Doğubayazıt Cumhuriyet Savcısının Öldürülmesi Davasında Karar - Son Dakika
Yerel

Doğubayazıt Cumhuriyet Savcısının Öldürülmesi Davasında Karar

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde Cumhuriyet Savcısı Hakan Kılıç'ın öldürülmesiyle ilgili 6'sı tutuklu, 11 sanığın yargılandığı davada, 8 sanık 1 yıl ile 20 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı.

03.04.2013 17:01

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde Cumhuriyet Savcısı Hakan Kılıç'ın öldürülmesiyle ilgili 6'sı tutuklu, 11 sanığın yargılandığı davada, 8 sanık 1 yıl ile 20 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı.

Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın karar duruşmasında, tutuklu sanıklar Burhan Çilgin, Abdullah Özbey, Ahmet Çilgin, Hakan Yavuz, Ramazan Gündüz, Hasan Ciyanaklı, avukatları ile aileleri hazır bulundu.

Sanık Abdullah Özbey, Ramazan Gündüz'ün teyzesinin oğlu olduğunu, hırsızlık ve dolandırıcılık yaptığını, kendisiyle ilgili iddialarının iftiradan ibaret olduğunu söyledi. Özbey, firari sanık Barış Batur'a bilerek yardım etmediğini belirterek, beraatini istedi.

Tutuklu sanık Ramazan Gündüz de Barış Batur'un gasp suçundan 10 yıl hapis cezası aldığını, kendisinin yanına gelerek bu cezayı yatamayacağını, Cumhuriyet Savcısı Hakan Kılıç'ı öldüreceğini söylediğini anlattı.

Kendisinin bunu yapmaması için telkinlerde bulunduğunu vurgulayan Gündüz,

"Barış Batur, bu görüşmemizden yaklaşık bir ay sonra bana telefon açarak kısık bir sesle Kılıç'ı öldürdüğünü söyledi. Ben de Barış'ın annesinin evine giderek olayı anlattım. Batur, birkaç gün sonra beni telefonla arayarak Abdullah ile yanına çağırdı. Şehir dışında bir arazide buluştuk. Çocuklarına ve ailesine bakmamızı aksi takdirde bizi öldüreceğini söyledi. Biz de korkudan bu isteğini kabul ettik. Benim başka bir suçum yok" ifadelerini kullandı.

Bunun üzerine söz alan Abdullah Özbey ise Barış Batur'un akrabası olduğunu, kendisine bir komplo kurulduğunu, birkaç telefon görüşmesinden dolayı bunları yaşadığını öne sürdü.

Diğer tutuklu sanıklar Ahmet Çilgin, Burhan Çilgin, Hakan Yavuz ve Hasan Çilgin de cumhuriyet savcısı Kılıç'ı öldürdüğü öne sürülen, terör örgütü PKK'nın Kandil'deki kamplarında olduğu belirlenen Batur'un kendilerine cinayetin ardından telefonla çeşitli görüşlerini ilettiğini, bundan dolayı cezalandırılamayacaklarını ifade ederek baraatlerini istedi.

Sanık avukatları da müvekkillerinin "terör örgütüne üye olmak veya çıkar amaçlı silahlı suç örgütü kurmak" gibi eylemlerinin yargılama sırasında ispatlanamadığını, firari sanık Barış Batur'un sanıklarla yaptığı telefon görüşmelerinin cinayete iştirak ettikleri anlamına gelmeyeceğini belirterek, tahliyelerini talep etti.

Mahkeme Başkanı Mustafa Kahya daha sonra kararı açıkladı. Mahkeme heyeti, Hasan Ciyanaklı dışındaki sanıkların "terör örgütü PKK'ya üye olmak ve çıkar amaçlı silahlı suç örgütü kurmak" suçlarından beraatlerine karar verdi.

Firari sanık Barış Batur'a "yardım ve yataklık, suçluyu gizlemek" gibi suçları işledikleri belirlenen tutuksuz sanıklar Ahmet Yıldız'a 1 yıl, Alkan Sarıhan'a 2 yıl 6 ay, tutuklu sanıklar Burhan Çilgin'e, Abdullah Özbey'e ve Ahmet Çilgin'e 20'şer yıl, Hakan Yavuz ile Ramazan Gündüz'e 15'şer yıl, Hasan Ciyanaklı'ya ise 12 yıl ve terör örgütü üyeliğinden 5 yıl olmak üzere 17 yıl hapis cezası verildi.

Tutuksuz sanık Fevzi Acar'ın da beraatine karar veren mahkeme, sanıkların 7 gün içerisinde karara itiraz edebileceklerine hükmetti.

Heyet, firari sanıklar Süleyman Ciyanaklı ve Barış Batur'un dosyalarının bu davadan ayrılarak, yakalama emrinin devamına karar verdi.

Bu arada Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ahmet Korkmaz, 2. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Mehmet Hakkı Altun, 2. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi Volkan Koçtepe ve 2. Asliye Ceza Hakimi Yunus Şahin, öldürülen cumhuriyet savcısı Kılıç'a destek amaçlı duruşma salonuna gelerek, izleyiciler bölümünden davayı izledi.

-Olay-

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde görevli Cumhuriyet Savcısı Hakan Kılıç, 5 Şubat 2012 tarihinde bir şarküteri dükkanında alışveriş yaptığı sırada uğradığı silahlı saldırı sonucu ağır yaralanmış, tedavi gördüğü Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hayatını kaybetmişti. Doğubayazıt Cumhuriyet Başsavcılığı ile koordineli yürütülen soruşturma kapsamında, kent merkezinde düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda 9 kişi tutuklanmıştı. - ERZURUM

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Doğubayazıt Cumhuriyet Savcısının Öldürülmesi Davasında Karar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement