Sargerme Köyünde Hortum Ağaçları Kökünden Söktü - Son Dakika
Yerel

Sargerme Köyünde Hortum Ağaçları Kökünden Söktü

Sargerme Köyünde Hortum Ağaçları Kökünden Söktü

Turizm sezonunun son günlerinde Ortaca'nın Sargerme köyünde meydana gelen hortum, başta çam ve okaliptüs olmak üzere binlerce ağacı kökünden söktü.

18.10.2013 14:50  Güncelleme: 14:52

Turizm sezonunun son günlerinde Ortaca'nın Sargerme köyünde meydana gelen hortum dehşeti başta çam ve okaliptüs olmak üzere binlerce ağacı kökünden söktü, bir otelde yaklaşık 6 milyon TL'ye varan zarara uğrattı. 1995 yılında Sarıgerme Çevre Eğitim Derneği tarafından düzenlemesi yapılarak kısa süre içinde Türkiye'nin en ünlü plajlı haline getirilen Sarıgerme Plajı, hortum sonrası hasır şemsiyeler başta olmak üzere büyük hasar meydana geldi.

Sarıgerme Çevre Eğitim Derneği'nin giriş kıpısından itibaren 15-50 yıllık okaliptüs ağaçları başta olmak üzere çam ağaçları yerle bir olurken, SARÇED Başkanı Cengiz İlhan yaklaşık 100 bin TL zararlarının olduğunu söylerken, ağaçların maddi olarak değerinin ölçülemeyeceğini açıkladı. İlhan, "Ne yaşandıysa kısa bir süre içinde yaşandı. Tek tesellimiz can kaybının olmayışı. SARÇED olarak yıllardır ortaya koyduğumuz emeklerimiz bir anda yok olup gitti. Binlerce ağaç telef oldu. Plajda zararlar oluştu. Yaklaşık 100 bin TL civarında bir zararımız var. İnşallah önümüzdeki sezona kadar tekrar ayağa kaldırırız. SARÇED olarak bunca zorlukların ardından bu hortum faciasının da altından kalkacak güçteyiz. Bizim tek tesellimiz can kaybının yaşanmaması" dedi.

PLAJIN ESKİ HALİNDEN ESER YOK

Sarıgerme Plajı'nın 1995 yılında başlayan düzenleme çalışmalarının ardından Türkiye'nin ve dünyanın en ünlü plajları arasında yer aldı. Ödüllü plaj aynı zamanda Dünya Çevre Örgütü ve Türkiye Çevre Eğitim vakfı tarafından temizliği ve güvenli olması nedeniyle her yıl Mavi Bayrak ile ödüllendiriliyordu. İncecik kumu ve temiz sahili ile ünlü Sırıgerme SARÇED plajı, yaşanan hortum dehşeti öncesi özellikle yabancı turistlerin en fazla tercih ettiği plajlar arasında yer alıyordu. Hortum dehşeti sonrası savaş alanına dönen Sarıgerme Plajının görüntüsü yerli ve yabancı turistlerin üzüntüsüne neden oldu.

KUM ZAMBAKLARI ZARAR GÖRDÜ

Sarıgerme- Dalaman arasındaki 25 kilometrelik sahil şeridinde yetişen kum zambakları da hortumda zarar gördü. Sarıgerme Çevre Eğitim Derneği (SARÇED), Ortaca Belediyesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Biyoloji Bölümü ile Sarıgerme İberotel Park Çevre Birimi tarafından, Sarıgerme ile Dalaman arasındaki 25 kilometrelik sahil şeridinde yetişen kum zambaklarının korunması için 4 yıldır çalışma yürütülüyordu. Koruma altında bulunan ve popülasyonunun arttırılmasına yönelik çalışmalar yapılan Sarıgerme Plajındaki Kum Zambaklarının yaşanan hortum sonrası birçoğunun zarar gördüğü açıklandı. Kum zambaklarının antikanser özellikler taşıyor olması nedeniyle tıbbi bitki olma özelliği taşıdığı açıklandı. - MUĞLA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Sargerme Köyünde Hortum Ağaçları Kökünden Söktü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement