Iğdır'da Erozyonla Mücadele Projesi - Son Dakika
Yerel

Iğdır'da Erozyonla Mücadele Projesi

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Eraslan ve Bitki Koruma Şube Müdürü Gonca çalışmaları yerinde inceledi.

07.05.2014 12:19  Güncelleme: 12:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gıda Tarım ve Hayvancılık il Müdürlüğü 2012 yılında kiraladığı bin 40 dekarlık alanda ıslah çalışmaları aralıksız devam ediyor.

Çalışmaları yerinde inceleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Eraslan ve Bitki Koruma Şube Müdürü Fidan Gonca, çalışmalarla ilgili yetkililerden bilgi aldı.

Islah çalışması yapan firma yetkilisi Sabri Şıktaş, "Adı mera ama hiçbir bitkinin yetişmediği taşlık bir sahada iki yıldır aralıksız taş toplamaktayız. Hayvan gübresi ile beslediğimiz araziye, sondaj vurarak su çıkardık. İstediğimiz gibi su alamasak da şimdilik idare etmeye çalışıyoruz. Islah çalışmasının zorluğunu sizler bizlerden daha iyi biliyorsunuz. Bizler de hiçbir destek almadan bu işin üstesinden gelmeye çalışıyoruz. En öncelikli sorunumuz ıslah etmekte olduğumuz arazinin ÇKS'ye kayıtlı olmamasıdır. Yani yaptığımız yatırımların karşılığında ÇKS'ye kayıtlı olmadığından hiçbir destek almamakta, kira sözleşmesi ÇKS yerine geçmemektedir. Bildiğimiz kadarıyla Iğdır'da ilk ıslah projesi. Ülke ekonomisine katkı sağlayacak ve çölleşmenin önüne geçecek olan böylesi önemli bir projenin desteklenmesi, sahip çıkılması gerekmektedir" diye konuştu.

Eraslan da Karakoyunlu ilçesinde bulunan 63 bin 351 dekarlık mera alanının 2012 yılında ıslah amaçlı yıllık 8 bin liraya 25 yıllığına kiraya verildiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Kiraya verilen alan topografik olarak yüzde 3-6 hafif eğimli, bitki örtüsü zayıf, yüzde 40-50 arasında taşlı yapıya sahip bir arazidir. Şu ana kadar firma kiraladığı alanda ıslah çalışmalarına başlamış bin 40 dekarlık araziyi üç bölüme bölerek 300-350-390 dekarlık şeklinde ıslaha başlamıştır. Şu ana kadar araziyi taş toplama makinesiyle taşlarını toplamış, tesviyesini yapmış, bol miktarda çiftlik gübresi araziye dökmüştür. Sulama için iki noktaya sondaj uygulaması yapmış ön bitki olarak arpa ve yonca bitkisi ekimi yapmış olup gayretli çalışmalarını sürdürmektedir. Çalışmalar sonucu ıslah edilecek olan bölge hayvancılığımıza büyük katkı da bulunacaktır. Bu çalışmaları bizzat il müdürlüğümüzce takip etmekteyiz. Bu başarılı ve meşakkatli işin elbette ki arkasında olacak, gerekli destekleri sunacağız." - Iğdır

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Iğdır'da Erozyonla Mücadele Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement