Kadınların Yöresel Kıyafet Tutkusu Terzilerin Yüzünü Güldürüyor - Son Dakika
Yerel

Kadınların Yöresel Kıyafet Tutkusu Terzilerin Yüzünü Güldürüyor

Yılmaz Kazandıoğlu - Teknolojiye yenik düşen ve birçok yerde giderek yok olan terzilik mesleği, Hakkari'de kadınların özel günlerdeki tek tercihi olan yöresel kıyafetler sayesinde ayakta kalıyor.

15.09.2011 12:21

Yılmaz Kazandıoğlu - Teknolojiye yenik düşen ve birçok yerde giderek yok olan terzilik mesleği, Hakkari'de kadınların özel günlerdeki tek tercihi olan yöresel kıyafetler sayesinde ayakta kalıyor.

Hakkari ve çevresinde düğün, nişan, sünnet gibi özel günlerde dikkati çeken farklı renk ve desendeki iki parçadan oluşan yöresel kıyafetler, hemen her kadının giysi dolabında yer alıyor.

Elbisenin alttaki parçası, uzun etekli, uzun kollu ve tek renkten, üste giyilen ve "fistan" adı verilen aynı boydaki ikinci parçası ise değerli ve gösterişli kumaşlardan oluşuyor. Göğüs ya da bel hizasında düğmeyle kapanan fistan, genellikle gümüş veya altın kemerle tamamlanıyor.

Genç kızların fistanlarında gösterişli, taşlı, pullu ve süslü modeller göze çarparken yaşlılar daha sade modelleri tercih ediyor.

Hakkari'de kadınların her düğünde farklı renk ve desendeki kumaşlardan diktirerek giydiği bu yöresel kıyafetin maliyeti kumaşın kalitesine göre değişiyor. Kumaş maliyeti 100 ile bin 300 lira arasında değişen bu giysiler, kentteki dikimevlerine de önemli kazanç sağlıyor.

Dikimevi sahibi Naci Şahinoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hakkari'de özellikle yaz döneminde yöresel giysilere büyük talep olduğunu belirterek, "Ayda ortalama 250 giysi dikiyoruz. Bazen çok sayıda sipariş alıyoruz. Bunları yetiştiremediğimiz için başka terzilere yönlendiriyoruz" dedi.

Kadınların hemen her düğüne farklı giysiyle katıldığını ifade eden Şahinoğlu, bu giysilerin renk ve desenlerinin de her yılın modasına göre değişiklik gösterdiğini söyledi.

Şahinoğlu, Türkiye'nin birçok yerinde terziliğin kaybolan meslekler arasında yer aldığını belirterek, "Dikimevinde en fazla yöresel kıyafetleri dikiyoruz. Yaz ayları kadar olmasa da kış mevsiminde de sipariş alıyoruz. Bu sayede ayakta duruyoruz" dedi.

Eşiyle terzilik yapan Ayten Şahinoğlu da fistan kumaşının her yıl farklılık gösterdiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Her yıl farklı renkler çıkıyor. Bu kumaşlar Dubai ve Hindistan gibi ülkelerde üretildiği için kumaşın renk ve modeli orada tasarlanıyor. Kadınlarımız satış yerinde kumaşları inceledikten sonra hangisini beğeniyorsa onu alıyor. Maddi durumu iyi olmayanlar her düğünde aynı elbiseyi giyiyor ancak durumu iyi olanlar, iki gün süren düğünlerde bile her gün ayrı elbise giyiyor. Gençler canlı renkleri, yaşlılar daha ağır renkleri tercih ediyor. "

Kumaş satıcısı Lezgin Aydemir de kumaşların Dubai ve Hindistan'dan geldiğini belirterek, "Metresi 100 lira ile bin 300 lira arasında değişen kumaş çeşitlerimiz var. Bu kumaşlara yöre halkının dışında başka illerden gelen konuklar da ilgi gösteriyor" dedi.

Yöresel giysilerin düğünlerin vazgeçilmezi olduğunu ifade eden Sezen Mutlu ise "Her düğünde farklı kıyafet diktirip giyiyoruz. Bunlara uygun saç modellerimizi belirliyoruz. Her düğünde mutlaka yöresel kıyafet giyiyoruz" diye konuştu.

- HAKKARİ

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kadınların Yöresel Kıyafet Tutkusu Terzilerin Yüzünü Güldürüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement