Fransa'daki Yolsuzluk Davası - Son Dakika
Güncel

Fransa'daki Yolsuzluk Davası

Eski İçişleri Bakanı Gueant, hakkında açılan davayı ‘’devlet skandalı’’ olarak değerlendirdi.

01.06.2014 20:16

Fransa'da eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin "sağ kolu" olarak bilinen ve geçen hafta iki gün süre gözaltında tutulduktan sonra serbest bırakılan eski İçişleri Bakanı Claude Gueant, hakkında açılan davayla ilgili Cumhurbaşkanı François Hollande'ı suçladı.

Adidas firmasının satışıyla ilgili açılan yolsuzluk davasında 2 gün gözaltında ifade veren Gueant, "devlet skandalı" olarak değerlendirdiği davanın, "Sarkozy'yi itibarsızlaştırmaya yönelik bir siyasi hamle" olduğunu iddia etti.

"I Tele" televizyon kanalına konuşan Gueant, "Cumhurbaşkanı Hollande'ın, Sakozy'yi kötülemek için yargıyı kullandığını" ileri sürdü. Hollande'ın Sarkozy dönemiyle ilgili Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki bazı dosyaları hakimlere göndermesini hukuk dışı olarak niteleyen Gueant, "Bu yasadışı bir manipülasyondur" ifadesinin kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı ise yazılı açıklama yaparak suçlamaları reddetti. Cumhurbaşkanlığı Sarayı, "hakimlerin talebi üzerine hukuk devletine saygı ilkesi gereği Hollande'ın elindeki bilgileri yargıya teslim ettiğini" bildirdi.

Serbest bırakılan Gueant'ın önümüzdeki günlerde, sorgu hakimi tarafından tekrar ifadesinin alınması bekleniyor.

Sarkozy döneminde, iş adamı Bernard Tapie'ye 400 milyon avroluk usulsüz ödeme yapıldığı gerekçesiyle açılan dava kapsamında önceki gün gözaltına alınan Gueant'ın, Elysee Sarayı'nda genel sekreter olarak görev yaparken devletin hakemlik yaptığı anlaşmazlık davasında iş adamı Tapie lehine karar çıkmasında etkili olduğu iddia ediliyor.

Spor malzemeleri üreticisi Adidas'ın sahibi Tapie, hisselerini 1993'de Fransız bankası Credit Lyonnais'e devretmiş ancak banka, hisseleri bir süre sonra büyük bir karla satınca Tapie, dolandırıldığını ileri sürmüştü.

Tapie'nin arasının iyi olduğu Sarkozy'nin talimatı üzerine, konuyla Maliye Bakanlığının ilgilenmesine karar verilmiş ve bir hakem heyeti kurulmuştu. Dönemin Maliye Bakanı Christine Lagarde'ın hakemlik yaptığı kurul, Tapie'ye 400 milyon avro ödeme yapılmasına karar vermişti.

Gueant, 2002-2004 yıllarında Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda genel sekreter olarak görev yaptığı dönemde usulsüz biçimde emniyet bütçesinden her ay 10 bin avro prim almakla da suçlandı.

Fransa'nın "karanlıklar prensi" ve Sarkozy'nin "kara kutusu" olarak bilinen Gueant hakkında ayrıca, Sarkozy'nin 2007 yılındaki seçim kampanyasında yasadışı yollardan Libya lideri Muammer Kaddafi'den mali yardım almasında sorumluluğu olduğu gerekçesiyle soruşturma açıldı. - Fransa

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Fransa'daki Yolsuzluk Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement