"Isparta Ev Ekmeği" İçin Coğrafi İşaret Tescili Alınacak - Son Dakika
Yerel

"Isparta Ev Ekmeği" İçin Coğrafi İşaret Tescili Alınacak

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç, "Isparta Ev Ekmeği" için coğrafi işaret tescili başvurusunda bulundukları bildirdi.

04.02.2013 11:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç, "Isparta Ev Ekmeği" için coğrafi işaret tescili başvurusunda bulundukları bildirdi.

Kaçıkoç, yaptığı yazılı açıklamada, dünyada 52 ülkede ekmek üretiminde kullanılan unun, doğal vitamin ve mineral gibi çok önemli besin değerleriyle desteklendiği belirtti. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından "un tebliğ" ve "Ekmek ve Ekmek çeşitleri Tebliği'nin yayınlandığına dikkati çeken Kaçıkoç, yıllardır Isparta'da üretilen "Isparta Ev Ekmeği"nin bakanlığın yayımladığı ölçülerle ile aynı standartlarda olduğunu vurguladı.

"Isparta Ev Ekmeği" için Isparta Ticaret ve Sanayi Odası olarak coğrafi işaret tescili başvurusunda bulunduklarını belirten Başkan Kaçıkoç, Isparta'nın geleneksel değeri olan ev ekmeğine sahip çıktıklarını, bir ay içinde tescil işleminin tamamlanmasını beklediklerine bildirdi.

Isparta Ev Ekmeğinde birçok ayırt edici özelliğin bulunduğunu dile getiren Kaçıkoç, şunları kaydetti:

"Buğday mineral ve vitaminler açısından zengin bir besindir. Ancak bu mineral ve vitaminlerin büyük bir kısmı kabukta bulunmaktadır. Fabrikalarda unlar, öğütülme esnasında kepeğin büyük bir kısmı ayrılmaktadır. Un ne kadar beyazlatılırsa besleyici özelliğini de o kadar yitirir. Isparta ekmeğinde kepek oranı yüksek unlar kullanıldığı için besleyicilik oranı yüksektir ve sağlıklıdır. Beyaz ekmeklerde kullanılan unun kepek miktarı Isparta Ev Ekmeğinde kullanılan una göre oldukça düşüktür. Isparta Ev Ekmeğinde kullanılan maya doğaldır. Ticari mayalar oldukça az, katkı maddeleri ise hiç kullanılmadığı için lezzetlidir. Dayanma süresi uzun olduğundan dolayı geç bayatlamaktadır."

Muhabir: Murat Yolcu

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu - ISPARTA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Isparta Ev Ekmeği' İçin Coğrafi İşaret Tescili Alınacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement