Hindistan ve Çin Dışişleri Bakanları ŞİÖ Zirvesinde Himalaya Sınır Hattını Ele Aldı - Son Dakika
Güncel

Hindistan ve Çin Dışişleri Bakanları ŞİÖ Zirvesinde Himalaya Sınır Hattını Ele Aldı

Hindistan ve Çin Dışişleri Bakanları ŞİÖ Zirvesinde Himalaya Sınır Hattını Ele Aldı

Hindistan ve Çin Dışişleri Bakanları, Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi öncesinde Himalaya sınırındaki ihtilaflı durumu ele aldı. İki ülke arasındaki sınır hattı, egemenlik tartışmalarına neden oluyor ve sık sık gerginliklere yol açıyor. Sınır ihtilafı, uzun yıllardır çözülemiyor ve son olarak 2020'de çıkan çatışmada 20 Hint askeri hayatını kaybetmişti.

04.05.2023 22:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hindistan ve Çin Dışişleri Bakanlarının, Hindistan'ın Goa eyaletindeki Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Zirvesi'nde, iki ülkenin Himalayalar'daki ihtilaflı sınır hattındaki gelişmeleri ele aldığı bildirildi.

Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar ile Çinli mevkidaşı Çin Gang, yarın yapılacak ŞİÖ Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısı öncesinde yüz yüze görüştü.

Jaishnakar, kişisel Twitter hesabında yaptığı paylaşımda, ikili ilişkilerin detaylı olarak ele alındığı görüşmenin, "sınır hattındaki süregelen sorunların çözümü ile barış ve huzurun sağlanmasına odaklandığını" belirtti.

Çin ile Hindistan arasındaki Himalaya Dağları'nın çevrelediği belirsiz sınır hattı, ülkeler arasında egemenlik tartışmalarına neden oluyor. Akarsular, göller, buzullar ve karlı zirvelerin bulunduğu 3 bin 500 kilometrelik sınır, tarafları sık sık karşı karşıya getiriyor.

Pekin, "Güney Tibet" olarak adlandırdığı Hindistan'ın Arunaçal Pradeş eyaletindeki 90 bin kilometrekarelik toprakta hak iddia ederken Yeni Delhi, Aksay-Çin platolarını kapsayan 38 bin kilometrekarelik alanın Çin tarafından işgal edildiğini savunuyor.

Taraflar, 1962'de iki ülke arasında savaşa sebep olan sınır ihtilafını uzun yıllardır çözemezken, sınırda zaman zaman gerginlik tırmanıyor.

Sınırın batısındaki Ladakh bölgesindeki Galvan Vadisi'nde 15 Haziran 2020'de Hint ile Çin askerleri arasında çıkan çatışmada 20 Hint askeri hayatını kaybetmişti. Çin de söz konusu çatışmada 4 askerinin öldüğünü açıklamıştı.

Sınır hattındaki gerginlikler, dünyanın en büyük ordularına sahip ülkelerin kamuoylarındaki "savaş" söylemleriyle daha da artmıştı.

Sınır ihtilafı, geçen hafta Hindistan'da yapılan ŞİÖ Savunma Bakanları toplantısında da gündeme gelmiş, Hint tarafı, "sınır hattında gerginliğin azaltılması için yürütülen görüşmelerde varılan mutabakatlara uyulmadığını" savunurken Çin tarafı, "sınırdaki durumun genel olarak istikrarlı olduğu" görüşünü dile getirmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hindistan ve Çin Dışişleri Bakanları ŞİÖ Zirvesinde Himalaya Sınır Hattını Ele Aldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement