Düzce Görme Engelliler İçin 'Navibaston' Lu Cep Telefonu -Hd - Son Dakika
Güncel

Düzce Görme Engelliler İçin 'Navibaston' Lu Cep Telefonu -Hd

Görme engelliler için 'Navibaston' lu cep telefonuDÜZCE'de, görme engellilerin şehir hayatına daha rahat entegre olması ve gidecekleri yerleri daha rahat bulmaları için geliştirilen, yerli bir yazılım olan 'Navibaston' uygulaması yüklü olan akıllı telefonlar görme engellilere dağıtılmaya başlandı.

24.05.2018 17:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Görme engelliler için 'Navibaston' lu cep telefonu

DÜZCE'de, görme engellilerin şehir hayatına daha rahat entegre olması ve gidecekleri yerleri daha rahat bulmaları için geliştirilen, yerli bir yazılım olan 'Navibaston' uygulaması yüklü olan akıllı telefonlar görme engellilere dağıtılmaya başlandı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, görme engellilerin hayatını kolaylaştırmak için geliştirilen ve tamamen yerli yazılım olan 'Navibaston' yüklü akıllı cihazlardan Düzce'deki görme engellilere de dağıtmaya başladı. 'Navibaston' adı verilen yazılım, radyo frekanslarını algılayarak, yoldaki taş ve tümsekler konusunda uyarıda bulunuyor. Ayrıca cihaz görme engelli vatandaşların oldukları yerden gidecekleri yere en kısa ve güvenli yollardan gitmesini sağlıyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Düzce'ye programın yüklü olduğu 85 adet akıllı telefonu gönderdi. Yazılımın yüklü olduğu akıllı telefon dağıtımında aynı zamanda görme engellilere telefonun nasıl kullanılacağı yönünde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı uzmanı Sabit Kılıç, tarafından eğitim verildi.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Zeki Yıldırım yaptığı açıklamada, "İlimize 85 adet cihaz geldi ve 27 başvuru oldu. Burada başvuruları değerlendirip cihazları teslim edeceğiz. Bakanlığımızdan gelen eğitici bu cihazın nasıl kullanıldığını gösterecek. Elimizde kalan cihazlar da başvuru oldukça diğer vatandaşlarımıza teslim edilecek" dedi.

Sabit Kılıç ise cihaz hakkında bilgiler vererek, "Cihazda görme engelliler için özel dizayn edilmiş bir navigasyon yazılımı yüklü. Bu navigasyon internet bağlantısına ihtiyaç duymadan çalışıyor. Off-line haritalar vasıtası ile görme engellileri gideceği yere yönlendiriyor. Bu şu demek değil. Beyaz baston kullanmaya gerek kalmadı demek değildir. Bu tehlikeli bir ifade olur. Bu sadece yön tarif ediyor. Olduğumuz noktadan gideceğini noktaya nasıl ulaşacağımızı tarif ediyor. Onun dışında ulaşım hayatlarını, otobüs, vapur, demiryolu hatlarını kapsıyor. Gideceğimiz yere yaya modu, araç modu ve toplu taşıma modunda ulaşmasını sağlayan özel tasarlanan bir yazılım. Telefon da yine akıllı telefon. Telefonun da menüleri tamamen görme engelliler için yazıldı. Akıllı telefonların tamamından bu yazılıma ulaşılabiliyor. Yerli bir yazılım. Haritalar da tamamen yerli yazılım" diye konuştu.

Doğuştan görme engelli olan 55 yaşındaki İsmail Kardüz ise cihazın kendilerine kolaylık sağlayacağını ifade ederek, "Navigasyonda her şey mevcut. Bizim için kolaylık olur. İl ve ilçelerde şehir hayatına kolay entegre olmamızı sağlar" diye konuştu.

Düzce Görme Engelliler İçin \'Navibaston\' Lu Cep Telefonu -Hd
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Düzce Görme Engelliler İçin 'Navibaston' Lu Cep Telefonu -Hd - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement