Fransa'da Karikatür Rezaleti - Son Dakika
Güncel

Fransa'da Karikatür Rezaleti

Fransa\'da Karikatür Rezaleti

Fransa'da AB dersinde gösterilen karikatür, Türk öğrencileri şoke etti.

19.04.2012 14:20  Güncelleme: 16:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fransa'da bir ortaokulda öğrencilere Türkiye'nin soykırımcı olduğunu iddia eden bir karikatür gösterildi. Ardından da "Bu karikatürden ne anlıyorsunuz ve karikatüre göre Türkiye neden AB'ye üye olamaz?" diye soruldu.

Franche Comte bölgesindeki Montbeliard kentinde bulunan Colege Anatole France Ortaokulu'nda yaşanan olaya ise iki Türk öğrenci tepki gösterdi. Muhammed Ali Erki (17) ve İsmail Erdal (14) durumu ailelerine bildirdi.

Fransız öğretmen, Avrupa Birliği konusunun işlendiği esnada ders dokümanı olarak çıkardığı karikatür ile büyük bir rezalete imza attı.

Karikatürde sırtında 'Türkiye' yazılı, bıyıklı bir erkek, içi kafatası dolu ay yıldızlı bir çuvalın altında ezilmiş halde çizilmiş. Kafataslarının olduğu alana 'Ermeni soykırımı' yazısı yazılmış ve dağın zirvesinde AB bayrağına tırmanan diğer adayların arkasında kalan bıyıklı adamın, bu yüzden zirveye çıkamadığı ima edilmiş. Yine karikatürde Fransa'ya sembolize eden bir adamsa çuvaldaki bir kafatasını elinde tutarken gösteriliyor.

ÖĞRENCİLERDEN TOKAT GİBİ CEVAP

Karikatür ile şoke olduğunu söyleyen öğrencilerden Erki, öğretmenine "Biz soykırım yapmadık, yapmadığımız halde bizi suçluyorsunuz. Peki siz Cezayirliler hakkında ne düşünüyorsunuz?" sorusunu sorduğunu, öğretmenin de "Çok haklısın, bu karikatür benim fikrim değil. Müfredat gereği bu dersi vermek zorundayım" dediğini söyledi. Diğer öğrenci Erdal ise "Fransızlar Türkiye'yi AB'de görmek istemiyor" diye konuştu.

Öğrenciler, "Bizi en çok Magrep kökenli öğrencilerin Türkiye ve Türkler hakkında dalga geçmesi üzdü" dedi.

BAKANLIĞA ŞİKAYET EDİLECEK

Karikatürü eleştiren baba Ali Erki, durumu, göçmenlere eşit haklar verilmesini savunan, ırkçılık ve İslamofobiye karşı çalışmalarıyla tanınan COJEP İnternational Derneği'ne şikayet etti. Dernek, çirkin karikatürün müfredattan çıkarılması için gerekli yerlere başvurulacağını bildirdi.

İlk etapta okul yönetimi ve Fransa Eğitim Bakanlığı'na şikayet dilekçesiyle karikatürden duyulan rahatsızlık ifade edilecek. COJEP yetkilileri, "Fransızlar Türkiye'nin sözde Ermeni soykırımını kabullenmesini istiyor. Karikatürde küfeye kafatası dolduran Fransa'yı, suç ortağı gösteriyor. Bu duruma sessiz kalınmaz. Öğrencilerimiz cesaretli davranıp durumu ailelerine bildirdi, biz de bu duruma müdahale edeceğiz ve bu karikatürü müfredattan çıkarmak için çalışacağız" dediler.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Fransa'da Karikatür Rezaleti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement