İlkbahar Gündönümü 2019 Google Doodle Oldu! - Son Dakika
Güncel

İlkbahar Gündönümü 2019 Google Doodle Oldu!

İlkbahar Gündönümü 2019 Google Doodle Oldu!

İlkbahar Gündönümü, Google tarafından doodle yapılınca merak edilmeye başlandı. İlkbahar Gündönümü diğer adıyla Ekinoks nedir, ne zamandır? İlkbahar Gündönümü hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık.

20.03.2019 08:33  Güncelleme: 10:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İlkbahar Gündönümü 2019, arama motoru Google tarafından Doodle yapılınca merak uyandırdı. Havaların ısınması ile baharın gelmesinin habercisi olan gündönümü, Google tarafından özel bir doodle ile kullanıcılara hatırlatıldı. Şimdi herkes İlkbahar Gündönümü nedir?, İlkbahar Gündönümü ne zaman olur araştırmaya başladı. İşte İlkbahar Gündönümüyani İlkbahar Ekinoksu hakkında detaylı bilgiler...

İLKBAHAR GÜNDÖNÜMÜ NEDİR, NE ZAMAN OLUR?

İlkbahahar Gündönümü yani Ekinoks gece-gündüz eşitliği olarak bilinir. Güneş ışınlarının Ekvator'a dik vurması sonucunda aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği ana Ekinoks denir. Gündüz ile gecenin eşit olması durumu olan ekinoks, İlkbahar Ekinoksu ve Sonbahar Ekinoksu. olmak üzere yılda iki kez tekrarlanır.

İlkbahahar Gündönümü - İlkbahar Ekinoksu (21 Mart durumu): Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator'a 90°'lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator'da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre'ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre'de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar. Kuzey Yarım Küre'de ise tam tersi olur. Bu tarih Güney Yarım Küre'de Sonbahar, Kuzey Yarım Küre'de İlkbahar başlangıcıdır. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya'da gece ve gündüz süreleri birbirine eşit olur. Bu tarih Güney Kutup Noktası'nda altı aylık gecenin, Kuzey Kutup Noktası'nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır.

23 Eylül durumu: Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator'a 90°'lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator'da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre'ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre'de gündüzler, gecelerden uzun olmaya başlar. Kuzey Yarım Küre'de ise tam tersi olur. Bu tarih Güney Yarım Küre'de İlkbahar, Kuzey Yarım Küre'de Sonbahar başlangıcıdır. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya'da gece ve gündüz birbirine eşit olur. Bu tarih Kuzey Kutup Noktası'nda altı aylık gecenin, Güney Kutup Noktası'nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır.

Kuzey Yarıküre'de yaklaşık olarak 21 Mart İlkbahar Ekinoksu - 23 Eylül Sonbahar Ekinoksu'dur.

Güney Yarıküre'de yaklaşık olarak 21 Mart Sonbahar Ekinoksu - 23 Eylül İlkbahar Ekinoksu'dur.

GÜNDÖNÜMÜ NE DEMEKTİR?

Gündönümü ile ekinoks aslında karıştırılan iki terimdir. Ekinoks, gün gece eşitliği demektir. Gündönümü ise yılda iki kez tekrarlanan ve güneşin dünyaya (ekvator çizgisine) en uzak mesafede olduğu ana verilen addır. Gündüzlerin ve gecelerin kısalmaya veya uzamaya başladığı andır. 21 Haziran ve 21 Aralık olmak üzere yılda iki göndönümü vardır.

Yaz gündönümünde (yaklaşık 21 Haziran), güneş ışınları Yengeç Dönencesi'ne dik gelir. Kuzey yarıkürede günler kısalmaya, güney yarıkürede uzamaya başlar. Bu tarih bazı ülkelerde kuzey yarıkürede yazın, güney yarıkürede kışın başlangıcı sayılır. Bununla beraber bazı ülkelerde de yazın veya kışın tam ortası kabul edilir. Güney yarıkürede en kısa gün, Kuzey yarıkürede en kısa gece yaşanır. Kuzey yarıkürede gölgelerin en kısa olduğu gündür.

Kış gündönümünde (yaklaşık 21 Aralık[5]), güneş ışıkları Oğlak Dönencesi'ne dik gelir. Kuzey yarıkürede günler uzamaya, güney yarıkürede kısalmaya başlar. Bu tarih bazı ülkelerde kuzey yarıkürede kışın, güney yarıkürede yazın başlangıcı sayılır. Bununla beraber bazı ülkelerde de yazın veya kışın tam ortası kabul edilir. Güney yarıkürede en uzun gün, Kuzey yarıkürede en uzun gece yaşanır. Kuzey yarıkürede gölgelerin en uzun olduğu gündür.

GOOGLE DOODLE NEDİR?

Google Doodle, Google tarafından tatil, olaylar, başarılar ve insanları kutlamak için geçici bir süreliğine Google logosu üzerinde yapılan özel değişikliklerdir.

İlk Google Doodle 1998 yılında Burning Man Festivali'ni kutlamak için tasarlanmıştır. İlk animasyonlu Doodle 2010 yılında Isaac Newton'un anısına yapılmıştır ve ilk interaktif Doodle ise Pac-Man'in 30. yıl dönümü için tasarlanmıştır.

Son Dakika Güncel İlkbahar Gündönümü 2019 Google Doodle Oldu! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement