Göçmen Kökenli Yaşlılar İçin Sağlık Seferberliği - Son Dakika
Dünya

Göçmen Kökenli Yaşlılar İçin Sağlık Seferberliği

Göçmen Kökenli Yaşlılar İçin Sağlık Seferberliği

'Yeşil şifa verir' sloganı ile yola çıkan Yeşiller Federal Milletvekilleri Maria Klein-Schmeink ve Harald Terpe, 'Göçmenler Sağlık Merkezi'ni ziyaret etti.

03.06.2011 02:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

'Yeşil şifa verir' sloganı ile yola çıkan Yeşiller Federal Milletvekilleri Maria Klein-Schmeink ve Harald Terpe, düzenledikleri sağlık turu çerçevesinde NRW Sağlık Bakanı Barbara Steffens ile birlikte Köln'de faaliyet gösteren 'Göçmenler Sağlık Merkezi'ni ziyaret etti.

Partili meslektaşlarını merkezde ağırlayan merkez müdürü Arif Ünal, yaşlılar ile ilgili çalışmalarda çok kültürlülük üzerinde durulması gerektiğini açıkladı.

Almanya'nın Köln kentinde Parisozial Köln bünyesinde göçmenlerin sağlık sorunları ilgili çalışmalarda bulunan 'Göçmenler Sağlık Merkezi' başkent Berlin ve Düsseldorf'tan konukları ağırladı. 'Yeşil şifa verir' turu çerçevesinde merkezi ziyaret eden Yeşiller Federal Milletvekilleri Maria Klein-Schmeink ve Harald Terpe, kendilerine eşlik eden Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyaleti Sağlık Bakanı Barbara Steffens ile merkezde incelemelerde bulundu ve Parisozial Köln Yönetim Kurulu Başkanı Elfi Scho-Antwerpes ve 'Göçmenler Sağlık Merkezi' Müdürü Arif Ünal'dan bilgi aldılar.

Sağlık alanında göçmen kökenli yaşlıların sağlığının teşvik edilmesi ve önleyici tedbirlerin alınması üzerinde duran milletvekilleri, göçmen kökenli yaşlılara ulaşılması için neler yapıldığını yerinde gördü. Yaşlı göçmenlere yönelik çalışmalarına ağırlık vermeye başladıklarını belirten Arif Ünal, 'Yaşlılar ile ilgili çalışmalarda çok kültürlülük üzerinde durulması gerekiyor. Çünkü iş için Almanya'ya gelerek yerleşen göçmenler, kendilerini işleri ile özdeşleştirmiş bulunuyorlar. Emekli olunca ise yapacak bir şey, uğraşacak meşgale bulamıyorlar' diye konuştu.

BOŞ ZAMAN SORUNU

Birinci kuşak göçmenlere yönelik daha farklı konseptler oluşturulması gerektiğini belirten Ünal, sözlerine şöyle devam etti:

'Yaşlılarımıza zamanlarını değerlendirebilmeleri için yeni metodlarla yaklaşmamız gerek. Örneğin Almanlar'da olduğu gibi fahri etkinliklere yönelmelerini sağlayabilir, onların deneyimlerinden fatdalanabiliriz. Ancak aynı zamanda onların hem sağlıklarını korumada, hem de hastalıkları önlemede bilgilendirmenin ötesinde onların sunduğumuz sağlık imkanlarından faydalanmalarını sağlamalıyız. Burada bedensel sağlığın yanı sıra psikolojik rahatsızlıklar da söz konusu olabiliyor. Özellikle bunama ve yardıma muhtaç kalan yaşlılara yönelik çalışmalara ağırlık verilmeli. '

YAŞLANAN NÜFUSUN GEREKSİNİMLERİ

Sağlık sistemindeki sorunları nasıl çözebileceklerini ortaya koymaları gerektiğinin altını çizen Sağlık Bakanı Steffens, 'Yaşlanan nüfusun gereksinimlerini iyi belirleyip, çözümler üretmeliyiz. Burada nüfus dağılımını göz önünde bulundurursak, burada kültürel olarak uyumu teşvik eden projelere öncelik vermemeiz gerektiğinin altını çizmeliyiz. Bu nedenle, bunamaya yüz tutmuş veya bakıma muhtaç kişilere yönelik özel oluşturulan projelerde, onların kültürel ve bireysel özelliklerini değerlendirmeye katan çözümleri ortaya koymalıyız' dedi.

Emekliye ayrılan yaşlıların şimdilik hareket kabiliyetleri var olduğu sürece Türkiye ve Almanya arasında gidip geleceklerini belirten Steffens, sözlerine şöyle devam etti: 'Ancak birkaç yıl sonra sağlıklarını yitirmeye başlayınca Almanya'da kalmayı tercih edeceklerdir. Bu da sağlık sistemimizin hem kapasite hem de finansman açısında şimdiden buna hazırlıklı olması gerektiğini gösteriyor. '

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya Göçmen Kökenli Yaşlılar İçin Sağlık Seferberliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement