İstanbul Atıktan Enerji Üretimi Sempozyumu" - Son Dakika
Güncel

İstanbul Atıktan Enerji Üretimi Sempozyumu"

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesi Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. İzzet Öztürk, "Kentsel atık su arıtma çamurları ve organik katı atıkların birlikte arıtımı, biyobozunur atık yönetimi bakımından sürdürülebilir bir seçenek." dedi.

07.11.2017 13:05

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesi Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. İzzet Öztürk, "Kentsel atık su arıtma çamurları ve organik katı atıkların birlikte arıtımı, biyobozunur atık yönetimi bakımından sürdürülebilir bir seçenek." dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İSTAÇ tarafından "İstanbul Atıktan Enerji Üretimi Sempozyumu" düzenlendi.

Sempozyumda, İSKİ Yönetim Kurulu Üyesi de olan Öztürk, arıtma çamurlarının yalnız veya organik atıklarla birlikte çürütülmesi konusunda sunum yaptı.

Öztürk, arıtma çamurlarıyla organik atıkların birlikte "anaerobik arıtımı"nın faydalarını ve büyükşehirler için atıksu arıtma çamurları yönetim seçeneklerinden bahsetti.

İTÜ, İSTAÇ, İSKİ tarafından gerçekleştirilen bazı Ar-Ge projeleriyle ilgili bilgi veren Öztürk, arıtma tipine ve amacına göre, arıtma çamurlarının türlerinin farklılık gösterdiğini söyledi.

Organik Katı Atıkların Evsel Atıksu Arıtma Sistemlerinde Enerji Verimli Olarak Bertarafı Projesi'ne değinen Öztürk, "Projenin amacı, organik katı atıkların evsel atık sular ile birlikte arıtılması yaklaşımı ile hem organik atıkların alternatif bertaraf modelinin elde edilmesi hem de atık su ön arıtma tesislerinin önerilen proses doğrultusunda iyileştirilmesi durumunda elde edilebilecek çevresel ve ekonomik kazanımların ortaya konulmasıdır." diye konuştu.

Öztürk, kentsel atık su arıtma çamurları ve organik katı atıkların birlikte arıtımının, biyobozunur atık yönetimi bakımından sürdürülebilir bir seçenek olduğuna işaret ederek, "Kaynağında ayrılmış, ayrı toplanmış, organik atıkların büyük kentsel AAT (Atık su Arıtma Tesisi) çamur çürütücülerinde birlikte arıtımı ile atık toplama ve bertaraf hizmetlerinde ekonomi sağlanabilir. Susuzlaştırılmış AAT çamurlarının diğer organik atıklarla birlikte kompostlaştırılması ve probiyotik organik tarımda değerlendirilmesi teşvik edilmeli. Arıtma çamurlarının araziye uygulanması, peyzaj ve tarımda kullanım konusunda daha cesur olunmalı ve ziraat mühendisleri ile daha yakın işbirliğine gidilmeli. Çamur yönetimi ile ilgili sorunların çözümü için Çevre ve Şehircilik, Gıda Tarım ve Hayvancılık ile Orman ve Su İşleri bakanlıkları arasında daha etkin bir işbirliği sağlanmalı. Endüstriyel kaynaklı tehlikeli ve öncelikli kirleticiler, kaynağında kontrol edilerek arıtma çamurlarının tehlikeli atık sınıfına geçmeleri önlenmeli." değerlendirmesinde bulundu.

Sempozyumda, yabancı katılımcılar da konuyla ilgili sunum yaptı.

Sunumların ardından "Tehlikeli ve Özel Atıkların Termal Bertarafı" başlıklı oturum yapıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İstanbul Atıktan Enerji Üretimi Sempozyumu' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement