İstanbul'da Milli Moğol Naadam Festivali Düzenlendi - Son Dakika
Yerel

İstanbul'da Milli Moğol Naadam Festivali Düzenlendi

Moğolistan Büyükelçiliği ve İstanbul’daki Moğollar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından Büyük Moğol İmparatorluğunun kuruluş yıl dönümü nedeniyle Kağıthane Hasbahçe’de Milli Moğol Naadam Festival etkinlikleri düzenlendi.

24.07.2015 11:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Moğolistan Büyükelçiliği ve İstanbul'daki Moğollar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından Büyük Moğol İmparatorluğunun kuruluş yıl dönümü nedeniyle Kağıthane Hasbahçe'de Milli Moğol Naadam Festival etkinlikleri düzenlendi.

Kökleri eski Moğol geleneklerine dayanan ve her yıl Temmuz ayında yer alan Naadam Festivali, 1921'de gerçekleşen devriminden sonra Çin'den bağımsızlığını ilan eden Moğolistan'ın Milli Bayramı'nın kutlamalarına dönüştü. Kutlamalar çerçevesinde; milli giysilerin sergilenmesi, milli danslar, milli müzik, akıl oyunları, binicilik gösterileri, at yarışları, okçuluk, atlı okçuluk, güreş ve benzeri etkinlikler sergilenmekte.

İMONGOL (İstanbul'daki Moğollar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği) Başkanı Byambajav Khaltarkhuu'nun başkanlığında yürütülen organizasyon, Milli Moğol Naadam Festivali müziği ile başladı. Moğol Milli "At Khuur" Müziği ile Türk okçuları ve Moğol Güreşçileri yerlerini aldı. Av. Adnan Mehel yönetiminde, Şenol Duman ve Ahmet Evran ve öğrencileri festivale ayrı bir renk kattı. Her üç okçumuzun özel giysi ve kuşanımları son derece muhteşem olup, festivale katılan tüm izleyicilerin merak noktası oldu. Herkes resim çektirebilmek için adeta sıraya girdiler. Bizim ekibimiz içinde yer alan diğer arkadaşlarımızdan Erol Güler, Ahmet Tüzün ve Güngör Yavuzaslan da organizasyonun başarısı için büyük çaba gösterdi.

AV. ADNAN MEHEL MOĞOLLARA OKÇULUĞU ÖĞRETİYOR

Avukat Adnan Mehel ve arkadaşları bir anda festivalin gözbebeği haline geldiler. Adnan Mehel, izleyicilere Türk geleneksel okçuluk sporunun özelliklerini anlattı. Moğol okçuluğu ile yakınlığını ve farklılığını dile getirdi. Anlatımını yay ve ok ile göstererek izah etti. Moğol gençleri, ülkelerinden uzakta ayrı kaldıkları ve yapamadıkları bu sporu büyük bir merakla öğrenmeye çalıştı.

Ok atma gösterileri yanı sıra çayırın ortasında güreşlere de başlandı. Moğol Güreşi Barilda/Bökh ismi ile bilinir ve bu güreşte siklet yok. Açık siklet şeklinde yapılır ve kura ile belirlenen sporcular eleme sistemi ile yarışırlar.

Sporcular başlarına "Janjin Malgai", denilen şapka, üstlerine göğsü, sırt ve omuzları açık dar bir ceket "Zodog",  altlarına mayo tipi bir giysi "Shuudag" ve ayaklarına çizme "Gutal" giyerler. Ceketin iki ucunda bulunan urgan bele dolanır. Sahaya çıktıklarında kartalın kanat vurmaları şeklinde kısa bir danssal seramoni ile güreşe başlarlar. Güreş bildiğimiz serbest güreş sitilindedir. Yaklaşık 30 kadar güreşçi Hasbahçe'de kıyasıya yarıştı.

Festival;  Moğol milli kıyafet defilesi, satranç turnuvası, Moğol milli zeka oyunu, halat çekme ve benzeri etkinliklerle devam etti. Daha sonra gösteri ve yarışmalarda derece alan veya göz dolduran sporculara ödüller verildi. Bizim yaşları küçük, fakat son derece disiplinli ve yüksek beceriye sahip kemankeşler, İMONGOL Dernek Başkanı Byambajav Khaltarkhuu tarafından ayrı ayrı ödüllendirildi. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel İstanbul'da Milli Moğol Naadam Festivali Düzenlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement