Darbe Girişimi Gecesi İncirlik'te Yaşananlar! En Büyük Sorun Klimalarmış - Son Dakika
Dünya

Darbe Girişimi Gecesi İncirlik'te Yaşananlar! En Büyük Sorun Klimalarmış

Darbe Girişimi Gecesi İncirlik\'te Yaşananlar! En Büyük Sorun Klimalarmış

15 Temmuz darbe girişimi gecesi İncirlik Üssü'nde neler yaşandı? Üsteki en büyük sorun elektrik kesintisi sonrası çalışmayan klimalarmış. ABD Genelkurmay Başkanı sorun için Akar'ı aramış.

04.08.2016 07:22  Güncelleme: 09:35

Darbe girişimin yaşandığı 15 Temmuz gecesi şebeke elektriğinin kesilmesi sonrası İncirlik Üssü'nde neler yaşandığını üsteki ABD'li Albay David Trucksa anlattı. Trucksa, New York Times'a ilk birkaç gün durumu çok sorun etmediklerini ama sonrasında tesiste özellikle klimaların büyük çoğunluğunun çalıştırılamaması yüzünden yaz sıcağının dayanılmaz hale geldiğini söyledi.

"TÜRKİYE'DE BİR ŞEYLER OLUYOR"

Amerikan New York Times (NYT) gazetesi 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişimi gecesi Adana'daki İncirlik Üssü'nde yaşananları yazdı. NYT'nin haberine göre üste bulunan Amerikalı Albay David Trucksa, darbe girişimini yardımcısının kendisini arayıp, "Efendim, haberleri açmanız lazım. Türkiye'de bir şeyler oluyor" demesinin ardından öğrendi. Trucksa ve diğer üst düzey ABD'li subaylar, yankıları doğrudan üste hissedilen darbe girişimini izleyen gelişmeleri öğrenmeye çalıştı.

TANKER UÇAK KALKINCA ELEKTRİKLER KESİLDİ

İncirlik'ten kalkan bir Türk tanker uçağının darbe teşebbüsüne katılan jetlerden birine görünüşe göre havada yakıt ikmali yaparken, yanıt olarak Türk hükümeti de üssün şebeke elektriğini kesip, üsten tüm uçuşları askıya aldı. Yetkililere göre bu durum ABD'nin Irak ve Suriye'de IŞİD'e yönelik hava operasyonlarına sekte vurdu.

DARBECİ GENERAL ABD'YE SIĞINMAK İSTEDİ AMA...

Buna ilaveten darbecilerden olan üsteki bir Türk general de ABD'ye sığınmaya çalıştı. Ama bu talebi reddedildi.

KLİMALAR DURDU

Darbe girişimi bertaraf edilirken, İncirlik Üssü'ne şebeke elektriğinin kesilmesinin operasyonların askıya alınmasına ilaveten askeri tesisteki gündelik hayatı da epey zorlaştırdığı ortaya çıktı. Üsse normalde şehir şebekesinden elektrik sağlanıyordu. Bunun kesilmesinin en önemli sonucu yaz sıcağında tesiste serinlemeyi sağlayan klima sisteminin devre dışı kalması oldu. Şebeke elektriği kesilince üs personeli yakıt kullanarak jeneratörlerle elektrik üretimine geçti. Ama bu yöntem klimaların büyük çoğunluğunu çalıştırmaya yetmedi.

"EL FENERİYLE DUŞ ALIN, SORUN YOK"

Albay David Trucksa da darbe girişiminin ardından elektriklerin kesilmesiyle büyük sıkıntı yaşadıklarını anlatırken emrindeki askerlere de "El feneriyle duş alın, sorun yok" dediğini söyledi. "Çoğu asker ilk birkaç gün 'Tamam, her neyse, sıcak' dedi. Fakat bundan sonra sorun ağırlığını hissettirmeye başlattı" dedi. Çözüm olarak üssün klimanın çalıştığı şapel ve hastanesinde havacılar için özel oturma alanı sağlandı.

KLİMALAR İÇİN GENELKURMAY BAŞKANI HULUSİ AKAR'I ARADI

NYT'ye göre sorunu aşmak için ABD Genelkurmay Başkanı General Joseph Dunford, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ı en az iki kere aradı. Bunlardan biri darbe girişiminden 6 gün sonraki görüşmeydi. Dunford, General Akar ile bu konuşmasını şöyle aktardı: "Şunu söyledi: 'Şebeke elektriği İncirlik'te yarın sabah 09.00'da normale dönecek. Biraz önce Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştüm.' ve saat ertesi sabah 09.00'da elektrik geldi." ABD Genelkurmay Başkanı, ayrıca Ankara'daki temasları sırasında üsse şebeke elektriğinin kesilmesini gündeme getirmediğini söyledi.

ALMAN BASININDAN İNCİRLİK İDDİASI

Alman ordusunun İncirlik Üssü'ndeki güvenliği arttırdığı iddia edildi. Alman Bild gazetesi ve Spiegelonline'a göre geçtiğimiz cumartesi günü Türk yetkililer, İncirlik Üssü'nde bir araya geldikleri yabancı komutanlara, Türk askeri ve polisinin İncirlik'in güvenliğini yeterince sağlayamadıklarını belirtti. Bunun üzerine ABD ve Danimarka, sadece savunma sistemleri olan uçaklarla uçmaya başladı. Şimdi Almanya da bu önlemi aldı. Alman Harekat Komutanlığı'ndan alınan bilgilere göre, İncirlik'e 'kısa süreli ve korunma amacıyla' sadece roket saldırılarına karşı savunma sistemiyle donatılmış Alman askeri uçaklarının kalkışına izin verilecek.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Dünya Darbe Girişimi Gecesi İncirlik'te Yaşananlar! En Büyük Sorun Klimalarmış - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement