Harran Örenyeri'nde Kazı Çalışmaları Başladı - Son Dakika
Güncel

Harran Örenyeri'nde Kazı Çalışmaları Başladı

Harran Örenyeri\'nde Kazı Çalışmaları Başladı

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Harran Üniversitesi sahipliğinde Harran Örenyeri'nde kazı çalışmaları başladı.

26.08.2014 13:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Harran Üniversitesi sahipliğinde Harran Örenyeri'nde, Harran Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal ve kazı ekibiyle 14 Ağustos 2014 tarihinde kazı çalışmalarına başlanıldı. Yrd. Doç. Dr. Yusuf Albayrak'ın kazı başkan yardımcısı, Arş. Gör. Süheyla İrem Mutlu'nun açma sorumlusu, Metin Çetiner'in bakanlık temsilcisi olarak görev aldığı kazı çalışmaları iki öğretim üyesi, 3 arkeolog, bir sanat tarihçi, 1 restoratör, 22 işçi ve arkeoloji öğrencileriyle devam ediyor. İki ay sürmesi planlanan kazı çalışmalarının kaynağı Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından karşılanacak. Harran Üniversitesi, Harran Kaymakamlığı ve Harran Belediye Başkanlığı da bu çalışmalara destek sağlıyor.

Temizlik ve karelaj çalışmaları sonrasında kazı çalışmaları Harran Ulu Cami'nin doğu duvarı paralelinde başlanıp, jeofizik çalışmasının tamamlanmasının ardından Höyük'de de sürdürülecek. Ulu Cami'nin doğusunda yapılan kazı çalışmalarında geçen yıl kısmen kazılan A ve B yapılarının meydana çıkarılması amaçlanıyor. Bu çalışma neticesinde işlevleri belirlenecek olan bu yapıların Ulu Camii ile ilişkisi de saptanacak. Ulu Cami'nin güney duvarı boyunca yapılacak kazı çalışmalarında meydana çıkarılacak duvar ve mimari parçalar ile caminin restorasyona katkı da sağlanacak.

HARRAN'IN ÖNEMİ

Harran'ın önemi anıtsal yapıları ve bilim adamlarıyla öne çıkıyor. İşte bunlardan bazıları:

A) AY TANRISI SİN TAPINAĞI

Harran'da Sin tapınağının olması tarih çağları boyunca bu kentin kutsal olarak görülmesini sağlamıştır. Krallıklar arasında yapılan savaşlarda Harran'ın Ay Tanrısı Sin şahit tutulmuştur. Bölgeye gelen krallar, imparatorlar mutlaka bu tapınağı ziyaret etmiştir. Yeni Babil karalı Nabonid'in annesinin rahibesi olduğu bu tapınak anılan kral tarafından onartılmıştır. Bu kralın diktiği kabartmalı ve yazılı stel Şanlıurfa Müzesi teşhirindedir.

B) HARRAN OKULLARI (Ulu Camii'nin yakınında olduğu tahmin ediliyor)

Hellenistik mirasın matematik ve astronomi konuları dini inançları gereği Harranlı Paganlar tarafından bilinmekteydi. M.S. 529 I. Justinianus'un pagan görüşleri savunduğu gerekçesiyle Atina Okulunu'nu kapatmış, bu okulun âlimlerinden Simplicius Harran'a gelmiş ve Harran Okulu'nu kurmuştur. Emevi Halifesi Ömer b. Abdülaziz tarafından İskenderiye okulu tıp bölümü Harran'a getirilmiştir (M.S. 717-720). Abbasi hükümdarı Harun Reşit zamanda Harran Okulu'nun etkinliği arttırmıştır. İbn Şeddat, Harran'da 4 medresenin varlığından bahsetmektedir.

C) ULU CAMİ

Cennet ve Cuma Cami adlarıyla anılan Harran Ulu Cami, Anadolu'nun ilk en büyük cami, Anadolu'nun en zengin taş süslemeli cami ile şadırvanlı, revaklı en büyük avlulu cami unvanına sahiptir. M.S.260'da Moğollar tarafından yakılıp yıkılmıştır.

D) İÇKALE

İçkale (kale-saray) 3 katlı 150 odalıdır.

E) HARRANLI BİLİM ADAMLARI

137 adet Harran'lı bilim insanının varlığı tespit edilmiştir. Bunların çoğu, Bağdat, Rakka ve Halep'de eğitim görmüş ve ders vermiştir. Astronom-filozof, çevirmen Sabit bin Kura, astronom el-Battani; Cabir bin Hayyan; din bilgini Şeyh-ül İslam İbni Teymiyye; hadisçi el-Ruhavi; tıp, felsefe, matamatikçi İbrahim bin Zahrun; hadis, fıkıh, tevsir, tarih alanlarında Yezid el Harrani, Hiram el-Harrani.

F) SURLAR

Elips şeklinde 1350x1000m. ebadındadır. Yaklaşık 4km. uzunluğundaki sur, 8m. yüksekliğinde ve 1.50m. genişliğindedir. Görülebilen sur kalıntıları Orta Çağ'a aittir. Surlar molozla doldurulmuş olup, zayıf kireçtaşı ile kaplıdır. Üzerinde 6 kapı yer alır.

G) KONİK KUBBELİ EVLER

Harran'ın yazın 45 dereceye ulaşan sıcağından korunmak için arı kovanı biçiminde konik kubbeli ev mimarisi oluşmuştur. Yontma taş döneminden beri bu bölgede bu ev tipi tercih edilmiştir. Bu evler, yazları serin, kışları ise ılık bir mekan oluşturmaktadır.

H) HÖYÜK

Yaklaşık 400m. çapında olan höyük, 25m. yüksekliğindedir. Prehistorik Çağlardan Eyyubiler dönemine kadar yerleşim görmüştür.
(Kaynak:Gazeteİpekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Harran Örenyeri'nde Kazı Çalışmaları Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti
    05:34 Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti

    Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne tahsis ettiği 5 arazözün Makine ve İkmal Şube Müdürlüğünce teslim alındığını bildirdi. 2024 model ve 4 ton sutaşıma kapasitesine sahip olan arazözler, orman yangınlarına daha hızlı ve etkili müdahale edebilmek amacıyla ekipler tarafından kullanılacak. Arazözlerin teslim alınması programında Bölge Müdürü Erdal Dingil, Makine ve İkmal Şube Müdürü Tuncay Yakın, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Ahmet Yavuz Helvacı ve Kütahya Orman İşletme Müdürü Mustafa Doğan gibi yetkililer hazır bulundu. Bölge Müdürü Erdal Dingil, arazözlerin bölgedeki orman yangınlarında güçlerine güç katacağını belirterek, arazözlerin bir an önce İşletme Müdürlüklerine dağıtılması talimatı verdi.

  • Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı
    04:22 Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı

    Dünyaca ünlü sokak sanatçısı Banksy'nin Londra'nın Finsbury Park bölgesinde yaptığı son eser, yeşil badana gibi görünüyor. Eserin Banksy'ye ait olup olmadığı tartışmaları başladı. Eserin fotoğrafları sosyal medyada paylaşıldı. İngiltere İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn de eseri ziyaret etti. Eserin nasıl korunacağı henüz bilinmiyor.

  • AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak
    03:23 AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak

    Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere karşı yaptırım uygulanması konusunda anlaşmaya vardı. Yaptırımlar çerçevesinde şiddet yanlısı yerleşimcilerin AB ülkelerine girişi yasaklanacak ve mal varlıkları dondurulacak. Ayrıca Hamas için de ek yaptırım kararı alındı.

  • Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı
    03:01 Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı

    Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla bir açıklama yayınladı. Parti Sözcüsü Yunus Ekşi, zaferin milletimizin bağımsızlık direnişinin en önemli göstergelerinden biri olduğunu belirtti. Açıklamada, Çanakkale Zaferi'nde şehit düşenlerin anıldığı ve ekonomik bağımsızlığın korunması için dışa bağımlı ekonomi modelinin değiştirilmesi gerektiği vurgulandı.


Advertisement