Gaz Fiyatındaki Düşüş Yenilenebilir Enerjinin Oluşturduğu Yükün Kompanse Edilmesini Sağladı" - Son Dakika
Sektörel

Gaz Fiyatındaki Düşüş Yenilenebilir Enerjinin Oluşturduğu Yükün Kompanse Edilmesini Sağladı"

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) İcra Kurulu Başkanı İsmail Ergüneş, yenilenebilir enerjiden elektrik üretimine verilen alım garantisinin doğalgaz fiyatındaki düşüş sebebiyle faturalara henüz yansımadığını belirterek, "Gaz fiyatındaki düşüş bir anlamda yenilenebilir enerjinin yarattığı ek yükün sistem tarafından kompanse edilmesini sağladı ve iyi bir şekilde yönetiliyor.

06.04.2016 12:52

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) İcra Kurulu Başkanı İsmail Ergüneş, yenilenebilir enerjiden elektrik üretimine verilen alım garantisinin doğalgaz fiyatındaki düşüş sebebiyle faturalara henüz yansımadığını belirterek, "Gaz fiyatındaki düşüş bir anlamda yenilenebilir enerjinin yarattığı ek yükün sistem tarafından kompanse edilmesini sağladı ve iyi bir şekilde yönetiliyor. Eğer iyi yönetilmese faturaya yüzde 15 seviyesinde bir baskı olurdu, bu şekilde elektrikte nihai tüketici fiyatına bir zam gelmeden bu yıl kapatılabilir." dedi.

ELDER İcra Kurulu Başkanı Ergüneş ve Genel Sekreteri Uğur Yüksel, Enerji Gazetecileri ve Medya Derneği (EGAD) üyeleri ile bir araya geldi.

Sektördeki gelişmeleri değerlendiren ve soruları yanıtlayan Ergüneş, Türkiye'de rüzgar ve güneş enerjisine verilen alım garantisinin doğalgaz fiyatlarındaki düşüş sebebiyle nihai fiyatlara yansımadığını ve Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt AŞ'nin (TETAŞ) bu yılın ilk çeyreğinde dağıtım şirketlerine ve görevli tedarik şirketlerine sattığı megavatsaat başı elektriğin fiyatını 178,8 liradan, ikinci çeyrekte 163,3 liraya indirdiğini aktardı.

Yenilenebilir Enerjiyi Destekleme Mekanizması (YEKDEM) çerçevesinde bu yıl içerisinde 50-53 milyar kilovatsaat arasında elektrik üretimi beklendiğini ifade eden Ergüneş, şöyle devam etti:

"TETAŞ'ın geçmiş yıllardan gelen ve ötelediği 4-4,5 milyar liralık bir maliyet var. TETAŞ'ın kanun gereği zarar etmemesi gerekiyor, ama ara dönemlerde zam yapılmadığı için bu dönemlerde zarar birikmişti. Yılbaşında ya bunu fiyatlara yansıtacaktı ya da TETAŞ'ın sattığı elektriğin fiyatını aynı düzeyde bırakıp maliyetleri aşağı çekeceklerdi. İkinci yolu tercih ettiler. 4,5 milyar lira tarifelerde yüzde 15 civarında bir zam anlamına gelir. Bizim öngörümüz açıkçası yenilenebilir enerjiye verilen alım garantisinin nihai tüketici fiyatlarına yüzde 25 civarında bir yük oluşturacağı yönündeydi. 1 Ocak'ta kamu santrallerine satılan doğalgazın bin metreküpü 580 lira civarına indirildi. Bunu 1 Nisan'da bir daha düzenlediler sanıyorum. Yap işlet devret santrallerinde gerçekleşti bu durum. Özel sektör santrallerinde bu miktar 790 lira civarında. Yap işlet devlet santrallerindeki bu düşüş önümüzdeki çeyreklerde de devam edecek görüşündeyim."

Kaynak: enerjienstitusu.com

Son Dakika Sektörel Gaz Fiyatındaki Düşüş Yenilenebilir Enerjinin Oluşturduğu Yükün Kompanse Edilmesini Sağladı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement