İngiliz Basınında Bugün - Son Dakika
Spor

İngiliz Basınında Bugün

İngiltere Basınında, Dün İşçi Partisi Liderliğini Tony Blair'den Devralan, Çarşamba Günü de Başbakanlık Koltuğuna Oturacak Olan Maliye Bakanı Gordon Brown'a İlişkin Haber ve Yorumlar Öne Çıktı.

25.06.2007 09:50

İngiltere basınında, dün İşçi Partisi liderliğini Tony Blair'den devralan, çarşamba günü de başbakanlık koltuğuna oturacak olan Maliye Bakanı Gordon Brown'a ilişkin haber ve yorumlar öne çıktı.

BBC'nin Türkçe internet sitesi "http://www.bbc.co.uk/turkish/" adresinde yer alan basın özetlerine göre, Guardian, Brown'un dün parti kongresinde yaptığı konuşmadan şu mesajları öne çıkardı:

"Parti liderliğine getirilen Gordon Brown, iki vaatte bulundu: Eski siyaset anlayışının değişmesi ve ülkenin özlemini çektiğini ifade ettiği, değerler üzerine kurulu bir kamu yönetimi. Brown, hükümetin kaybettiği güveni tekrar kazanması gerektiğinin altını çizerek ekledi, 'Benim liderliğini yaptığım parti, siyasetten daha fazlasına sahip olmalı. Vicdan sahibi olmalıyız."

Brow'un konuşmasını yorumlayan Guardian yazarı Simon Hoggart ise, çiçeği burnunda liderin sık sık değişim vurgusu yaptığını yazdı.

"Çok tanıdık geliyor. Gordon Brown değişim istediğini söyledi. Değişimin zorluklarına hazır olmamızı istedi. Anlaşılıyor ki, ikinci bir Blair ile karşı karşıyayız. Onda da değişim saplantısı vardı. Brown'un konuşmasını dinlerken gözlerinizi kapayıp, aksanını göz ardı ettiniz mi, sanki Blair konuşuyordu.

Irak konusundaki kaçamak ifadeleriyle de Blair'i hatırlattı: 'Çıkarılması gereken dersleri çıkaracağız ve hiçbir zaman silahlı kuvvetlerimizden desteğimizi esirgemeyeceğiz.' Kulağa harika geliyor, ama hiçbir anlam ifade etmiyor. Yeni İşçi Hareketi'nin bir başka mirası."

Guardian başyazısında ise, müstakbel başbakan Gordon Brown'a nasihatlerde bulundu.

"Bu hafta, kendisini iktidara getirenlerin ilgisini kaybetmeye başlayan İşçi Partisi hükümetinin, açıklık ve hedefleriyle yeniden buluşmasını simgeliyor. Çarşamba günü yeni bir hükümet, yeni bir kaptanla yola çıkacak. Yolculuğun başarısı, Brown'un şimdiye kadar başarılanlar ile kendini özdeşleştirmedeki marifetine bağlı olacak. Ayrıca değişim vurgusunun, işe başlayınca bir kenara bırakılacak bir slogan olmadığını da göstermek zorunda. Yeni İşçi Hareketi'nin artık yeni bir tarafı kalmadı. Brown, bunun

aksini ispatlamalı."

Times gazetesi ise, manşetinde İngiltere'de genel seçimlerin, planlanandan bir yıl önce, 2008'de yapılması ihtimalini duyurdu. Gazeteye göre, Gordon Brown'un İşçi Partisi lideri olarak yaptığı ilk konuşmada, seçim koordinatörlüğü için belirlediği ismi de açıklaması bunun işareti.

"BROWN'UN STRATEJİSİ RİSKLİ"

Brown'un, "Mücadeleye ve kazanmaya hazırız" sözlerini manşetine taşıyan Daily Telegraph ise, başyazısında müstakbel başbakan ile ilgili şu yorumu yaptı:

"Brown'un stratejisi ne olacak? Her şeyden önce 10 yıllık Blair iktidarını, asıl gösteriden önceki, hafif hayal kırıklığı yaratan bir ısınma evresi olarak gösterecek. Eski siyaset anlayışına son verme söylemi altında, son 10 yılın ülkenin beklentilerini karşılamaktan uzak kaldığını, kendisinin bunu değiştireceğini vurgulayacak.

Bu riskli bir strateji. Özellikle de, bu dönemde iç politikada alınan tüm kararlara Brown'un da destek verdiği düşünüldüğünde."

Financial Times ise, İşçi Partisi'nin yeni liderini bekleyen en önemli sorunu şöyle özetledi:

"İşçi Partisi, toplumla bağlarını yeniden kurmak zorunda. Gordon Brown'un en yakınındaki isimlerden birine göre, siyasi partiler iktidarı üç sebepten kaybeder. Ekonominin bozulması, partinin ideolojik olarak bölünmesi ya da hükümetin halkla bağını koparması. Bu yetkiliye göre, ilk iki kural İşçi Partisi örneğinde geçerli değil. Ama üçüncüsü, acil olarak çözmeleri gereken bir sorun."

"Yeni İşçi Partisi, yeni dönem" manşetiyle çıkan Independent da, Brown'un, "Halkın güvenini yeniden kazanmalı, partinin hedefini tazelemeliyiz" sözlerini öne çıkardı. Gazetenin yazarlarından Yasmin Alibhai Brown ise, Gordon Brown ile başlayan yeni döneme değil, 10 yıllık Blair iktidarının mirasına odaklandı. "Blair'in verdiği zararı hiçbir zaman unutmamalıyız" başlıklı yazıda dikkat çeken satırlar şöyle:

"Tony Blair ülkeyi parçaladı. Beyazlar ile siyahlar arasında, farklı dini inanışlar arasında, zengin ile fakir arasında, yerleşikler ile göçmenler arasında, çocuklar ile toplum arasında, güçlü ve güçsüzler arasında, AB ile İngiltere arasında ve Ortadoğu ile İngiltere arasındaki ayrılıklar derinleşti. Tabii bir de Irak var. Bitmeyen utancımız. Irak'ta takındığı tavır, ülkesinin uluslararası alandaki ahlaki otoritesini yok etti ve bizleri yalancı konumuna düşürdü.

Blair bizleri küçültebileceği kadar küçülttü. Gordon Brown da buna izin verdi. Şimdi yeni başbakan bu 10 yıllık geçmişten kopup, bizi heyecan verici sözlerle kazanmaya çalışıyor. Dikkatli olun. Uyanık olun ve bu sefer kanmayın. Blair ders almadı, ama biz almalıyız."

Independent'ın Ortadoğu muhabiri Robert Fisk, Lübnan'ın güneyinde görev yapan BM'ye bağlı barış gücü UNIFIL'den 6 askerin, dün bir bombalı saldırı sonucu ölümünü değerlendirdi.

"El Kaide bağlantılı Sünni grupların böyle bir saldırı yapması bekleniyordu. BM askerleri, daha önce İsrail'in, güney Lübnan'daki İsrail yanlısı gerillaların, zaman zaman da Hizbullah ya da Filistinli militanların saldırısına uğramıştı. Ancak Hizbullah barış gücü askerlerini korumaya büyük özen gösteriyordu.

Zira böyle bir saldırı sonrası ABD'nin, saldırıyı İran destekli Hizbullah'ın yaptığı şeklinde yanlış bir suçlaması ile karşı karşıya kalacaklarını biliyorlardı. Hatta, Fransız, İspanyol ve İtalyan büyükelçiliklerinden istihbarat elemanları, 3 hafta önce Sidon'da Hizbullah yetkilileriyle bir araya gelmiş, kendilerinden uluslararası gücü korumalarını istemişlerdi. Hizbullah bu isteği kabul etti. Ancak El Kaide bağlantılı grupların, bir saldırı düzenleyebileceği uyarısında bulundu."

(BBC-CY-CY-ÖZ-D)

Kaynak: İHA

Son Dakika Spor İngiliz Basınında Bugün - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement