Gazipaşa Belediyesi'ne Yönelik İhaleye Fesat Karıştırma Operasyonu - Son Dakika
Güncel

Gazipaşa Belediyesi'ne Yönelik İhaleye Fesat Karıştırma Operasyonu

Gazipaşa Belediyesi'ne düzenlenen "İhaleye fesat karıştırma ve ihale yolsuzluğu" operasyonu kapsamında haklarında 11 yıldan 21 yıla kadar hapis cezası istenen Belediye Başkanı Cemburak Özgenç'in de aralarında bulunduğu 15 sanığın yargılanmasına...

09.01.2013 17:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gazipaşa Belediyesi'ne düzenlenen "İhaleye fesat karıştırma ve ihale yolsuzluğu" operasyonu kapsamında haklarında 11 yıldan 21 yıla kadar hapis cezası istenen Belediye Başkanı Cemburak Özgenç'in de aralarında bulunduğu 15 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Alanya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuksuz yargılanan Belediye Başkanı Özgenç ile Belediye Başkan Yardımcıları Rıfat Sönmez ve Fazıl Taşlı, Ersan Erkovan, Mukadder Çelik, Oğuzhan Sönmez, Şerafettin Lordoğlu, Hüseyin Şengöz, Dilek Yılmaz, Meral Önen, Mehmet Erdoğan, Oğuzhan Oğuz ve Bedri Güven katıldı. Cavit Yurdaer ve Metin Büyüknacar duruşmaya gelmedi.

Özgenç, duruşmada yaptığı savunmada, görev yaptığı süre zarfında hiçbir ihale komisyonunda görev almadığını belirterek, "Görevim gereği belediye hizmetlerinin hızlı ve zamanında yapılması amacıyla çalışanlara talimatlar vermişimdir. Buna ilişkin görüşmelerin hepsini kabul ediyorum. Ancak yorum yoluyla bu görüşmelerden bir anlam çıkartılması mümkün değildir" dedi.

Yapılan ihalelerde kamuyu zarara uğratmadığını kaydeden Özgenç, bayındırlık birim fiyatlarının altında fiyatlarla ihaleleri tamamlattığını söyledi. Özgenç,

"İddianameye konu edilen ihale ve doğrudan temin işlerinin toplam bedeli 1 milyon lirayı dahi bulmaz. Yapılan işler özü itibarıyla küçük çaplı belediye hizmetleridir. Suçlamaları kabul etmiyorum" diye konuştu.

Mahkeme heyetinin Ergün Sözmez'in beyanıyla ilgili sorusu üzerine Özgenç, şöyle konuştu:

"Soruşturmanın başlamasına sebebiyet veren Ergün Sönmez isimli kişi benim eski mesai arkadaşımdı. Yeni dönemde başkan yardımcısı olamayacağını anlayınca bu yönde bir beyanda bulunmuştur. Halbuki iddianameye konu eylemlerin birçoğu onun görev yaptığı dönem içerisinde, onun bilgisi ve kontrolü dahilinde gerçekleşmiştir."

Şerafettin Lordoğlu ise savunmasında, 2004 yılından beri müteahhitlik yaptığını, 400'e yakın ihaleye teklif sunduğunu söyledi. Bu ihalelerden 100'ünü tamamlayarak bitirdiğini söyleyen Lordoğlu, "Hali hazırda birçok resmi kurumdan ihale almaktayım. Bu haliyle işime devam etmekteyim. Gazipaşa Adliyesi gibi birçok resmi kurumun temizlik işleri ihalesini de kazandım ve bu işleri yürütüyorum" dedi.

Mahkeme heyetinin Gazipaşa Kültür Merkezi ihalesine yönelik sorusunu Lordoğlu, şöyle cevapladı:

"Fen İşleri Müdürü Ersan Erkovan ile ihale şartlarıyla ilgili görüştüm. Şirketimin yeterliliği olmadığını, mevcut şekliyle ihaleye giremeyeceğimi söyledi. Ben de 2006 yılında Orman İşletme Müdürlüğü ihalesinde yanımda çalışmış inşaat mühendisi Oğuzhan Oğuz ile irtibata geçtim. Kendisiyle anlaştık ve bana vekalet vererek bu ihaleye ortak girdik. Oğuzhan Oğuz benim hakkımda bilgi almak için Erkovan ile görüşmüş. Olumlu referans alınca benimle ortaklık yapmış. Biz ortak olarak bu ihaleye girdik. Suçlamaları kabul etmiyorum."

Sanık Belediye Başkan Yardımcısı Rıfat Sönmez ise ihalelerin rekabet ortamı sağlanarak ve kamu yararı gözetilerek sonuçlandığını öne sürerek, "Suçlamaları kabul etmiyorum. Görüşmelerdeki kayıtları ise kabul ediyorum. Ayrıca benim kredim yetmediği için arabamın bir miktar kredisini Lordoğlu adına çektik. Bu parayı da ödedim. Kayıtlarda sucuk da geçiyor. Evet sucuk da yedim. Keza bir miktar alacağımı da Lordoğlu'ndan istedim. Bu kayıtların görev aldığım ihalelerle hiçbir ilgisi yoktur" diye konuştu.

Duruşma, daha sonra eksikliklerin tamamlanması için 12 Mart'a ertelendi.

-Olayın geçmişi-

Gazipaşa Belediyesi'nde 5 Temmuz 2011'de "İhaleye fesat karıştırma ve ihale yolsuzluğu" operasyonu kapsamında arama yapılmış, aralarında Belediye Başkanı Özgenç, iki yardımcısı, bazı belediye çalışanları ile firma sahiplerinin de olduğu 15 kişi gözaltına alınmıştı. Zanlılar, çıkarıldıkları mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Daha sonra Cumhuriyet Savcılığınca hazırlanan ve Belediye Başkanı Özgenç ile diğer zanlılar hakkında "Kamu kurum ve kuruluşlarını zarara uğratmak, rüşvet almak ve vermek ile ihaleye fesat karıştırmak" iddiasıyla 11 yıldan 21 yıla kadar hapis istenen iddianame, mahkemece kabul edilmişti.

Muhabir: Mustafa Kurt

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu - ANTALYA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gazipaşa Belediyesi'ne Yönelik İhaleye Fesat Karıştırma Operasyonu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement