Ermenek'teki Madenciler 2015'ten 'İş' Bekliyor - Son Dakika
Güncel

Ermenek'teki Madenciler 2015'ten 'İş' Bekliyor

Geçtiğimiz Ekim ayında 18 madencinin hayatını kaybettiği Karaman’ın Ermenek ilçesindeki madenciler, buruk girdikleri 2015’te tekrar işlerine dönmek istiyor.

01.01.2015 15:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ermenek’e bağlı köy ve beldelerde yaşayan madenciler ve vatandaşlar, 2014 yılına acı hatıralarla veda etti. Kimisi oğlunu, kimisi kardeşini, kimisi eşini kaybeden madenci yakınları ve şu anda madenlerin kapalı olmasından dolayı çalışamayan madenciler 2015 yılına buruk girdi. Güneyyurt beldesinde şu anda çalışamayan madenciler kahvehanelerde ve evlerinde zamanlarını geçirirken, 2015 yılında tekrar işe başlamayı bekliyor. Esnaflar da, madenlerin kapalı olmasından dolayı işlerinde durgunluk olduğunu belirtiyor.

28 Ekim’de meydana gelen maden faciasında kardeşi Mehmet Baha’yı kaybeden ve kendisi de madenci olan Hamdi Baha, “2014 yılı bizim için çok sıkıntılı geçti, nedeni ise kardeşimi kaybettim. Bu nedenle de çok üzüntülüyüz. Ama hayat devam ediyor, yapacak da bir şey yok. Yeni yılda tek beklentimiz ocakların yeniden açılmasıdır. Yoksa burada yaşayan insanların tamamı işsiz kalacak. Devletimizin bu duruma el atmasını bekliyoruz" dedi.

“Yaklaşık 4 aydır çalıştığımızdan bir şey anlamıyoruz” diyen 11 yıllık maden işçisi Ali Selvi ise, "Şu an önümüzü göremiyoruz, önümüz karanlık. Bugün belki işimiz var ancak yarın yok. Şu anda kışın ortasındayız. Bizim yeni yıldan beklentimiz, huzurlu ve güvenli çalışma ortamı arıyoruz. Şu an ise üretimi durdurulan maden ocaklarımızda biran önce işe başlamak istiyoruz" diye konuştu.

"OCAKLAR ÇALIŞMAZSA BİZLER BİTERİZ"

Güneyyurt beldesinde kahvehane işleten Mesut Öztürk, ocak faciası olmadan önce torba yasa çıktığında ocak sahiplerinin 'biz bu yükün altından kalkamayız' diye ocakları 3 ay kapattıklarını ifade ederek, "Bu 3 aylık sürede beldemiz adeta felç oldu. Ocaklar kapandığında ben 3 arkadaşımı işyerimde çalıştırdım. Madende hayatını kaybeden Mehmet Baha da benim yanımda garson olarak işe başlamıştı. Ölen bu arkadaşlarımız sırf yer altı sigortasından yararlanmak için ocağa tekrar gittiler. Bizim devletten isteğimiz bu ocakları teknik açıdan düzeltsinler ve yeniden çalışmaya açsınlar. Yoksa bizler biteriz" dedi.

Esnaf Yıldıray Solak da, "Güneyyurt'ta 8 maden bulunmakta ve buralarda bin 150 kişi çalışıyor. 3-4 aydır zor günler geçiriyoruz. Ben dün işyerimi siftah etmeden kapattım. Devletimizin denetimi altında bu ocakların çalışması lazım. Beldemizin hiçbir gelir kaynağı yok. Burada da ne tarım ne de hayvancılık yapılabilir. Onun için ocakların açılması lazım" şeklinde konuştu.

MADEN FACİASINDA 18 MADENCİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ

Karaman’ın Ermenek ilçesi Güneyyurt beldesinde bir maden ocağında 28 Ekim 2014 tarihinde su baskını sonucu meydana gelen maden faciasında 18 işçi hayatını kaybetmişti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Ankara Grup Başkanlığı yetkilileri, bölgede faaliyet gösteren kömür ocaklarında denetim yapmış, denetim kapsamında hazırlanan rapor sonucunda 8 maden ocağında bir süre önce üretim durdurma kararı alınmıştı. 

Ermenek\'teki Madenciler 2015\'ten \'İş\' Bekliyor
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Ermenek'teki Madenciler 2015'ten 'İş' Bekliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement