Kadına Yönelik Şiddet ve İstismar - Son Dakika
Yerel

Kadına Yönelik Şiddet ve İstismar

OMÜ Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersanlı: "Dünyanın bütün ülkelerinde kadına yönelik şiddet ve istismar devam ediyor"

16.03.2014 12:22

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kurtman Ersanlı, dünyanın  bütün ülkelerinde kadına yönelik şiddet ve istismarın devam ettiğini belirtti.

Ersanlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son dönemlerde  kadına yönelik şiddet içeren "kültür pompalandığını" öne sürdü.

Dünyanın bütün ülkelerinde kadınlarla ilgili bir çok yasa ve yönetmelik olmasına rağmen, kadına yönelik şiddet ve istismarın devam ettiğini ifade eden Ersanlı, "Güç ve baskı uygulayarak insanların bedensel, ruhsal ve psikolojik olarak uygulanan bireysel davranışlar bütünlüğüne şiddet diyoruz. Şiddet gerçekleştiği yer ve yöneldiği varlığa göre ad alıyor. Aile geçimini sağlayanların işsiz olması, çocuğun babasının, annesine kaba kuvvet kullanmasına tanık olması, eşlerin eğitim düzeyinin, iletişim becerilerinin düşük olması, aile bireyleri arasında alkol ve madde kullanımı, eşlerin birbirlerinin hatalarını anlayışla karşılamamaları aile içi şiddeti doğruyor. Şiddet, sadece Türkiye'ye has bir olgu değil. ABD ve AB ülkelerinde de kadına yönelik şiddet eylemlerine çok sık rastlanılmaktadır" dedi.

Ersanlı, kadına yönelik şiddet olaylarına ev, iş yeri, sokak, okul gibi değişik mekanlarda rastlanabileceğini de vurguladı.

Son zamanlarda sürekli "şiddet içeren kültür pompalandığına" dikkati çeken Ersanlı, şunları kaydetti.

"Şiddet içeren kültür varlığını sürdürdüğü sürece çocuklar ve bu kültürde yetişen herkesin sorunlarını şiddetle çözmesi kaçınılmaz bir durum haline geliyor. Şiddet gerçekleştiği yer ve yöneldiği varlığa göre ad alıyor. Türkiye'de yapılan bir araştırmaya göre ailelerin yaklaşık yüzde 35'inde fiziksel, yüzde 55'inde ise sözlü şiddet görülmektedir. Başka bir araştırmaya göre, kadınların yüzde 10'u eşlerinden sıklıkla dayak yiyor. Eşleri tarafından sürekli hakarete uğrayanların oranı ise yüzde 15'dir. Yine araştırmaya dahil olan kadınların yüzde 65"i en az haftada 2 gün şiddete maruz kalmakta."

Kadına sunulan haklara rağmen,  geleneksel anlayıştan dolayı gerek batıda, gerekse doğuda her türlü istismarın devam ettiğine dikkat çeken Ersanlı, "Kadına yönelik şiddet ister kamusal, isterse özel yaşamda meydana gelsin, kabul edilemez. Şiddet kadının fiziksel, duygusal, cinsel ve ekonomik açıdan zarar görmesine, acı çekmesine yol açan, özgürlüklerini ve onurunu zedeleyen bir eylemdir" diye konuştu.

Ersanlı, şiddetin önüne geçilebilmesi için toplumun daha duyarlı davranması gerektiğini sözlerine ekledi. - Samsun

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kadına Yönelik Şiddet ve İstismar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement