Dünya Süt Günü - Son Dakika
Güncel

Dünya Süt Günü

Dünya Süt Günü

Türkiye'de Süt Üretiminin, Hayvancılık Sektörünün İçinde Bulunduğu Olumsuz Durum Nedeniyle Ciddi Tehdit Altında Olduğu, Süt Üretiminde Girdilerin Yüzde 50-60 Artmasına Rağmen, Süt Tozu İthali Nedeniyle Çiğ Süt Fiyatlarının Yılbaşından Bu Yana Yüzde 15 Gerilediği Bildirildi.

21.05.2008 16:28

Türkiye'de süt üretiminin, hayvancılık sektörünün içinde bulunduğu olumsuz durum nedeniyle ciddi tehdit altında olduğu, süt üretiminde girdilerin yüzde 50-60 artmasına rağmen, süt tozu ithali nedeniyle çiğ süt fiyatlarının yılbaşından bu yana yüzde 15 gerilediği bildirildi.

Gıda Mühendisleri Odası Adana Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kaçar, Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Selma Kırançeşme ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, sütün insanların beslenmesinde vazgeçilmez besin öğelerinin büyük bir kısmını içermesi nedeniyle, tarımsal üretim açısından son derece stratejik bir ürün olduğunu belirtti. Türkiye'de kişi başına süt tüketiminin yıllık 5-6 litre civarında olduğunu vurgulayan Kaçar, gelişmiş ülkelerde bu rakamın 60-170 litre arasında değiştiğini kaydetti.

Dünyada 1 kilo sütle 2 kilo yem alınırken, ülkemizde 1 kilo sütle 1 kilo yem dahi alınamadığının altını çizen Kaçar, "Ülkemizde süt üretimi, hayvancılık sektörünün içinde bulunduğu olumsuz durum nedeniyle ciddi tehdit altındadır. Süt üretiminde girdiler son 1 yıl içinde yüzde 50-60 artarken, süt tozu ithali yüzünden çiğ süt fiyatları yılbaşından bu yana yüzde 15 gerilemiştir. Durum böyleyken hükümetin 2008 yılı için açıkladığı desteklere göre bu yıla kadar verilen süte prim desteği kaldırılmış, yerine hayvan başına destek getirilmiştir. Bu uygulamayla desteğin süt üretimi ile bağı koparılmış, dolayısıyla süt verimini ve buna bağlı olarak süt üretimini teşvik edici bir yanı kalmamıştır" dedi.

Kaçar, süt üretiminde "çiftlikten sofraya" izlenebilirliğin sağlanması ve etkin denetimlerin yapılabilmesi için öncelikle diğer sektörlerde olduğu gibi süt sektöründe de kayıt dışılık ve örgütsüz yapılanmanın engellenmesi, ayrıca yeterli ve güvenli süt tüketimini sağlayacak politikaların oluşturulması gerektiğini kaydetti.

(MT-ÖZ-Y)

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Dünya Süt Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement