Firari Emir Subayı, Orgeneral Dündar'ın Yerini Tespit Etmeye Çalışmış - Son Dakika
Güncel

Firari Emir Subayı, Orgeneral Dündar'ın Yerini Tespit Etmeye Çalışmış

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi öncesinde ve sırasında Tuzla Piyade Okulundaki faaliyetler ve eylemlere ilişkin 35'i tutuklu rütbeli 40 şüpheli hakkında hazırlanan iddianamede, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında 1.

30.05.2017 17:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi öncesinde ve sırasında Tuzla Piyade Okulundaki faaliyetler ve eylemlere ilişkin 35'i tutuklu rütbeli 40 şüpheli hakkında hazırlanan iddianamede, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında 1. Ordu Komutanı olan Orgeneral U¨mit Dündar'ın emir subayı olan firari s¸u¨pheli Piyade Binbas¸ı Murat C¸oban'ın darbe girişimi esnasında Tuzla Piyade Okulunda bulunduğu eylemlere ve Orgeneral Dündar'ın yerini tespit etmeye çalışmasına yer verildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Bülent Başer ve Hikmet Pak tarafından yürütülen soruşturma sonucunda hazırlanan 382 sayfalık iddianamede, sivil araçlarla okul dışına çıkan şüphelilerin eylemlerine yer verildi.

İddianamede, U¨stegˆmen Efraim Yılmaz'ın emir komutasında 2 sivil aracın okuldan c¸ıkıs¸ yaptıgˆı ve bu araçlarda 6 tam tec¸hizatlı personelin oldugˆu, Üstegˆmen Servet Kartal'ın emir komutasında 2 sivil aracın okuldan c¸ıkıs¸ yaptıgˆı

ve bu araçlarda 8 tam tec¸hizatlı personelin oldugˆu,

Yu¨zbas¸ı I·brahim Karakuş'un emir komutasında 5 sivil aracın okuldan c¸ıkıs¸

yaptıgˆı ve bu arac¸larda 18 tam tec¸hizatlı askeri personelin bulunduğunun tespit edildiği belirtildi.

Şüpheli Karakuş'un emir ve komutası altında görev yapan 18 personelin 23.19 sıralarında arka arkaya konvoy şeklinde Tuzla Piyade Okulundan c¸ıkıs¸ yaptıkları, şüpheli yüzbaşı Karakuş'un içinde bulunduğu aracın öncü ekip olarak hareket ettiği kaydedilen iddianamede, arac¸ların konvoy halinde okuldan c¸ıktıktan sonra Kamplar ve Askeri Lojmanlar bo¨lgesinde devriye attıktan sonra I·c¸meler ko¨pru¨su¨nden E-5 Karayoluna c¸ıktıkları, s¸u¨phelilerin seyir halinde yol u¨zerinde darbe giris¸imine katılan tankları ve digˆer zırhlı arac¸ları go¨rdu¨kleri, gerek televizyonlarda ve gerekse de sosyal medyada darbe giris¸imine ilis¸kin haberlerin yapılmakta oldugˆu, darbe girişiminin başarısız olduğunu anladıklarında çekildikleri anlatıldı.

Firari emir subayı Çoban'ın eylemleri

15 Temmuz darbe girişimi sırasında 1. Ordu Komutanı olan Orgeneral U¨mit Dündar'ın emir subayı olan s¸u¨pheli Piyade Binbas¸ı Murat C¸oban'ın, darbe kalkıs¸masının gerc¸ekles¸tigˆi gün 18.00 sıralarında Ordu Komutanı ile birlikte karargahtan ayrıldıgˆı, saat 19.48 sıralarında karargaha gu¨nlu¨k u¨niforması ile do¨nu¨s¸ yaptıgˆı belirtilen iddianamede, komuta katına c¸ıkmasına mu¨teakip Emir Subayı Yardımcısı Astsubay Hilmi Demirci'yi sordugˆu, yaklas¸ık 1 saate yakın karargahta kaldıktan sonra saat 20.44 sıralarında gu¨nlu¨k u¨niforması ile kıs¸ladan ayrıldıgˆı, saat 21.45'te s¸u¨pheli Binbas¸ı Murat Çoban'ın Tuzla Piyade Okuluna gittigˆi anlatıldı.

İddianamede Şüpheli Çoban'ın Okul Komutan Vekili Albay Rıfkı Keser'in makam aracıyla karargaha birlikte geldikleri ve makam odasına birlikte girerek bir su¨re go¨ru¨s¸tu¨kleri, saat 01.42 sıralarında 1. Ordu Lojistik Bas¸kanı Kurmay Albay Nihat Aksüt'u¨n s¸u¨pheli ile telefonla go¨ru¨s¸tu¨gˆu¨, kendisine Ordu Komutanı ile go¨ru¨s¸mek istedigˆini so¨yledigˆi, s¸u¨phelinin Ordu Komutanı ile birlikte olmadıgˆını bildirdigˆi kaydedildi.

Tuzla Piyade Okulunda go¨revli olup sorus¸turma kapsamında tanık sıfatıyla ifadesi alman Yu¨zbas¸ı O¨mu¨r Köseoğlu'nun olay gecesi Tuzla Piyade Okulu Komutanı Rıfkı Keser'in makamında s¸u¨pheli Murat C¸oban'ı go¨rdu¨gˆu¨nu¨, okula neden geldigˆini sordugˆunu, s¸u¨phelinin 1. Ordu Komutanı ile birlikte koruma subayı ve koruma polislerinden haber alamadıgˆını so¨yledigˆini, bu sırada da tedirgin bir s¸ekilde cep telefonu ile konus¸arak bulundugˆu yerden ayrıldıgˆını ve bir daha kendisini go¨remedigˆini söylemesine iddianamede yer verildi.

İddianamede, şu¨pheli Çoban'ın darbe kalkıs¸masından sonra firar ettigˆi ve halen aranmakta oldugˆu, 667 KHK ile TSK' dan ihrac¸ edildigˆi, darbe kalkıs¸ması kapsamında 1. Ordu Komutanı Orgeneral U¨mit Dündar'ın darbeci askerler tarafından olayın yas¸andıgˆı gece ve devamında enterne edilmek ic¸in arandıgˆı, yerinin tespit edilmeye c¸alıs¸ıldıgˆı aktarılan iddianamede, emir subayı olan şüphelinin komutanının yerini tespit etmeye çalıştığı, Çoban'ın darbe kalkıs¸masına fiilen is¸tirak ettigˆi belirtildi.

"Sıkıyönetim ilanını nöbetçi astsubayım getirdi"

Tuzla Piyade Okulu Komutan Vekili Kurmay Albay Rıfkı Keser, 15 Temmuz akşamı talimatları okul komutanı Tuğgeneral İrfan Can'dan aldığını belirterek, savcılık sorgusunda şu beyanlarda bulundu:

"Tuğgeneral İrfan Can, havalimanına gitmek üzereyken yolda beni aradı. İstanbul'da sıkıntılı bir durumun olduğunu ve benim hemen okula dönmem gerektiğini söyledi. Tuğgeneral İrfan Can ile birkaç kez telefonda konuştuk. Bana, cephanelik, nizamiye, lojmanlar ve kamp bölgesine dikkat etmem gerektiğini söyledi. Ayrıca Tuğgeneral İrfan Can, bana 'okuldan dışarıya kesinlikle askeri araç trafiği olmayacak' diye emretti. Ben de okul nöbetçi amir yardımcısını cephanelik bölgesine gönderdim. Yaptığım değerlendirmede lojman bölgesinin emniyetinin zayıf olduğunu fark ettim. Askeri araçlar okul dışına çıkmayacak denildiği için 15 teğmen ile başlarında bir rütbeliyi sivil araçlarla önce lojman bölgesine, daha sonra spor kamp bölgesine gönderdim. İki bölgenin de emniyetini sağlanması emrini verdim."

Teğmenlere takviye emrini verdiğini detaylıca anlatan Kurmay Albay Keser, sözde "sıkıyönetim" ilan eden Yurtta Sulh Konseyi'nce çekilen mesajı ise muhabere merkezi nöbetçi astsubayının kendisine gösterdiğini iddia etti.

Muhabere subayına mesajın ekini getirmesini emrettiğini söyleyen Keser'in ifadesi iddianamede şöyle yer aldı:

"Teğmenlere takviye emri verdikten sonra sözde sıkıyönetim ilan edilen 'Yurtta Sulh Konseyi' tarafından çekilen mesajı Tuğgeneral İrfan Can'a telefonla okudum ve kendisinden asla gereğini yapmayın emrini aldıktan sonra hiçbir işlem yapmadık. Bilhare 1. Ordu Karargahından gelen mesaja da bir işlem yapmadık. Bir taraftan üç albay olanları anlamaya çalışırken aynı zamanda 25-30 teğmenin de kışlanın emniyeti için hazır kıta olarak beklemesi emrettim."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Firari Emir Subayı, Orgeneral Dündar'ın Yerini Tespit Etmeye Çalışmış - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement