Dünyada sadece Tokat'ta çıkan milyonlarca yıllık taş, işlendikten sonra gramı 700 dolardan satılıyor - Son Dakika
Ekonomi

Dünyada sadece Tokat'ta çıkan milyonlarca yıllık taş, işlendikten sonra gramı 700 dolardan satılıyor

Dünyada sadece Tokat'ın Zile ilçesinde çıkarılan, milyonlarca yıllık dört renkli ağaç opal taşından özel olarak yapılan takılar altınla yarışıyor. Ham halinin kilogramı bin dolardan satılan taş, işlendikten sonra gramı 700 dolardan (yaklaşık 5.700 TL) satılıyor.

27.10.2020 14:31  Güncelleme: 17:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zile'de çıkan yarı değerli taşlardan en değerlisi olan milyonlarca yıllık dört renkli ağaç opali taşı işlenerek değerine değer katıyor. İşlenmemiş kütle halinde kilogramı bin dolar olan ağaç opali işlendiğinde yaklaşık 10 gramı 6-7 bin liradan alıcı buluyor. Tokat Endüstri Meslek Lisesinde açılan Yarı Değerli Taşlar ve Kuyum Atölyesi'nde ağaç opali ekonomiye kazandırılıyor. Kuyum atölyesinde çalışan kadınlar değerli taşları işleyerek kolye, küpe, tespihi gibi takı ürünlerine dönüştürüyor. Milli Eğitim Bakanlığı ve İl Özel İdaresi destekleri ile kurulan atölyede ayrıca jasper, kalsedon, ametist, agat taşları da işleniyor.

Dünyada sadece Tokat'ta çıkan milyonlarca yıllık taş, işlendikten sonra gramı 700 dolardan satılıyor

DÜNYADA SADECE ZİLE'DE ÇIKIYOR

Kuyumcu Öğretmeni Nevra Yenisoy, İl Milli Eğitim Müdürü Murat Küçükali'nin desteği ile Zile ilçesinden sonra Tokat'ta da kurulan atölyede yarı değerli taşların işlendiğini söyledi. Doğaltaş atölyesinde yarı değerli taşların birçok aşamadan geçerek değerli takılara dönüştüğünü belirten Yenisoy, taşlar arasında en çok ağaç opalinin dikkat çektiğini kaydetti. Dört renkli ağaç opal taşının dünyada sadece Tokat'ın Zile ilçesinde çıktığını belirten Yenisoy, "Taşımız 2012 yılında keşfedildi. 20 milyonla 60 milyon yıl arasında bir oluşum sürecine sahip bir taş. Yarı değerli taşlar arasında en değerli taşlardan birisi. Renkleri ile oldukça dikkat çekiyor. Bu taşlardan takılar kol düğmeleri, küpe, yüzük yapabiliyoruz" dedi.

Dünyada sadece Tokat'ta çıkan milyonlarca yıllık taş, işlendikten sonra gramı 700 dolardan satılıyor

RENGİNE GÖRE FİYATI ARTIYOR

Taşın kütle olarak kilogram fiyatının bin dolar olduğunu belirten Yenisoy, "Bu taştan yapılan takılarımız için her biri için ayrı fiyat biçiliyor. Renginden rengine fiyatımız değişiyor. Ağaç fosilinden oluşan bu taş ağın damarına göre renkli oluyor. Bu nedenle taşın bir kısmı yemyeşil diğer tarafı kahverengi bir renk oluyor. Bizim için önemli olan renkli olan bölümü. Ne kadar renk arttırırsak fiyatı o kadar değerli oluyor. Şu anda elimde tuttuğum kolye şeklindeki taş 7 bin lira. Özel koleksiyonluk bir taştır. Tasarımı yapılarak gümüş işlemesi yapılacak. Özel bir sipariş olarak aldık, tamamlayıp sahibine teslim edeceğiz" diye konuştu.

Dünyada sadece Tokat'ta çıkan milyonlarca yıllık taş, işlendikten sonra gramı 700 dolardan satılıyor

ALTINDAN PAHALI

Ağaç opalinin altından daha değerli bir taş olduğunun altını çizen Yenisoy, "Bu taşlardan koleksiyonluk ürünler çıkartıyoruz. Her taktığı takı kendine özel oluyor. Mesela bir ametist bir bileklik yaptığınızda herkeste görebilirsiniz ama ağaç opalinde öyle bir özellik yok. Her yaptığımız takıdaki taşın rengi ve deseni bir diğerine benzemiyor. Asla birebir takı çıkmıyor. Her takı kendine özel çıkıyor" ifadelerini kullandı.

Dünyada sadece Tokat'ta çıkan milyonlarca yıllık taş, işlendikten sonra gramı 700 dolardan satılıyor

3 TON TAŞTAN 50 - 100 KİLO DEĞERLİ TAŞ ÇIKIYOR

Bir ağaçtan 3 tona yakın taş çıktığını altını çizen Yenisoy açıklamalarını şöyle tamamladı:

"3 tona yakın ağaç opalinden yaklaşık 50 - 100 kilogramı renkli çıkıyor. Geri kalan kısım ise kahverengi diyeceğimiz cinsten çıkıyor. O nedenle bizim için önemli olan renkli kısmını bulabilmek. Bu nedenle kesim, işlemesi önemli"

Dünyada sadece Tokat\'ta çıkan milyonlarca yıllık taş, işlendikten sonra gramı 700 dolardan satılıyor
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Dünyada sadece Tokat'ta çıkan milyonlarca yıllık taş, işlendikten sonra gramı 700 dolardan satılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (9)

  • TC: GÜZEL YURDUMDAN HER ŞEY ÇIKIYOR AMA BİR TEK ADAM GİBİ YÖNETİM ÇIKMIYOR.TAŞIDIĞI ADIN TAM ZITTI İÇİŞLERİ BAKANI , EKONOMİYİ BİLMEYEN EKONOMİ BAKANI VE EN ÖNEMLİSİ EKMEK BULAMIYORUZ DİYEN VATANDAŞA ALIN KEYİF ÇAYI İÇİN DİYEN ASRIN LİDERİNİ ÇIKARTABİLİYORUZ. 14 8 Yanıtla
  • Harun : Sen o TC ibaresini kullanma sana beş beden büyük gelir. 9 9
  • aa: eğer dediğiniz hesaba göre ise , 3 ton taştan 100 kilo değerli olan renkli taş çıkıyor. Grami 5.700 tl. diyorsunuz. Bir kilo 5.700.000 yapıyor. 100 kilosu 570.000.000 yapıyor. inanalım mı.türkiyenin en güçlü şirketleri bu kadar ciro yapamıyor.neyin kafasındasınız. 13 2 Yanıtla
  • GS Lİ: SALLIYORLAR İŞTE TUTARSA DİYE 0 0
  • 5N1K: aa: Güzel hesaplamışsın, eksik anlamışsın. Altının gramı ....TL desek.. her gün peynir ekmek gibi kuyumcular 10 kg altın satıyor anlamına mı geliyor. Burada kıymet bildirilmiş. 0 0
  • asicocuk : bir şekilde bir işletmeci 3-5 kişiye istihdam ortaya koymuş, değer taşıyan ve satılabilir güzel taşları işliyor ekonomiye kazandırıyor, işi harbiden zor. ve ben yukarıdaki cahil yorumlara bakmayacam derede, dağda, tarlada, bahçede bir şekilde elime geçerse bulursam güzel bir taşı bu işletmeye götürüp kendime özel kesim yaptıracam, olaya derden baktığınız önemli. lütfen herkes şimdi taşlara farklı bakmayı bilsin. ceviz gibidir kırınca içi dışı gibi değildir. 0 0 Yanıtla
  • MYY: KİLOSU 700 DOLAR DİYECEKTİ YANLIŞ OLMUŞ 0 0 Yanıtla
  • GS Lİ: BENCE SEN ER İBARESİ KULLAN ..YANİ ERMENİSTAN 0 0 Yanıtla
  • 5N1K: Sen oku büyü, seni seçeriz. Sayende bolluk görürüz ağam. 0 0
  • Adıyaman'da deprem sonrası sigortalı çalışan sayısı arttı
    13:03 Adıyaman'da deprem sonrası sigortalı çalışan sayısı arttı

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Adıyaman'da deprem öncesi 73 bin olan sigortalı çalışan sayısının depremde 34 bine düştüğünü, şimdi ise 82 bine yükseldiğini kaydetti. Bakan Işıkhan, depremden en çok etkilenen illerden birisi olan Adıyaman'da yaraların hızla sarıldığını ve kentin ayağa kalktığını vurguladı.

  • Karadeniz'de Bereketli Balık Sezonu: Fiyatlar Düşük, Talep Az
    12:57 Karadeniz'de Bereketli Balık Sezonu: Fiyatlar Düşük, Talep Az

    Karadeniz'de sezonun en bereketli dönemi yaşanırken, balık fiyatlarının Ramazan öncesine göre daha ucuz olmasına rağmen vatandaşların balığa ilgisi azaldı. Balıkçılar, istavritin kilosunun 40-50 TL olduğunu belirtirken, satışların durgun olduğunu ve balığın tercih edilmediğini ifade etti.

  • Mezitli Belediyesi, Küçük Sanayi Esnafını Bir Araya Getirmek İçin İmar Planları Hazırladı
    12:54 Mezitli Belediyesi, Küçük Sanayi Esnafını Bir Araya Getirmek İçin İmar Planları Hazırladı

    Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, ilçe geneline dağılmış olan küçük sanayi esnafını sektörel bazda ortak çalışma alanlarında bir araya getirmek amacıyla yeni imar planları hazırladıklarını belirtti.

  • Depremler nedeniyle işten çıkarılan işçi kıdem tazminatı kazandı
    12:33 Depremler nedeniyle işten çıkarılan işçi kıdem tazminatı kazandı

    Gaziantep'te yaşanan depremler nedeniyle işine 3 gün gidemeyen ve kıdem tazminatı ödenmeden işten çıkarılan bir işçi, hukuk mücadelesi sonucunda kazandı. İşçinin evinde hasar tespit çalışmalarının yapılmadığı ve ulaşım imkanının kısıtlı olduğu belirlendi. Mahkeme, işçinin işe gidememesinin mücbir sebep olduğunu ve iş akdinin haksız yere sonlandırıldığını kabul ederek, işçinin kıdem tazminatını ödenmesine hükmetti.

  • Bursa'da KOBİ OSB için alanlar hazır
    12:26 Bursa'da KOBİ OSB için alanlar hazır

    Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen KOBİ Buluşması İftar programına katıldı.

  • Gebze'de Ramazan ayında ekmek fırınları denetleniyor
    12:26 Gebze'de Ramazan ayında ekmek fırınları denetleniyor

    Gebze Belediyesi Zabıta Müdürlüğüne bağlı ekipler, Ramazan ayında ilçe genelinde üretim yapan ekmek fırınlarını denetliyor. Denetimlerde hijyen kuralları, fiyat tarifesi ve ekmek gramajı gibi konular inceleniyor.

  • Türkiye, NATO DIANA Programı'na 8 yeni test merkeziyle katıldı
    12:25 Türkiye, NATO DIANA Programı'na 8 yeni test merkeziyle katıldı

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin NATO'nun inovasyon hızlandırma programı DIANA'nın Test Merkezleri Ağı'na 8 yeni merkezin katıldığını duyurdu. Böylece Türkiye'nin ağda yer alan test merkezi sayısı 10'a ulaştı. DIANA Programı, sivil ve askeri amaçlı teknolojiler geliştiren şirketlere 300 bin avroya kadar hibe destek sağlıyor ve Türk şirketlerinin bu ağda yer almasının önemi vurgulanıyor.


Advertisement