Eski Dep Milletvekili Toğuç İfade Verdi - Son Dakika
Güncel

Eski Dep Milletvekili Toğuç İfade Verdi

"Sürgündeki Kürt Parlamentosu" ile "Kürdistan Ulusal Kongresi"nin oluşumunda yer alan 31 kişinin "silahlı örgüt kurmak ve yönetmek" suçundan yargılandıkları davada, haklarında verilen "tutuklanmama güvencesi"nin ardından Türkiye'ye dönen eski Demokrasi Partisi (DEP) Batman Milletvekili Nizamettin Toğuç, ifade verdi.

28.04.2015 18:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Sürgündeki Kürt Parlamentosu" ile "Kürdistan Ulusal Kongresi"nin oluşumunda yer alan 31 kişinin "silahlı örgüt kurmak ve yönetmek" suçundan yargılandıkları davada, haklarında verilen "tutuklanmama güvencesi"nin ardından Türkiye'ye dönen eski Demokrasi Partisi (DEP) Batman Milletvekili Nizamettin Toğuç, ifade verdi.

Sabah saatlerinde Almanya'dan Esenboğa Havalimanı'na gelen Toğuç'u, burada eski DEP milletvekili ve belediye başkanı Selim Sadak ile yakınları karşıladı.

Hakkındaki iki yakalama nedeniyle kırmızı bülten kararı bulunan Toğuç, havalimanı polisi tarafından gözaltına alınarak, sağlık kontrolünün ardından Ankara Adliyesi'ne getirildi.

Kapatılan DEP'in Batman Milletvekili Toğuç, Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesinde hakim karşısına çıktı.

Hakkındaki suçlamaları kabul etmeyen Toğuç, "Biz sadece Kürt halkının demokratik haklarının korunmasına yönelik bir sivil toplum kuruluşu olarak kurulduk. Kuruluşumuzun herhangi bir silahlı örgütle ilişkisi yoktur ve herhangi silahlı örgütü desteklememektedir. Akademik çalışmalarımızı tamamladık ve tüzük gereği kendiliğinden fesholduk" diye konuştu.

Türkiye'nin bölünmesine yönelik bir düşünce ya da faaliyetlerinin olmadığını belirten Toğuç, şunları kaydetti:

"Amacımız sadece Kürt halkı yönünden değil bu coğrafyada yaşayan başta Türkler olmak üzere tüm halklara karşı yapılan sıkıntılara çare bulmak amacıyla akademik çalışmalardı."

Toğuç'un avukatı Yusuf Alataş, müvekkilinin duruşmalardan vareste tutulmasını ve hakkındaki kırmızı bülten kararının kaldırılmasını talep etti.

Mahkeme, Toğuç'un duruşmalardan vareste tutulmasını ve hakkında düzenlenmiş kırmızı bülten kararının kaldırılması için gerekli işlemlerin başlatılmasına karar verdi.

-"Halklar birlikte, kardeşçe yaşayabilirler"

Toğuç, hakkındaki "Silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek" iddiasıyla Siirt Ağır Ceza Mahkemesindeki görülen davadan dolayı Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile ifade verdi.

Toğuç'un avukatı Alataş, Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesindeki dava ile Siirt Ağır Ceza Mahkemesindeki davadaki suçlamaların aynı olduğunu ifade ederek dosyaların birleştirilmesini talep etti.

Siirt Ağır Ceza Mahkemesi, birleştirilmesi hususunda müzakere yazılmasına karar vererek duruşmayı erteledi.

21 yıl sonra Türkiye'ye geldiği için mutlu olduğunu belirten Nizamettin Toğuç, adliye bahçesinde gazetecileri açıklama yaptı.

Toğuç, "Avrupa'da 21 yıldır demokratik mücadele sürdürdüm. Halkların kardeşliği ve özgürlüğü için ülkemde mücadeleme devam edeceğim. Türkiye'nin demokratikleşmesi için mücadele vereceğiz" dedi.

Bir gazetecinin "Çözüm Süreci ile ilgili ne düşünüyorsunuz" sorusu üzerine Toğuç, "Umuyoruz ve diliyoruz ki müzakerelere başlansın. Halklar birlikte, kardeşçe yaşayabilirler. Bizler, buna inanıyoruz. Ortadoğu'da ancak böyle bir sistem, halkların birlikte, bütün dinlerin, mezheplerin ve renklerin bir arada olduğu güzel bir bahçe olabilir" diye konuştu.

Toğuç, 7 Haziran'da yapılacak genel seçimlerde de HDP'nin seçim çalışmalarına katılacağını bildirdi.

Türkiye'den ayrılmadan önce eski milletvekili Mehmet Sincar'ın hayatını kaybettiği olayda yaralandığını hatırlatan Toğuç, "Kimseye kinimiz yok. Sadece kötü şeyler olmasın bundan sonra. Kardeşçe birlikte yaşayabilelim" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Eski Dep Milletvekili Toğuç İfade Verdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement