Esed Rejiminin Acımasızlığını Dünyaya Duyuran Kadın Aktivist Zahlout'a Ödül - Son Dakika
Güncel

Esed Rejiminin Acımasızlığını Dünyaya Duyuran Kadın Aktivist Zahlout'a Ödül

Esed Rejiminin Acımasızlığını Dünyaya Duyuran Kadın Aktivist Zahlout\'a Ödül

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 2012 İnsan Hakları Savunucusu Ödülü’nü alan Suriyeli kadın aktivist Hanadi Zahlout’tan AA’ya: “Aldığım bu ödül, kendilerini özgürlük, hürriyet ve insan hakları içi...

16.11.2013 11:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erkan Avcı - ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 2012 İnsan Hakları Savunucusu Ödülü'nü alan Suriyeli kadın aktivist Hanadi Zahlout, ödülün, kendilerini özgürlük ve insan hakları için adayan Suriyelilerin tanınması anlamına geldiğini söyledi.

Suriyeli aktivist Zahlout, Suriye'de kadınların haklarını savunan ve rejim aleyhinde protestoları organize eden yerel komitenin üyelerinden.

Sosyal medya aracılığıyla Esed rejiminin acımasızlığını gözler önüne seren birçok kanıtı Suriye halkına ve dünyaya duyuran Zahlout, bu nedenle geçen yıl cezaevinde de yatmış. Geçen yılın Ağustos ayında başkent Şam'da oturduğu eve yakın bir kafeteryada göz altına alınan ve kendisinden uzun zamandır haber alınamayan Zahlout, yaklaşık iki ay göz altında tutulmasının ardından "protestoyu teşvik etmek" de dahil çeşitli suçlarla ilgili Adra Cezaevi'ne gönderilmiş.

Aralık 2012'de özgürlüğüne yeniden kavuşan Zahlout, şu anda sürgünde olmasına rağmen ölüm tehditleri almayı sürdürüyor. Zahlout, uzaktan da olsa şimdilerde Suriyeli insan hakları savunucularıyla çalışmasını sürdürüyor. Kendisi de gazeteci olan Zahlout, Suriyeli yeni nesil habercilerin yetişmesi için danışmanlık yapıyor.

-"Siyasi çözüme ulaşmalarını ümit ediyorum"-

ABD Dışişleri Bakanlığı da Hanadi Zahlout'u 2012 İnsan Hakları Savunucusu Ödülü'yle onurlandırdı. Ödülünü Dışişleri Bakan Yardımcısı William Burns'ten alan Zahlout, tören sonrası AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Bakanlığa teşekkür eden Zahlout, "Aldığım bu ödül, kendilerini özgürlük, hürriyet ve insan hakları için adayan Suriyelilerin tanınması anlamına geliyor" dedi.

Suriye'de 100 bini aşkın insanın ölümüne neden olan savaşın siyasi yollarla sona erdirilebileceğini ifade eden Zahlout, şunları söyledi:

"Suriye'deki devam eden insanlık dramına ve krize bir son vermek için tarafların siyasi bir çözüme ulaşmalarını ümit ediyorum. Suriye halkının nasıl bir gelecek istediğine, hangi yönetimi arzuladığına karar vermek için, tüm mezheplerin temsilcilerinin katılacağı Suriyeliler için ulusal bir toplantı düzenlenebilir. Bunun yanında, halkın gelecekle ilgili korkularını, endişelerini ve beklentilerini konuşmak için de bir toplantı gerekiyor. Bu konular üzerinde de konuşulmalı."

-"Özerlik ilan etmek olumsuz bir adım"-

Zahlout, Suriye'nin birlik içinde bulunması gerektiğini kaydetti.

Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) ülkenin kuzeyinde özerk yönetim ilan etmesinin yanlış olduğunu belirten Zahlout, "Özerklik ilan etmek kesinlikle olumsuz bir adım. Tüm Suriyeliler ülkelerinin birlik içinde kalmaya devam etmesi gerektiğine inanıyor. Olası herhangi bir çözüm, bütün Suriye için geçerli olmalı, sadece onun bir parçası için olmamalı" diye konuştu.

-Aralıkta Türkiye'ye gidecek-

Hanadi Zahlout, Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılara gösterdiği misafirperverliği de övdü.

Zahlout, "Türkiye, Suriyelilere yardım etme konusunda çok iyi bir rol üstleniyor. Onlara kapılarını açtı, sığınmacılara yardım ediyor, onların ülkeye girişlerine kolaylık sağlıyor. Türkiye daha ileriye adımlarını, uluslararası toplumla birlikte Suriye'deki krizi çözmek için atabilir" ifadesini kullandı.

Aralıkta Türkiye'ye giderek Suriye halkının bazı özgürlük projelerine destek olacağı bilgisini veren Zahlout, halkının özgürlüğe kavuşması için tüm uğraşlarına devam edeceğini sözlerine ekledi. - Washington DC

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Esed Rejiminin Acımasızlığını Dünyaya Duyuran Kadın Aktivist Zahlout'a Ödül - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement