Domotex Fuarına Rekor Katılım - Son Dakika
Güncel

Domotex Fuarına Rekor Katılım

Domotex Fuarına Rekor Katılım

Almanya'nın Hannover kentinde her yıl geleneksel olarak düzenlenen Halı ve Zemin Kaplamaları Fuarı Domotex açıldı.14-17 Ocak tarihleri arasında açık kalacak fuar da sektörsel son trendler ile teknolojik ürünler sergilenecek.

15.01.2012 12:52

Almanya'nın Hannover kentinde her yıl geleneksel olarak düzenlenen Halı ve Zemin Kaplamaları Fuarı Domotex açıldı. 14-17 Ocak tarihleri arasında açık kalacak fuar da sektörsel son trendler ile teknolojik ürünler sergilenecek.

TÜRKİYE'DEN REKOR KATILIM

Dünyanın en önemli halı ve zemin kaplamaları fuarı olarak gösterilen Hannover Domotex fuarına 70'i aşkın ülkeden 1400 firma katıldı. Halıcılık sektöründe dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi olan Türkiye fuara damgasını vuran ülkelerden birisi oldu. Türkiye bu yılki fuara 151 firmayla katıldı. Fuara firma katılım sıralamasında üçüncü sırada bulunan Türkiye, en çok metre kareye stant kuran ülke sıralamasında ise birinci oldu.

Fuara katılan firmalar 2012 model son ürünlerini sergilemek için start kurdu. Fuarı bu yıl 40 bin dolayında profesyonel ziyaretçinin gezmesi bekleniyor. Ziyaretçilerin yüzde 70'i ise Almanya dışından gelenler oluşturuyor.

TÜRKİYE HALICILIĞI BİR MARKA

İstanbul Tekstil Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yılmaz fuarda yaptığı açıklamada Türk halıcılığının dünyada bir marka olduğunu dile getirdi. Geçen sene planlanan ihracat rakamlarını geçtiklerini dile getiren Yılmaz, 'Türk halıcılığı artık dünyada bir markadır. Bunu katıldığımız Domotex fuarındaki ilgiden de görüyoruz. Bu yıl 151 firmayla büyük bir katılım gösterdik. Geçen yıl 1 milyar 630 milyon dolarlık ihracat yaptık. Bu yılki hedef daha da büyük. Bu sektörde en büyük rakibimiz olan Belçika'yla kafa kafaya geldik. Dünyada önemli bir marka olduk. Firmalarımız bu yolda hızla ilerlemede. Özellikle Gaziantepli firmalardan bazıları dünya markası olma yolunda hızla ilerliyor' dedi.

MERİNOS DÜNYA'DA BİR NUMARA OLDU

Fuara katılan halıcılık sektöründe en büyük Türk firması olan Merinos, makina halı üretiminde dünyanın sıralamasında da birinci sıraya yükseldi. Merinos Avrupa Sorumlusu Çağlar Kepekçi, bu yıl 1200 metre kare alan üzerine stant kurduklarını, şimdiye kadar kurdukları en büyük stant olduğunu söyledi. Fuarda 1000 halı sergilediklerini anlatan Kepekçi, 'Makina halı üretiminde şu anda dünyanın en büyük firması olduk. Fuarda hepsi 2012 model 1000 halı sergiliyoruz. Avrupa'da hızla büyümekte, çeşitli ülkelerde satış noktaları oluşturmaktayız. Almanya'nın en büyük alış veriş mağazalarında ürünlerimiz satılmaktadır. Grup olarak ciromuz geçen sene bir milyar dolara ulaştı. Bu yıl kısa tüylü, sık ve leke tutmayan halılar revaçta. Halılarda canlı renkler ve parlak renkler tercih edilmektedir' diye bilgi verdi.

SANAT HALIDAN SANATSAL HALI

Fuara katılan Türk firmalarından Kartal Halı, bu yılki standında iç pazara yönelik üretim yaptığı Sanat Halı'nın tanıtımını da yaptı.

Fuarda 400 metre kare alan üzerine kurulan stantta 480 halı sergileyen Kartal Halı, ziyaretçilerin büyük ilgisini görüyor. Bu yıl görkemli ve büyük bir stant kuran Kartal Halı, değişik ve modern çizgilerdeki yeni ürün halılarıyla dikkat çekiyor. Gaziantep'te üretim yapan firma, standında ziyaretçilerine Antep fıstığı ile fıstık ezmesi ikram ediyor.

AĞAÇTAN HALI YAPTILAR

Kartal Halı'nın fuardaki en dikkat çeken ürünü ise tamamen natürel olan ağaçtan yapılma halıları. Konuyla ilgili bilgi veren Kartal Halı Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Kaplan, Türkiye'de önemli bir halı üreticisi olduklarını ve ilk üçte yer aldıklarını söyledi. Doğayı koruma yolunda çeşitli projeler geliştirdiklerini, bunları ürettikleri halılara da yansıttıklarını dile getiren Kaplan, 'Bu fuarda tamamın kavak ağacından yapılan halılarımızı da sergiliyoruz. Bu halılar doğa dostu. En küçük parçasına kadar doğadan üretildi. Kavak ağacından yapılan ipliklerle yapılan bir halı. Büyük ilgi çekiyor' dedi.

Hızla büyüyen bir firma olduklarını da belirten Kaplan, 'Türkiye'de halı üretiminde 2009 yılında ikinci, 2011 yılında üçüncü olduk. 60 ülkeye ihracat yapıyoruz. Uluslararası pazarda Kartal, iç pazarda Sanat Halı olarak tanınıyoruz. Biz bölgelere göre halı üreten, gerekirse kişiye özgü çizim yapan bir firmayız. En önemli özelliğimiz kalitemizdir. Fuardan da çok memnunuz. Geleneksel olarak katılırız' diye bilgi verdi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Domotex Fuarına Rekor Katılım - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement