İstanbul'un En Ağır Kışları - Son Dakika
Kültür Sanat

İstanbul'un En Ağır Kışları

Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık ve Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi'nin düzenlediği "Kültür Sanat Dosyası"nda bu ay 1929 ve 1954 yıllarında İstanbul'da yaşanan en ağır kışlar konu ediliyor.

04.01.2016 10:35  Güncelleme: 10:38

9 Ocak günü saat 18.00'da, Caddebostan Kültür Merkezi'nde M. Sabri Koz yönetmenliğinde gerçekleşecek olan söyleşide Cengiz Kahraman, Erol Üyepazarcı ve Ozan Sağdıç konuşmacı olarak yer alacak.

Fotoğraf tarihçisi ve koleksiyoncusu Cengiz Kahraman'ın geçen bahar ayında Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan İstanbul Kış Günlüğü kitabından esinlenerek hazırlanan söyleşide İstanbul'un binbir yüzünden biri gözler önüne seriliyor.

Soğuk iklim kuşağında yer almasa da arada bir yaşadığı şiddetli kışlarla da ünlüdür İstanbul. Kış nereden geliyorsa İstanbul'a kar da ona göre olur ama Orta Avrupa'dan, Balkanlar'dan, Karadeniz'in kuzeyinden geldiği zaman hayatı çekilmez kılar. Evler, yollar kar altında kalır. Yağan karla ve Tuna'dan Karadeniz'e akan oradan da Marmara'ya geçen buzlarla Haliç'in, Boğaz'ın bile donduğu olur. Bizans ve Osmanlı tarihçileri, İstanbul'un şiddetli kışlarını şehirde yaşananları da katarak kaydetmişlerdir. Şairlerin kışa, denizin donmasına şiirle tarih düşürdükleri, yürüyerek karşı tarafa geçişlerini anlattıkları şiirleri vardır.

Boğaz donduran kış hikâyelerini fotoğraflarla işleyen İstanbul Kış Günlüğü kitabının konuşulacağı bu özel söyleşide, kitabın editörü M. Sabri Koz, yazar Erol Üyepazarcı, fotoğraf sanatçısı Ozan Sağdıç ve fotoğraf tarihçisi Cengiz Kahraman çoğumuzun hiç görmediği resimlerle bambaşka bir İstanbul'u anlatıyor.





Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat İstanbul'un En Ağır Kışları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement