İsrail Başbakanı Netanyahu Açıklaması - Son Dakika
Güncel

İsrail Başbakanı Netanyahu Açıklaması

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Yahudilerin katledilmesi için Adolf Hitler'i "Filistinli Müftü Hacı Emin Hüseyni'nin ikna ettiği" yönündeki iddialarını savundu.

21.10.2015 18:53

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Yahudilerin katledilmesi için Adolf Hitler'i "Filistinli Müftü Hacı Emin Hüseyni'nin ikna ettiği" yönündeki iddialarını savundu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in davetlisi olarak Berlin'e hareketinden önce bir basın açıklaması yapan Netanyahu, "Avrupalı Yahudilere acı bir yıkım yaşatan Hitler'i temize çıkarmak gibi bir niyetim yok. Bu çok absürt bir şey. 'Nihai Çözüm' olarak 6 milyon Yahudi'nin yok edilmesi kararından Hitler sorumlu. Ancak bunda Filistinli Müftü Hacı Emin Hüseyni adlı savaş suçlusunun oynadığı rolü görmezden gelmek de aynı şekilde absürttür" ifadelerini kullandı.

Merkel ve Kerry ile görüşecek

Netanyahu, Almanya'ya gerçekleştireceği resmi ziyaret kapsamında Merkel'in yanı sıra ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile de bir araya geleceğini belirterek, şunları söyledi:

"Avrupa'nın en büyük ülkelerinden birisinin lideri ile buradaki (İsrail ve Filistin) durumu, Filistinlilerin kışkırtmalarının durdurulması gerektiğini ve Almanya'nın İsrail'e yardım ettiği kilit güvenlik konularını konuşacağız. Milli güvenliğimiz açısından Almanya çok önemli bir ülke. Yarın aynı zamanda ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile de görüşerek, (İsrail ve Filistin'deki) durumu yatıştırmanın yollarını konuşacağım. Tabii Kerry'den, (Filistin Devlet Başkanı) Mahmud Abbas'ın kışkırtmalarına son vermesini sağlamasını talep edeceğim. Burada gördüğümüz saldırıların kaynağı bu kışkırtmalardır ve ölümlerin durması için kışkırtmanın durması gerekmektedir"

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, dün Kudüs'te düzenlenen "37. Dünya Siyonist Kongresi'nde" yaptığı konuşmada,  "Hitler Yahudileri yok etmek değil sürgün etmek istemişti. Filistin Müftüsü Hacı Emin Hüseyni Berlin'e giderek ona, 'Yahudileri sürgün edersen hepsi buraya (Filistin'e) gelir' dedi. Hitler, 'Peki ne yapayım onlara?' diye sordu. Hüseyni 'Onları yak' dedi" iddiasında bulundu.

İsrail muhalefetinden ve Filistinlilerden Netanyahu'ya tepki

Netanyahu'nun, Yahudi soykırımı için Hitler yerine Filistinlileri suçlayan açıklamaları sosyal medyada büyük tepki çekerken, İsrail medyasında da Netanyahu'nun bu iddiasının "Yahudi soykırımını inceleyen en önemli tarihçiler tarafından bile reddedildiği" yönünde haberler yer aldı.

İsrail muhalefeti lideri İzak Herzog, Netanyahu'yu, "Yahudi soykırımını önemsizleştirmekle" suçladı ve bu sözlerin "tarihin tehlikeli bir şekilde çarpıtılması" olduğunu belirtti.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Saeb Erekat da Netanyahu'nun iddialarıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bir İsrailli liderin, bilinen en büyük savaş suçlusu olan ve 6 milyon Yahudi'nin katlinden sorumlu Adolf Hitler'i temize çıkarmaya çalışacak kadar kendi komşusundan nefret ettiği acı bir gün yaşıyoruz" dedi.

Almanya'da Hitler yönetimi, 1939-1945 döneminde Yahudiler başta olmak üzere Romanlar, Nazi aleyhtarı Almanlar, engelliler, savaş tutsakları, Lehler ve diğer Slavların da aralarında olduğu milyonlarca kişiyi sistematik olarak katletmişti. II. Dünya Savaşı sırasında soykırıma kurban giden Yahudi sayısının 6 milyon olduğu belirtiliyor.

İsrail'de Holokost'un (Yahudi soykırımı) kurbanları için her yıl 27 Nisan'da anma törenleri yapılıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İsrail Başbakanı Netanyahu Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement