Yazar Nevzat Kösoğlu Hayatını Kaybetti - Son Dakika
Güncel

Yazar Nevzat Kösoğlu Hayatını Kaybetti

Yazar Nevzat Kösoğlu Hayatını Kaybetti

Türk kültür ve düşünce hayatının önde gelen isimlerinden yazar Nevzat Kösoğlu, tedavi gördüğü Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Hastanesinde vefat etti.

11.10.2013 09:38  Güncelleme: 09:41

Türk kültür ve düşünce hayatının önde gelen isimlerinden yazar, fikir adamı Nevzat Kösoğlu, vefatıyla 2013'de yaşama veda eden önemli değerler arasına adını yazdırdı.

Dün tedavi gördüğü Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Hastanesinde aramızdan ayrılan, Türk Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanlığı da yapan, yazar ve düşünür Kösoğlu, geriye sayısız eser ve ilklerle dolu siyasi bir mazi bıraktı.

Kösoğlu'nun yakın arkadaşı, yazar ve düşünür Mehmet Niyazi Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kösoğlu'nun bir ayağının siyasette bir ayağının da yazın hayatında olduğunu söyledi.

MHP'de siyasete giren Kösoğlu'nun edebiyat dünyası için de çok önemli eserler kaleme aldığını dile getiren Özdemir, "Ötüken Yayınevi'ni birlikte kurduk. Çok şeyler borçluyuz biz kendisine. Kösoğlu'nun yapmak isteyip de yapamadığı hiçbir şey yoktu, önemli hizmetler sundu. Sadece Enver Paşa ile ilgili yazdığı kitaba ilaveler yapmak, kitabı geliştirmek istiyordu ancak ömrü yetmedi" dedi.

Kösoğlu'nun ebediyete intikalinin kendisini çok üzdüğünü dile getiren Özdemir, yazar, fikir adamı ve siyasetçi Kösoğlu'nun geriye, kıymetli eserler bıraktığını vurguladı.

-Nevzat Kösoğlu kimdir?

Türkiye'nin yetiştirdiği önemli aydınlardan biri olan Kösoğlu, daha çok yayıncılıkla uğraştı. 14 ciltlik Büyük Türk Klasiklerini yayınladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı adına 30 ciltlik Türkiye Dışındaki Türk Edebiyatları projesini yürüttü.

Kösoğlu, Türk tarihini ve felsefesini günümüz şartları içinde yeniden ele alarak, kültür ve medeniyet kavramlarıyla alakalı özgün fikirler ortaya koydu. Gelenekle gelecek arasındaki bağın nasıl kurulması gerektiğini güncel meseleler çerçevesinde ele aldı.

Nevzat Kösoğlu, 1941 yılında Erzurum'un İspir ilçesinde dünyaya geldi. Türk Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanlığını da yapan Kösoğlu, İstanbul'da gazetecilik ve hukuk tahsili yaptı.

Ankara'da "Babıalide Sabah" adlı gazetede çalışan Kösoğlu, yedek subay olarak askerliğini yaptıktan sonra, avukatlık mesleğinin yanı sıra "Söğüt Dergisi"ni çıkardı ve Ötüken Yayınevi'nin kurucularından oldu.

Genel Sekreter Yardımcısı olarak MHP'de resmen görev alan Kösoğlu, 1977'de aynı partiden Erzurum milletvekili seçildi. 12 Eylül 1980 Darbesi'nden sonra 1,5 yıl cezaevinde yattı.

Siyasete geri dönmeyen Kösoğlu'nun kitaplarından bazıları ise şöyle:

"Türk Dünyasında Yeni Bir Medeniyet Tasarımı, Türk Dünyası Tarihi ve Türk Medeniyeti Üzerine Düşünceler 1-2-3-4, Hukuka Bağlılık Açısından Eski Türkler'de-İslam'da ve Osmanlı'da Devlet, Galip Erdem, Milliyetçilikte Yeni Arayışlar/ Yahya Kemal, Şehit Enver Paşa, Türk Milliyetçiliğinin Doğuşu ve Ziya Gökalp, Türk Milliyetçiliği ve Osmanlı, Türk Kimliği ve Türk Dünyası, Tarihe Konuşmalar, Milli Kültür ve Kimlik" - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yazar Nevzat Kösoğlu Hayatını Kaybetti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement