzenlenecek olan kapanış programı yine Ayasofya Meydanı'nda gerçekleştirilecek. Kapanış töreni, Kore'nin yerel kültürünü yansıtan Gyeongbuk İl Orkestrasıyla başlayacak. Askeri Mehteran'ın coşkulu gösterisiyle devam edecek program, iki ülke ortak çocuk korosu etkinliğiyle son bulacak.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Doğu ve Batı Kültürleri İstanbul'da Buluşacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement