Japonya ve Güney Kore liderleri, bölgesel tehditlere karşı işbirliği konusunda anlaştı - Son Dakika
Güncel

Japonya ve Güney Kore liderleri, bölgesel tehditlere karşı işbirliği konusunda anlaştı

Japonya ve Güney Kore liderleri, bölgesel tehditlere karşı işbirliği konusunda anlaştı

Japonya ve Güney Kore liderleri, ikili güvenlik müzakerelerinin yeniden başlatılması ve ekonomik güvenlik diyaloğunun oluşturulması konusunda mutabık kaldı.

16.03.2023 17:39  Güncelleme: 17:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Japonya ve Güney Kore liderleri, ikili güvenlik müzakerelerinin yeniden başlatılması ve ekonomik güvenlik diyaloğunun oluşturulması konusunda mutabık kaldı.

Japonya Başbakanı Kişida Fumio, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol ile Tokyo'da bir araya geldi. Görüşme sonrası liderler, ortak basın toplantısı düzenledi.

Ev sahibi lider Kişida, Güney Kore lideri Yoon ile zorlu bir stratejik ortamda görüştüklerini ve işbirliğine dayalı ilişkilerin aciliyeti konusunda anlaştıklarını söyledi.

Dışişleri ve savunma yetkililerini en son 2018'de bir araya getiren iki ülke güvenlik müzakerelerini anımsatan Kişida, bunun yeniden başlatılacağını dile getirdi.

Yeni bir sayfa

Seul hükümeti ile ikili ilişkilerin güçlendirilmesini "acil bir mesele" olarak nitelendiren Kişida, ekonomik güvenlik diyaloğunun oluşturulmasında mutabık kalındığını belirtti.

Başbakan Kişida, Japonya ve Güney Kore'nin, 2011'de ara verilen, yılda bir mekik diplomasisi ziyaretlerinin yeniden başlatılması kararı verdiklerini açıkladı.

İkili ilişkilerde "yeni bir sayfa" açmanın mutluluğunu yaşadığını kaydeden Kişida, Güney Kore'yi uygun bir zamanda ziyaret etmeyi planlayabileceğini bildirdi.

Kuzey'e karşı GSOMIA

Konuk lider Yoon, konuşmasında, görüşmede, iki ülke arası Askeri Enformasyonun Genel Güvenliği Mutabakatı'nın (GSOMIA) normale döndürülmesi talimatı verdiğini açıkladı.

"Tamamen normalleştirilmesini ilan ettim." diyen Yoon, " Kuzey Kore'nin nükleer füze denemelerine karşı iki ülkenin bilgi paylaşması ve yanıt vermesi gerektiğine inanıyorum." dedi.

Yoon, "Demokrasinin yanı sıra güvenlik ve ekonomik ittifak açısından evrensel değerleri paylaşıyor, ortak menfaatler izliyoruz. Bu konuda en yakın müttefikiz." ifadelerini kullandı.

Kuzey'in füze tehditlerini yineleyen Yoon, "( Kuzey Kore'nin) Nükleer ve füze geliştirmesinin, Kore Yarımadası ve Kuzeydoğu Asya'da barışı tehdit ettiği konusunda (Kişida ile) fikir birliğine vardık." dedi.

Yoon, söz konusu tehditlere karşılık Güney Kore, ABD ve Japonya arası işbirliğine yönelik, "Son derece önemli ve bu (üçlü iş birliği) aktif olarak devam etmeli." diye konuştu.

Ziyareti kapsamında başkent Tokyo'da yaşayan vatandaşlarıyla görüşmesinde ise Yoon, iki ülke ilişkilerinin gelecek odaklı kurulmasında rol oynamalarının önemine dikkati çekti.

Lider düzeyinde mekik diplomasisinin son ayağı 2011'de gerçekleşmişti

Japonya'ya son Güney Kore Devlet Başkanı'nın ziyareti, Osaka G20 Zirvesi dolayısıyla Haziran 2019'da gerçekleşmiş ancak dönemin iki ülke lideri ikili görüşmemişti.

Lider düzeyinde mekik diplomasisinin son ayağını, 2011'de Japon Başbakan Noda Yoşihiko ile Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak, Japonya'da gerçekleştirmişti.

Mayıs 2022'de Güney Kore Devlet Başkanlığını üstlenen Yoon Suk-yeol ve yönetimi, son dönemde Japonya ile "gelecek odaklı komşuluk diplomasisi" vurgusu yapıyor.

Komşu lider Yoon'un ziyareti, Güney Kore ve Japonya liderlerinin, 2011'de ara verdiği karşılıklı ziyaretleri yeniden başlatmasında ilk adım olarak kayda geçti.

Japon ulusal basınında, Yoon'un, Kişida'nın ev sahipliğinde mayısta Hiroşima'da düzenlenecek G7 Liderler Zirvesine gözlemci olarak davet edilebileceği belirtildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Japonya ve Güney Kore liderleri, bölgesel tehditlere karşı işbirliği konusunda anlaştı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement