Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tuncer Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tuncer Açıklaması

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer, ODTÜ yerleşkesinde yaşanan mescit gerginliğine ilişkin, "ODTÜ'deki olayı sınırlı bir öğrenci grubunun yaptığı inancındayım. Orta Doğu Teknik Üniversitesinin tümünün böyle bir ibadethaneye karşı çıktığını düşünmüyorum, o öğrencilere de üniversitesinin genel yapısı cevap verecektir diye düşünüyorum" dedi.

30.12.2015 16:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer, ODTÜ yerleşkesinde yaşanan mescit gerginliğine ilişkin, "ODTÜ'deki olayı sınırlı bir öğrenci grubunun yaptığı inancındayım. Orta Doğu Teknik Üniversitesinin tümünün böyle bir ibadethaneye karşı çıktığını düşünmüyorum, o öğrencilere de üniversitesinin genel yapısı cevap verecektir diye düşünüyorum" dedi.

Tuncer, Beytepe Yerleşkesi Beyaz Ev'de düzenlediği basın toplantısında, son günlerde çeşitli üniversitelerde yaşanan öğrenci olaylarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Üniversitelerde istenmeyen bazı öğrenci olayları yaşandığına işaret eden Tuncer, Hacettepe Üniversitesinde 4 yıldır, düşüncesi ne olursa olsun tüm öğrencilerle diyalog içerisine girdiklerini ve bunun birçok öğrenci tarafından da olumlu algılandığını söyledi. Tuncer, amaçlarının öğrencilere inançlarını serbestçe yaşayabilecekleri ve sağlıklı bir eğitim geçirebilecekleri bir üniversite yaşamı sunmak olduğunu vurguladı.

Herkesin bir siyasi düşüncesi ve ideolojik yapısı olduğunu belirten Tuncer, "Bu, üniversitede saygıyla karşılanır ama öğrencileri kullandırmaya başlarsanız, öğrencileri yanlış yönlendirirseniz taraf olursunuz ve istenmeyen olaylar çıkar. Üniversitemize dışarıdan siyasi yapıların etkisi olmazsa bu iş çok daha sağlıklı gidecektir" dedi.

Karşıt görüşlü öğrenciler arasında yaşanan olaylara tepki gösteren Tuncer, "Terörü lanetlerken başka bir terör çıkarmamanız lazım. Palalarla yakalanan bir öğrencinin ideolojisinin hiçbir önemi yoktur. Bu bir terör hareketidir. Üniversitede asla yeri olamaz. Bir öğrenci pala ile yakalanırsa bu bir suç aletidir, cezasını çeker. Akademisyenler ve öğrenciler olarak buna karşı çıkmalıyız" dedi.

-"3 bin kişilik cami açtık"

Hacettepe Üniversitesinde senato kararıyla geçen yıl 3 bin kişilik Gazze Camisi'ni açtıklarını anımsatan Tuncer, burada herkesin sıkıntıdan, endişeden uzak ibadetini yaptığını söyledi.

Tuncer, bir soru üzerine ODTÜ yerleşkesinde yaşanan mescit gerginliğine ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

"Değişik düşüncedeki arkadaşlarımıza, düşüncesi ne olursa olsun akademisyenlerimizin sahip çıkması lazım. Akademisyenler dahil, ODTÜ'deki herkes cami yapılmasına reaksiyon gösteren kişilere karşı çıksalardı, çok daha iyi olurdu. Yönetim de bir cami yapma girişimine başlamıştır. Nedense bazı kişiler buna karşı çıkmışlardır. Aslında bu birçok üniversitede olmuş. 2008 yılında maalesef bizim üniversitemizde de senatoda karar alınmış. Kararda 'İnançların üniversite yaşamında yeri olamaz. İnancınızın gerektirdiği herhangi bir şeyi üniversite yaşamına taşıyamazsınız' diyor. Çok eski değil. Tam tersi olması lazım. Tam bir inanç özgürlüğünün olması gerekirken bir üniversitede bunların yaşanması hoş değil. Bu hatayı herkes yapabiliyor.

ODTÜ'deki olayı da sınırlı bir öğrenci grubunun yaptığı inancındayım. Orta Doğu Teknik Üniversitesinin tümünün böyle bir ibadethaneye karşı çıktığını düşünmüyorum. O öğrencilere de üniversitesinin genel yapısı cevap verecektir diye düşünüyorum. Biz kendimizden sorumluyuz ve Hacettepe Üniversitesini yükseltmeye çalışıyoruz, başka üniversiteye karışmak haddimiz değil."

Üniversitede paralel yapı iddialarına yanıt

Hacettepe Teknokent ile ilgili basında bazı olumsuz haberlerin yer aldığını da belirten Tuncer, gündeme getirilen iddiaların doğru olmadığını söyledi.

Öğrencilerin barınma ihtiyacının karşılandığı yurtlar hakkında da bazı iddiaların söz konusu olduğunu anımsatan Tuncer, şunları kaydetti:

"Bir teknokent şirketi, teknokent arazisinde 2 bin 500 kişilik yurt yaptı ve burası Sanayi Bakanlığının girişimiyle kapatıldı. Biz, teknokent arazisi içinde yurt yapılabileceğini, Sanayi Bakanlığı ise yapılamayacağını savundu. Onların yetkisi dahilinde burası kapatıldı. Yürütmeyi durdurma kararı verildi. Biz Sanayi Bakanlığının itirazını, hukuken haklı olmamıza rağmen geçerli saydık. Onların kararına uyduk. Yurtlarımız, Kredi Yurtlar Kurumuna devredildi. Onlar işletiyorlar ve şu anda da yurtların bulunduğu bölge teknokent arazisinden çıkarıldı. Sanayi Bakanlığının itiraz edeceği herhangi bir şey kalmadı.

Bu konuda 'Paralel yapı işletiyor, bu işletiyor, şu işletiyor' tamamen dedikodu ve iftiradan ibarettir. Hiç böyle bir şey, başından itibaren olmamıştır. Zaten aldığımız önlemlerle paralel yapı terör örgütünün üniversitemizde yeri olmaması için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tuncer Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement