İstanbul Bienali Bu Yıl Ücretsiz Olacak - Son Dakika
Güncel

İstanbul Bienali Bu Yıl Ücretsiz Olacak

İstanbul Bienali Bu Yıl Ücretsiz Olacak

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından Koç Holding sponsorluğunda düzenlenen 13. İstanbul Bienali, 14 Eylül Cumartesi günü kapılarını açıyor.

05.09.2013 10:17  Güncelleme: 14:50

20 Ekim Pazar gününe kadar devam edecek olan 13. İstanbul Bienali, kamusal bir alan yaratma ve herkese ulaşabilme amacıyla, bu yıl ilk kez tüm ziyaretçiler tarafından ücretsiz gezilebilecek.

Şair Lale Müldür'ün aynı adlı kitabından alıntılanan 13. İstanbul Bienali'nin başlığı "Anne, ben barbar mıyım?" sanat ve edebiyat, özellikle de şiir ilişkisini merkezine alıyor. Aynı zamanda 'barbar' terimiyle, 'öteki'leri anlamak için öğrenmemiz gereken veya 'gelecek dünya'yı anlamlandırabilmek için keşfetmek zorunda olduğumuz yeni ve bilinmedik dillere işaret ediyor. Bienal sanat aracılığıyla 'kamusallık' kavramını yeniden düşünme imkânı yaratmayı, yeni düşünce ve hayal gücü kanalları açmayı ve kamusal bir buluşma ve tartışma zemininin yaratılmasına katkıda bulunmayı hedefliyor.

İstanbul Bienali sergileri, 14 Eylül'den itibaren, Tophane'deki Antrepo no.3, Karaköy'deki Galata Özel Rum İlköğretim Okulu, İstiklal Caddesi üzerindeki ARTER ve SALT Beyoğlu ile İMÇ 5.Blok'taki 5533'te ücretsiz olarak gezilebilecek.

13. İstanbul Bienali'nin sergi mekânlarında hazırlıklar son hızla devam ediyor. Bienalde bu yıl farklı kuşaklar ve coğrafyalardan 88 sanatçı ve sanatçı grubunun "barbarlıkla uygarlık, doğayla kültür, tekille evrensel, özneyle toplumsal olan ve rastlantısallıkla düzen arasındaki ilişkiyi yeni ve bilinmedik diller ortaya koyarak sorunsallaştıran sanat pratiklerine ve bu ilişkileri görsel olarak katmanlandırarak, dilsel ve düşünsel süreçleri duygusal deneyimle birlikte açan" işlerine öncelik verildi.

Küratör Fulya Erdemci, sanatçı seçiminde güncel sanatta ve kamusal alanda sanat üretimindeki çeşitliliği yansıtmaya öncelik verdi. Kamusallığı tartışan sanatın dünya çapında farklı şekilleniş biçimlerini sergiye mümkün olduğunca dâhil edebilmek adına Latin Amerika, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Asya Pasifik gibi coğrafyalardan çok sayıda sanatçı davet eden Erdemci, Ocak ayında yapılan uluslararası açık çağrıya gelen 2.000'den fazla başvuruyu da sanatçı listesini oluştururken göz önüne aldı. Türkiye'den 15 sanatçı, sanatçı kolektifi, sivil örgüt ve oluşumun da yer aldığı 13. İstanbul Bienali, bugüne kadar Türkiye'den en geniş katılımı sağlayan bienal sergisi.

13. İstanbul Bienali'nde, jeopolitik çeşitliliğin gözetildiği bir melezliğin yanı sıra bugünle 1960'lar-1970'ler arasında zamansal bir açılım da hedeflendi. 20. yüzyılın ikinci yarısının öncü güncel sanat pratiklerinden örneklere yer vererek, 21. yüzyılda güncel sanat pratikleri ve kamusal alanda sanat, toplumsal hareketler, kentsel dönüşüm süreçlerine tarihsel bir perspektiften de bakmayı amaçlayan bienal sergilerinde ayrıca, Türkiye'den ve yurt dışından gelen sanatçıların İstanbul için ürettikleri birçok yeni proje de yer alıyor.

13. İstanbul Bienali, dünyadaki diğer bienallerde de örnekleri görüldüğü gibi serginin bütünlüğüne dikkat çekmek amacıyla sanatçı listesini açılışta açıklayacak.

Bienal Ziyaret Saatleri ve Rehberli Turlar

14 Eylül Cumartesi günü kapılarını açacak 13. İstanbul Bienali Antrepo no.3, Galata Rum Okulu, ARTER ve SALT Beyoğlu'nda, 10.00-19.00 saatleri arasında Pazartesi hariç her gün ziyaret edilebilecek. Sergi mekânlarından 5533 ise Pazar günleri hariç her gün açık olacak. Açılış haftasına özel olarak, sergi mekânları 16 Eylül Pazartesi günü de gezilebilecek.

13. İstanbul Bienali sergi mekânlarından Antrepo no.3, Galata Özel Rum İlköğretim Okulu ve ARTER'de her gün 11.00, 13.30, 15.00 ve 16.30 saatlerinde Koç Holding sponsorluğunda rehberli turlar gerçekleştirilecek. Rehberli tur biletleri mekân girişlerindeki gişelerden alınabilir. Rehberli turlar hakkında detaylı bilgi ve rezervasyon için rehberlitur@iksv.org adresine e-posta gönderilmesi yeterli.

Çocuk ve Gençler için Eğitim Programları

İstanbul Bienali'nde İKSV ve PACE Çocuk Sanat Merkezi işbirliğinde, Koç Holding'in desteğiyle çocuklar ve gençler için gerçekleştirilen eğitim programları bu yıl da devam edecek. Çocukların sergi kültürünü geliştirmek, güncel sanata olan ilgilerini artırmak ve onları bazı temel sanat kavramlarıyla tanıştırmayı amaçlayan eğitim programında yapılacak etkinliklerle çocuklara bienali gezerken konuştukları ve öğrendiklerini pratiğe dönüştürme olanağı verilmesi hedefleniyor. Çocuk ve gençler için düzenlenen programlar bu sene ilk kez sanatçıların katılımıyla gerçekleştirilecek. Mere Phantoms (Maya Ersan ve Jaimie Robson) kağıttan kesilmiş girift figürleri, çizimleri, videoları ve animasyonları bir araya getirerek izleyici-performansçı ilişkilerini ve iki taraf arasında etkileşim fırsatlarını incelemeyi amaçlıyorlar.

17 Eylül'den itibaren bienalin sonuna kadar haftada altı gün Antrepo no.3'te gerçekleştirilecek eğitim programları, 8-11, 12-14 ve 15-18 yaş grupları olmak üzere 3 farklı yaş aralığı için 25'şer kişilik gruplar halinde yapılacak. Ücretsiz olarak gerçekleştirilecek eğitim programına katılım için rezervasyon gerekmektedir. (Rezervasyonlar için: Hande Tönük (212 334 08 24, hande.tonuk@iksv.org)

13. İstanbul Bienali Rehberi ve Kitabı

13. İstanbul Bienali için iki yayın hazırlanıyor. Küratörün metnine, mekân planlarına, sanatçı metinleri ve görsellerine yer veren Bienal Rehberi, 14 Eylül tarihinden itibaren bienal sergi mekânlarında bulunan gişelerden 5 TL'ye alınabilir.

Sergi fotoğraflarını içeren ve bienalin kavramsal çerçevesi bağlamında makaleler ve yazıların yer alacağı Bienal Kitabı ise Ekim ayından itibaren bienal mekânları ve kitapevlerinden 35 TL'ye alınabilir.

13. İstanbul Bienali Rehberi ve Bienal Kitabı, İKSV ve Yapı Kredi Yayınları tarafından, Vehbi Koç Vakfı'nın katkılarıyla yayımlanıyor. Görsel kimliğinin tasarımı Hollandalı tasarım firması LAVA Amsterdam'dan (www.lava.nl) Ruben Pater tarafından hazırlandı. Bienalin web sitesi ve tüm basılı malzemelerinin tasarımını yapan Ruben Pater, bienal için çok sayıda farklı afiş tasarımı yaptı. Ruben Pater'in hazırladığı 13. İstanbul Bienali'nin t-shirt, mama önlüğü, lokum kutusu, kupa, fincan ve bardak seti, bardak altlığı, anahtarlık, magnet, telefon ve dizüstü bilgisayar kılıfından oluşan tasarım serisi ise İKSV Tasarım Mağazası, iksvtasarim.com ve bienal süresince Antrepo'dan temin edilebilir.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel İstanbul Bienali Bu Yıl Ücretsiz Olacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement