İzmir Valisi Mustafa Toprak Açıklaması - Son Dakika
Politika

İzmir Valisi Mustafa Toprak Açıklaması

İzmir Valisi Mustafa Toprak Açıklaması

İzmir Valisi Mustafa Toprak, EXPO ve BİE heyetlerinin İzmir'de gerçekleştirdiği üç günlük sempozyum ve inceleme gezisini basın mensuplarına değerlendirdi.

09.10.2013 14:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Valisi Mustafa Toprak, EXPO ve BİE heyetlerinin İzmir'de gerçekleştirdiği üç günlük sempozyum ve inceleme gezisini basın mensuplarına değerlendirdi.

Sempozyum ve geziye 116'yı aşkın delegenin katıldığına dikkat çeken Vali Toprak, kapanış yemeğinde de delegelerin izlenim ve düşüncelerini anlama fırsatı bulduğunu söyleyerek "Ben şu an ibrelerin Türkiye ve İzmir lehine olduğunu ifade etmek istiyorum. Geri kalan zamanda yine delegelere yönelik, ülke karar otoritelerine yönelik ilimizi, temamızı, kazanımlarımızı, İzmir'de neden yapılması gerektiğini son ana kadar ısrarlı ve şiddetli bir şekilde vurgulamak gerekiyor. Bunu da vurgulayacağız" dedi.

Vali Toprak, son günlerde İzmir gündeminde AK Parti ve CHP'li tarafların tartışma konusu haline gelen Yamanlar'a kurulması planlanan katı atık bertaraf tesisi hakkındaki tartışmaları da değerlendirdi.

Tartışmaları önemli bulduğunu ancak 27 Kasım'da gerçekleşecek EXPO 2020 oylamasına kadar dikkatli olunması gerektiğini ifade eden Vali Mustafa Toprak, şu önerilerde bulundu:

"Bunlardan uzak durmak lazım. Yani biz 27 Kasım'a kitlenmiş vaziyetteyiz. İnsanlar tartışıyor, herkese saygı göstermek lazım. Tartışsınlar, söylesinler hiç önemli değil. Ama hangi sözün nereye gittiğini, hangi olayı etkilediğini de görsünler. Biz diyoruz ki 27 Kasım'da İzmir'i çıkaralım ve yedi yıllık bir süreç içerisinde İzmir'i 2020'ye her yönüyle hazırlayalım. Herşeyin tartışılmasından yanayız ama zamana ve yerine göre. Zaman zaman tartışmalar yaşanabiliyor. Ama neyin hangi ölçüler içerisinde tartışılacağına iyi bakmak lazım. Katı atık depolama tesisi, uygun çevre ortamı oluşturulmasıdır hepsi yapılacak. Yapılmak durumunda. Atık su arıtmayı da düşünmek noktasındayız. Burada bir katı atık oluşuyorsa, bunun çevreye zarar vermeden olumlu bir şekilde bertarafını düşünmek zorundayız. En idealine varılır. Şurası burası ben bu tartışmaların içerisinde değilim. Oylamaya çalışmak noktasındayız. Tartışmaları olumlu bir ortam noktasında yapmak, yapıcı olmak noktasındayız. Ben diyorum ki, tüm bu güzellikleri sağlamak için EXPO bizim için önemli faaliyet olacaktır. 2020 yılına hazırlanan bir İzmir ve Türkiye sorunlarını konuşarak daha iyi bir noktaya getirecektir. Şu bu tartışılmasın manasında söylemiyorum. Ben diyorum ki EXPO süreci olumlu bir şekilde gidiyor, her dinamik üzerine düşen görevi son noktasına kadar yerine getiriyor, bu konuda herhangi bir eksiklik bırakmamız lazım"

SÜMERBANK ARAZİSİ KOMİSYONUNA YANIT

İzmir Valisi Mustafa Toprak, yine kent gündeminde büyükşehir belediyesi ile Valiliği karşı karşıya getiren İzmir İl Özel İdaresi'ne ait Sümerbank arazisinin paylaşımı tartışmalarına da açıklık getirdi.

Vali Toprak, İl Özel idarelerinin kapatılması nedeniyle kuruma ait mal varlıklarının paylaşımı konusunda kurulan komisyona çağırılmadıklarını, komisyonun ne yaptığı hakkında hiçbir bilgileri olmadığını ve Sümerbank arazilerinin büyükşehir belediyesine verildiği şeklindeki il genel meclisi kararını gündeme getiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na da yanıt verdi.

TARTIŞMAYA GEREK YOK, KANUN ORTADA, KANUN NE DİYORSA ODUR

Konuyla ilgili kanunun ortada ve açık olduğunu kaydeden, komisyonun da 31.03.2014 tarihine kadar kendilerine yetki verdiğini belirten Vali toprak, bu konuyla ilgili tartışmalara girmeyeceğini vurgulayarak "Ben zaten söyledim, onun dışında söylenecek bir şey yok. Kanun çıktı, İl Özel İdaresi'nin kapanacak olması nedeniyle orada hangi şartlarda, nelerin yapılacağı takvime bağlı arkadaşlar. Bu, hiçbir şekilde tartışma götürmez bir gerçektir. Orada yazılı. Tartışmaya gerek yok. EXPO Kanunu'nu açalım, okuyalım, orada kime hangi yetkiyi vermiş bakalım. Ne konuşuyoruz? Sanki orada hükümler kaldırılmış gibi yeniden bir şeyler ihya ediyoruz." Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bir hukuk devleti olduğunu anlatan Toprak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dolayısıyla demokratik bir anlayış içerisinde hukuk nizamına inanıyorsak o zaman hukukun ortaya koyduğu ilkeler doğrultusunda her şey yürür. Onun için şu şunu söyledi, bu bunu söyledi. Biz İzmir'e geldik, İzmir'de çalışmak noktasındayız. Benim konuşacak zamanım da yok. Dolayısıyla iş yapmak noktasındayız. O onu dedi, bu bunu dedi diyerek bunlara cevap oluşturamam. Benim cevabım Türkiye Cumhuriyeti Devleti, TBMM'de çıkan kanunun uygulanmasıdır. Paylaşım komisyonu kuruldu ama kanun bize 31.03.2014'e kadar yetki veriyor. Tüm Türkiye'de bu böyle. Herhangi bir ilin komisyonunun netleştirdiğini gördünüz mü? Olmaz, çünkü 31 03.2014. süre o. O süreye kadar biter. Onun için yani şimdiden o oraya, bu buraya olmaz. Komisyon kurulur, vali yardımcısı başkanlığında altyapısı oluşturuluyor. O tarihe kadar komisyon toplanır ve gereğini yapar. Şu anda böyle bir şeyimiz yok efendim."

Komisyonun kimlerden kurulacağının belli olduğunu anlatan Toprak, sözlerine şöyle devam etti: "Zaten efendim. Hiç tartışma götürmez. İl özel idaresinin başı validir diyor, malların dağıtımından o sorumludur diyor. Birileri de çıkıyor 'biz sorumluyuz' diyor. Herkes kendini bir şey olarak ifade edebilir. Ama biz kanuna bakmak durumundayız. O tartışmaların içine onun için girmem. Açık ve net. Girmem. Gerektiğinde kanun öyle diyorsa çağırılırlar. Kanun ne diyorsa odur. Kanunda yazıyorsa hiç endişe etmeye gerek yok."

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Vali Toprak, Kemeraltı'ndaki işporta sorununun ortadan kaldırılmasından vatandaş ve esnafın memnuniyet duyduğunu ancak belediyelerin de ortak bir çalışmayla geçimini bu yolla sağlayan vatandaşlara yönelik bir çalışma yürütebileceğini söyledi.

Burada bir kararlılık olduğunu anlatan Vali Toprak, şöyle konuştu: "Yıllardan beri ortaya çıkan sorunu çözmeye çalışıyoruz hep birlikte. Yazılıp çiziliyor. Ama her yazılana yanıt verirsek iş yapamayız. Kemeraltı'da böyledir. Bu ile yeni geldim, orada sıkıntılar olduğu ifade edildi. Arkadaşlarla toplandık, kararlar aldık. Bu konuyu çözmek için var mısınız arkadaşlar dedik. Büyükşehir belediyesi, güvenlik güçlerimiz, müdürlüklerimizle bunları konuştuk. Yoksanız yola çıkamayız dedik. Evet birlikte yola çıktık. Sonuçta tüm İzmir halkı ve esnaf memnun. Ama orada sergi açarak yaşama alanı bulan vatandaşlarımız var. Onlara belediyelerimiz o işlerle iştigal edeceği -mesela pazarlar- Kemeraltı'nda böyle bir şey mümkün değil, başka bir yerde onları mağdur etmeden çözüm bulunmalıdır. Büyükşehir belediyesi, belediyelerin ortak çalışmasıyla. Bunlar da ekmek parası kazanacak, ama usül esas ve yazılı unsurlara göre para kazanacağı alan oluşturulmalı. Kemeraltı'ndaki çalışma vatandaş ve esnafın talebidir. Bunu yerine getirmek de bizim görevimizdir." - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika İzmir Valisi Mustafa Toprak Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement