İRANLI MUHALİFLERİN KAÇIRILMASI DAVASINDA BİR SANIĞA TAHLİYE - Son Dakika
Güncel

İRANLI MUHALİFLERİN KAÇIRILMASI DAVASINDA BİR SANIĞA TAHLİYE

İRANLI MUHALİFLERİN KAÇIRILMASI DAVASINDA BİR SANIĞA TAHLİYE

İRANLI rejim muhaliflerini Türkiye'den kaçırmaya çalıştıkları iddia edilen aralarında meslekten ihraç edilen savcı Davut Yılmaz, savunma sanayi şirketi sahibi İhsan Sağlam'ın da bulunduğu 7'si tutuklu 16 sanığın yargılandığı davada, sanık Erdal Sağlam'ın adli kontrol kararıyla tahliyesine...

30.03.2023 17:37  Güncelleme: 18:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş
İRANLI rejim muhaliflerini Türkiye'den kaçırmaya çalıştıkları iddia edilen aralarında meslekten ihraç edilen savcı Davut Yılmaz, savunma sanayi şirketi sahibi İhsan Sağlam'ın da bulunduğu 7'si tutuklu 16 sanığın yargılandığı davada, sanık Erdal Sağlam'ın adli kontrol kararıyla tahliyesine karar verildi.

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, 5 tutuklu sanık ve bazı tutuksuz sanıklar ve taraf avukatları katıldı. Tutuklu sanık Davut Yılmaz duruşmaya, bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı.

TAHLİYESİNİ TALEP ETTİ

Sanık Davut Yılmaz, dava dosyasına eklenen dijital inceleme raporunu incelediğini ve incelemeler sonucunda suç oluşturacak herhangi bir delile rastlanmadığını ifade ederek "Eklenen belgeler benim lehime. Benim suçla bir alakam yok. Ben böyle bir suçtan kaçmam. Aklanacağım, üzerimdeki çamuru temizleyeceğim. Bana yapılan bir kumpas var. 2018 yılından beri takip ediliyorum. Davaya hakim ve savcı gözüyle bakıyorum çok rahatım" diyerek tahliyesini talep etti.

Sanık İhsan Sağlam da İran ve Denizli'ye kendi imkanlarıyla gidip otelde konakladığını ifade ederek "Bir casusluk olsa MİT için çalışırım, Cumhurbaşkanı için çalışırım. Ülkem için çalışırım bir başkası için değil. Suç işlemedim haksız yere tutukluyum. Cezaevinde doktor tarafından hafıza kaybı teşhis edildi. Psikolojimiz çok bozuldu" tahliye talebinde bulundu. Sanık Erdal Sağlam ise,  suçlamaları reddederek tahliyesini talep etti.

6 SANIĞIN TUTUKLULUĞU DEVAMMahkeme heyeti, sanıklar Davut Yılmaz, Hakan Sağlam, İhsan Sağlam, İsmail Sağlam, Muharrem Sağlam ve Morteza Soltan Sanjarı'nın tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Sanıklardan Erdal Sağlam hakkında, yurt dışına çıkış yasağı konularak tahliyesine karar veren mahkeme, mütalaasını hazırlaması için dosyanın savcılığa gönderilmesine hükmetti. Duruşma ertelendi.

İDDİANAME İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, İran'a kaçırıldığı iddia edilen, eski Albay Mashali Firouze, eşi Arezou Saeidvand, oğulları Arıan Aminmavaneh ile kaçırılmaya çalışılan eski İran Deniz Kuvvetleri Subayı Mohammed Rezaei ve ekonomist Shahnam Golshani mağdur olarak yer aldı.İddianamede, İran'da haklarında yakalama kararı bulunan Askeri İstihbarat Dış Operasyonlar Müdürü Seyed Mehdi Hosseini, İstihbarat Dış Operasyonlar Birimi Sorumlusu Ali Ghahramanıhajıabad ve Shahab Hosseini'nin talimatları doğrultusunda, Morteza Soltan Sanjari isimli casusun Türkiye'ye giriş yaptığı belirtildi. Sanjari, İranlı rejim muhaliflerinin kaçırılması için Türkiye'de işbirlikçi ve suç örgütleri bulmakla görevlendirildi. Sanjari, bu amaçla  By Sağlam Savunma Şirketi'nin sahibi, örgüt lideri olduğu iddia edilen İhsan Sağlam'la tanıştı. Kendisini işadamı ve diplomat olarak tanıtan Sağlam, 'Mikail- Angel' kod ismini kullanarak çevresinde güven tesis etmeye çalıştı. Kardeşleri, kuzenleri ve sevgilisi Tuba Eren'den oluşan suç örgütünü yönetti.İddianameye göre savcı Davut Yılmaz, 2019-2022 arasında İranlı rejim muhaliflerinin kaçırılması, istihbaratçılar ve Sağlam'ın ekibiyle işbirliği yaptı. Yılmaz, örgütün önüne çıkan yasal ve bürokratik engellerin kolayca aşılmasını ve ortadan kaldırılmasını sağladı. İddianamede şüphelilerin, "Suç işlemek amacıyla örgüt kurma", "Suç örgütüne üye olma", "Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme", "Cebir tehdit ve hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçlarından cezalandırılmaları istendi. Davut Yılmaz için 23 yıldan 42 yıla kadar, İhsan Sağlam için de 24 yıldan 52 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep edildi. Diğer 14 sanık için de değişik oranlarda hapis cezaları talep edildi. Davut Yılmaz, Hakimler Savcılar Kurulu kararıyla meslekten ihraç edilmişti.

Görüntü ----

- İstanbul
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İRANLI MUHALİFLERİN KAÇIRILMASI DAVASINDA BİR SANIĞA TAHLİYE - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement