Irak'taki "Tarihi Miras" - Son Dakika
Güncel

Irak'taki "Tarihi Miras"

Fransa'nın başkenti Paris'teki Louvre Müzesi Müdürü Jean-Luc Martinez'in, Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi'ye tarihi eserlerin Paris'te sergilenmesi teklifini sunduğu belirtildi.

04.11.2015 23:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fransa'nın başkenti Paris'teki Louvre Müzesi Müdürü Jean-Luc Martinez'in, Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi'ye tarihi eserlerin Paris'te sergilenmesi teklifini sunduğu belirtildi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Caferi, Martinez'le bir araya geldi ve görüşmede ikili, "Irak'taki tarihi eserlerin karşı karşıya kaldığı tehlikeler, meydan okumalar, terör örgütü DAEŞ'in tarihi eser kaçakçılığı ve eserleri yağmalaması, sondaj ve kazı çalışmaları gibi meseleleri" ele aldı.

Martinez, Irak hükümetine iki ülke arasında yapılacak işbirliği anlaşması çerçevesinde ülkedeki tarihi eserlerin Paris'te sergilenmesi teklifini sundu.

Caferi, Irak'taki tarihi eserlerin korunması için bu teklifin görüşüleceği sözünü verdi.

Açıklamada, ayrıca Irak'taki tarihi eser kaçakçılığının ve eserlerin yurt dışında satılmasının engellenmesi için işbirliğinin gerekli olduğuna dikkat çekildi.

Terör örgütü DAEŞ, ülkenin kuzeyindeki Musul Müzesi'nden sonra ülkedeki antik kentlerden Nemrud ve El-Hadr'daki eserleri de yıkmıştı. Tarihi mirasa yönelik bu saldırılar, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından kınanmıştı.

ABD'nin Irak'ı 2003 yılında işgal etmesinin ardından oluşan kaos ortamında da son yıllarda ülkenin en büyük tarihi eser hırsızlığı gerçekleşmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Irak'taki 'Tarihi Miras' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement